Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR FINANSIJA ODUŠEVLJEN NOVIM KADROM

Dinkić: Slovenac spasava Poresku upravu i Srbiju!

Autor: R. K. | 18.12.2012 - 08:02:00h | Komentara: 1

Iako se zalaže za departizaciju i transparentno kadriranje, ministar Mlađan Dinkić ne vidi ništa sporno u tome što je Slovenac Ivan Simič, inače bivši savetnik u Ministarstvu finansija, na funkciju vršioca dužnosti direktora Poreske uprave (PU) postavljen bez javnog konkursa.

Dinkić sa Ivanom Simičem

Dinkić sa Ivanom Simičem | Foto: FoNet Dragan Antonić

Naprotiv, ministar finansija kaže da je izbor Simiča dokaz da je, sada već stranka, URS ispunio svoje predizborno obećanje o departizaciji i ocenjuje da niko bolje ne može sprovesti modernizaciju PU od pomenutog Slovenca.


Ko je Ivan Simič?

Ivan Simič rođen je 1959. godine u selu Grad, u blizini Murske Sobote, u Sloveniji. Otac mu je iz sela Bioska, kod Užica, pa Simič ima i srpsko državljanstvo. Završio je prava i Fakultet za sport u Ljubljani. Od 2006. do 2008. bio je generalni direktor PU Slovenije, a od juna 2007. do jula 2008. i predsednik Evropskog udruženja poreskih uprava, koje okuplja 42 poreske uprave. Bio je i predsednik Fudbalskog saveza Slovenije od 20. februara 2009. do 17. novembra 2010. U avgustu ove godine, Dinkić je angažovao Simiča kao savetnika za unapređenje i modernizovanje rada PU Srbije, čime se i pohvalio na „tviteru“.

Gostujući na RTV B92, ministar finansija je izjavio da je URS prva stranka u vladi koja „bukvalno ni na jedno mesto nije postavila funkcionera stranke“. Na podsećanje novinara da je ipak svog doskorašnjeg savetnika Ivana Simiča postavio na najodgovorniju funkciju u PU, Dinkić je nonšalantno kroz smeh odgovorio: „Ali, on je Slovenac...“.

- On je profesionalac par ekselans. On je baš primer kako se držimo načela departizacije. Postavili smo čoveka koji ne da nije član političke stranke u Srbiji, nego nije ni u Sloveniji - dodao je ministar, zaključivši da je „ovo prvi put da na mesto direktora dolazi najbolji, a ne najpodobniji“. Dinkić je istakao i da se sa Simičem upoznao tek pre tri meseca, te da Simič „nije njegov čovek“.

“Alo!” je ovim povodom kontaktirao i sa Ministarstvom finansija, gde su nam na pitanje koji su konkretni potezi Simiča preporučuli za prvog čoveka PU, kao i zašto nije bio raspisan javni konkurs, odgovorili da je „odluka da Ivan Simič bude vršilac dužnosti direktora PU doneta jednoglasno na sednici Vlade Srbije jer je on jedan od najvećih i najpoznatijih poreskih stručnjaka u rеgiоnu“.
Poslednji komentari
  • Tucko Busic Vreme: 09.01.2013 02:00h

    E tesko nama!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP