Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREGOVORI O PRODAJI

Dinkić prodaje „Galeniku“
Panićevoj bivšoj firmi

Autor: S. Đorđević | 14.12.2012 - 00:29:00h | Komentara: 3

Ministarstvo finansija i privrede, koje vodi lider URS-a Mlađan Dinkić, pregovara o prodaji “Galenike” američko-kanadskoj kompaniji “Valeant farmaceutikals internešenal“ koju je osnovao nekadašnji premijer Jugoslavije i američki biznismen Milan Panić, potvrđeno je našem listu u sindikatu “Galenika nezavisnost”.

Milan Panić i  Mlađan Dinkić

Milan Panić i Mlađan Dinkić | Foto: Dragan Gojić

Predsednik ovog sindikata Zoran Pantelić izrazio je nezadovoljstvo što se prodaja državne farmaceutske kompanije priprema u tajnosti, bez znanja zaposlenih i sindikata.


Panić u četiri seks afere

Američki biznismen Milan Panić osnovao je kompaniju “Valeant” pod prvobitnim nazivom „ICN farmaceutikals“ 1959. godine i bio je njen direktor do 2002, kada je podneo ostavku posle optužbi za trgovinske prevare, ali i seksualno uznemiravanje. Prema pisanju medija, ICN je 2001. priznao krivicu za prevaru hartijama od vrednosti i pristao da plati kaznu od 5,6 miliona dolara. Panić se, prema navodima “Los Anđeles tajmsa”, tokom karijere nagodio za najmanje četiri optužbe za seksualno uznemiravanje.

- Zabrinjava nas i ljuti što radnike niko nije obavestio o ovim aktivnostima, ni menadžment ni ministarstvo, koje, prema saznanjima našeg sindikata, i vodi pregovore sa “Valeantom”. Neprimereno je da se to dešava mimo sindikata i bez informacija o planovima, procedurama i namerama potencijalnog kupca - izjavio je Pantelić za “Alo!”.

On dodaje da su predstavnici kanadske kompanije, uz odobrenje Ministarstva privrede, pre nekoliko dana posetili “Galeniku”, te da su započeli postupak proučavaja njenog poslovanja i potencijala, a da bi nakon toga državi trebalo da upute pismo o namerama za privatizaciju.

- Očekujem da će nas o svim detaljima u vezi sa ovim u ponedeljak upoznati ministar i menadžment sa kojim imamo zakazan sastanak u Ministarstvu privrede - najavio je Pantelić.

Direktor “Galenike” Živomir Novaković do zaključenja ovog izdanja nije našem listu poslao komentar na potencijalnu prodaju kompanije, dok su iz Ministarstva privrede najpre za “Alo!” kategorički demantovali informacije o privatizaciji “Galenike” , a potom se predomislili:

- Nakon konsultacija partnera u vladi, konstatovano je da je trenutna finansijska pozicija “Galenike” neodrživa. Ministarstvu finansija i privrede dat je nalog da krene u pripremu raspisivanja međunarodnog tendera početkom naredne godine, kojim bi se pronašao ozbiljan strateški partner i obezbedila sigurna budućnost za “Galeniku” - saopštili su iz Dinkićevog ministarstva.

U javnosti se, međutim, spekuliše da je kompanija bivšeg jugoslovenskog premijera ponudila tek 15 miliona evra za 85 odsto vlasništva u “Galenici“, te da će novi vlasnik zadržati tek 250 od ukupno 2.300 radnika u firmi.
“Galenika” je, podsetimo, bila prva srpska firma koja je privatizovana, 1991. godine.
Poslednji komentari
  • Kosta Vreme: 14.12.2012 06:37h

    E taj je grobar srpske privrede i bankarstva i sve je to uradio po direktivama ovih sa Zapada sa svojim institutom G-17,a sada samo kao ministar.On je Panića i doveo,kao spasioca i dao mu na dž Galeniku,koja se od tada više nikada nije oporavila.E sada još da mu je proda po drugi put uz dobru proviziju i sve je odradio za sebe.

  • kalimero2 Vreme: 14.12.2012 07:32h

    Bravo Mladjane, nadam se da ces ti platiti porez, pa napuniti drzavnu kasu. Radi kao i do sada da ovaj narod postane i go, ne samo siromasan i gladan.

  • Jasna Simonovic Vreme: 14.12.2012 09:54h

    Mnogo interesantno! U svakom slučaju bravo za g Panićevu smelost! Ima, međutim, jedna ideja kako bi Valeant mogao pšošteno da "kupi" Galeniku koja bi mogla da oživi Galeniku i smiri stare duhove....sve do Rusije! ps @Kosta..."Privatizacija" Galeniike "urađena" je pre Dinkića....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP