Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LIKVIDNOST BUDŽETA

Dinkić predlaže
prevremenu otplatu
spoljnog duga!

Autor: Tanjug | 09.03.2013 - 12:08:00h | Komentara: 0

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić predložiće Vladi da se izvrši prevremena otplata spoljnog duga Srbije u iznosu od 430 miliona dolara.

Ili spas ili smena:  Mlađan Dinkić

Mlađan Dinkić | Foto: FoNet

"Ukoliko Vlada prihvati predlog ministra Dinkića, ovo razduživanje države bilo bi izvršeno već do kraja aprila", saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.


Kako se navodi, prevremena otplata skupih kredita iz prošlosti moguća je zahvaljujući značajnoj likvidnosti koja je obezbedjena u budžetu Republike Srbije u poslednjih nekoliko meseci.

"S obzirom na to da su mere fiskalne politike dale izuzetno dobre rezultate u obaranju kamata na javni dug, kako na medjunarodnom, tako i na domaćem finansijskom tržištu, Ministarstvo finansija i privrede smatra da su se sada stekli uslovi za prevremenu otplatu skupih kredita iz prošlosti. Razduživanje države na ovakav način doneće uštede i u tekućim rashodima budžeta u ovoj i narednim godinama, s obzirom na to da će omogućiti manja izdvajanja za otplatu kamata", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo napominje da najnoviji podaci na nivou konsolidovanog računa budžeta pokazuju da je u januaru ostvaren suficit od 3,8 milijardi dinara. Konsolidovani prihodi budžeta u januaru iznosili su 116 milijardi dinara, dok su ukupni rashodi bili 112,2 milijardi dinara.

Konsolidovani račun budžeta obuhvata javne finansije čitave države, tj. stanje na računima republike, pokrajine, gradova i opština, penzionog fonda, fonda zdravstvenog osiguranja i fonda za osiguranje od nezaposlenosti.

Budžetski suficit u januaru ostvaren je, pre svega, zahvaljujući značajnom rastu prihoda od doprinosa za socijalno osiguranje i od poreza na imovinu, a po osnovu primene zakona o uslovnoj poreskoj amnestiji. I u februaru je nastavljen trend rasta ovih prihoda, s obzirom na to da je u me]uvremenu Vlada Srbije odlučila da se rok za ulazak u sistem uslovne poreske amnestije produži do kraja marta.

"Na osnovu ovakvih kretanja, a u skladu sa usvojenom fiskalnom strategijom, ministar finansija i privrede Mla]an Dinkić predložiće Vladi Srbije da se izvrši prevremena otplata dela spoljnog duga u iznosu od 430 miliona dolara", precizira se u saopštenju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP