Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EKONOMIJA

Dinkić sa Emiratima potpisao
dva sporazuma vredna
200 miliona evra

Autor: Beta | 13.01.2013 - 17:13:00h | Komentara: 3

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da se kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata "Al Dahra" predugovorom obavezala da će uložiti 200 miliona evra u srpsku poljoprivredu od čega polovinu tog novca u sistem za navodnjavanje radi povećanja produktivnosti.

"Potpisali smo danas Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa
ministrom finansija Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i Sporazum o ulaganju u poljoprivredu njihove vodeće kompanije Al Dahra koja se obavezala da investira 200 miliona evra u srpsku poljoprivredu, tako što će 100 miliona evra investirati u sisteme za navodnjavanje kako bi podigla produktivnost proizvodnje, a 100 miliona će investirati u preuzimanje udela u osam državnih poljoprivrednih preduzeća gde će Srbija sa 20 odsto ostati suvlasnik tako da ćemo imati zajedničko ulaganje", rekao je Dinkić, koji boravi u poseti UAE.

Maratonac

Sklopio nove poslovne odnose sa Emiratima: Mlađan Dinkić | Foto: Ž. Šafar

U saopštenju Ministarstva finansija se konstatuje da će zahvaljujući aranžmanu sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima srpska poljoprivreda dobiti investitore koji trenutno raspolažu najvećim kapitalom u svetu, što je uslov za dobijanje maksimalnih prinosa od zemlje.
Kako je navedeno, kompanja iz Abu Dabija se predugovorom obavezala da
uloži 100 miliona evra u agrotehnički razvoj i izgradnju kompletne infrastrukture za navodnjavanje na površini od oko 14.000 hektara koja se nalazi u posedu ili u zakupu poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji.
Dinkić je u UAE razgovarao i s generalnim direktorom Razvojnog fonda
Abu Dabija Muhamedom Saifom el Suvaidom.
"Raspoloženi su da nam pomognu da investiramo u infrastrukturu za navodnjavanje i odvodnjavanje u čitavoj Srbiji tako što bi jedan deo
sredstava bio namenjen za čišćenje postojećih kanala za navodnjavanje, ali i izgradnju novih kanala, dok bi drugi deo sredstava bio namenjen našim poljoprivrednim proizvodjačima kojima bi bili dostupni dugoročni krediti za kupovinu nove opreme i podizanje kvaliteta agrotehničkih mera koje oni imaju na svojim njivama", rekao je Dinkić.
Kako je saopšteno, Dinkić je imao uspešne razgovore i s menadžmentom kompanije "Mubadala", jednom od najvećih investicionih kompanija u Golfskom zalivu.
"Zainteresovani su da razmotre mogućnost da investiraju u izgradnju potpuno nove fabrike, najsavremenije tehnologije za proizvodnju poluprovodnika i čipova i koja bi mogla da uposli 1.000 vrhunskih Dinkiinženjera iz Srbije", rekao je Dinkić govoreći o tom sastanku.
Poslednji komentari
  • cile Vreme: 13.01.2013 17:26h

    sramota, nismo mogli sami da napravimo sistem za navodnjavanje, nego ste se prodali arapima. Tuga.

  • albanac Vreme: 13.01.2013 18:20h

    polako polako dolazi vreme kad ce u srbiju da ih vidjete puno ne obrijani ljudi znaci bradonja na sto lici te ljudi

  • amer Vreme: 14.01.2013 01:41h

    zar u srbiji ne postoji ni jedna domaca firma koja moze da ulozi u domacu poljoprivredu? ili mozda drzava nema poverenja u domace firme?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP