Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZJAVA MINISTRA FINANSIJA

Dinkić: Ko ulaže iznad 50.000 evra da pazi gde to radi!

Autor: Tanjug | 02.07.2013 - 13:24:00h | Komentara: 0

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da država nema novca da pokriva depozite iznad 50.000 evra u slučaju eventualnog kolapsa neke banke i da građani koji ulažu iznad tog iznosa moraju da vode računa u kojoj banci će to uraditi.

Ljulja mu  se: Dinkić

Mlađan Dinkić | Foto: Nenad Đorđević

„Svako ko ima iznad 50.000 evra, neka dobro razmisli u koju banku da uloži, ne treba da se povodi za visinom kamate već sigurnošću banke, tu mora da postoji individualna odgovornost“, rekao je Dinkić podsetivši da su u slučajevima Razvojne banke Vojvodine i Nove Agrobanke svi depoziti pokriveni, ali da su se i u Evropi pravila promenila.


On je, tokom skupštinske rasprave o predlogu rebalansa budžeta, rekao da oni koji polažu novac treba da vode računa o tome da je verovatnije da je što niža kamata, to sigurnija banka, i da se na kamatama niko nije obogatio.

„Mi nemamo novca da to pokrijemo, ako bi se desio kolaps neke banke pokrili bi depozite do 50.000 evra, sve iznad namirivalo bi se iz stečaja“, rekao je Dinkić.

Povodom privatizacije Dunav osiguranja, on je naveo da su počeli pregovori sa Medjunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) da postane manjinski vlasnik sa oko 20 odsto udela u tom preduzeću, poboljša korporativno upravljanje i da se tako postigne bolja cena i nadje bolji partner za Dunav osiguranje.

Dinkić je napomenuo i da Čačanska banka odlično posluje, da je EBRD već manjinski partner u toj banci i da će ona biti prodata ako bude ozbiljnog interesovanja, ali da može da nastavi da posluje kao i do sada.

„Zadržaćemo većinsko vlasništvo u Komercijalnoj banci, to je banka broj jedan u Srbiji i to je naše strateško opredeljenje, a ideja je da se ojača Poštanska štedionica, ona je sada u prvih deset po nivou depozita, i mora da jača korporativno upravljanje“, rekao je ministar.

On se složio sa poslanikom LDP-a Bojanom Djurićem da je bila greška da se državnim parama grade stanovi ističući da država treba da gradi puteve, mostove, pruge, i da se meša samo u slučaju socijalnih stanova.

Dinkić je napomenuo i da Putevi Srbije moraju da budu na subvencijama, ali da tom kompanijom mora bolje da se upravlja i da putevi moraju bolje da izgledaju.

Govoreći o neiskorišćenim kreditima, on je naveo da u saobraćajnoj infrastrukturi od 1,7 milijardi evra ugovorenih od 2006.do 2012. godine nije povučeno 1,4 milijarde.

Putevi Srbije su povukli više od 50 odsto kredita namenjenih za njihove poslove, za Koridor 10 od milijardu evra nije povučeno 900 miliona, a Zzeleznice nisu povukle 309 miliona evra, porecizirao je Dinkić.

"Tražio sam da ministri u svojim resorima ili otkažu neke kredite ili da hitno povlače, zabranili smo nove aranžamne dok se ne povuče najmanje 70 odsto", rekao je Dinkić napominjući da će i o tome biti reči prilikom rekonstrukcije vlade.

On je dodao da se u ekonomiji ništa ne dogadja u kratkom roku, napomenuvši da ga ne pogadjaju kritike koje su mu upućivane povodom investicije Fijata, zahvaljujući kome Srbija sada ima automobilsku industriju, kao i povodom izgradnje žičare na Kopaoniku, bez koje bi ta planina bila mrtva.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP