Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KAKO JE MINISTARSTVO PRIVREDE DELILO NOVAC UDRUŽENJIMA

Dinkić svom PR-u dao 950.000 dinara iz budžeta!

Autor: Ružica Kantar | 11.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 6

Ministarstvo finansija i privrede za prvih osam meseci ove godine, dok je na njegovom čelu bio lider URS-a Mlađan Dinkić, dalo je čak 70,6 miliona dinara raznim udruženjima, a među njima i članovima svoje partije - Ujedinjenih regiona Srbije.

Od početka  godine do  odlaska raznim  udruženjima  odobrio 70,6  miliona dinara  subvencija:  Mlađan  Dinkić

Od početka godine do odlaska raznim udruženjima odobrio 70,6 miliona dinara subvencija: Mlađan Dinkić | Foto: Nenad Đorđević

Naime, jedno od 54 udruženja koja su iz državnog budžeta dobila podsticaj jeste i Centar za razvoj i unapređenje medija „Media 21“, čiji zastupnik Dragan Videnović je PR Direkcije za izgradnju Niša, kao i PR i istaknuti član URS-a u Nišu, saznaje „Alo!“. Ministarstvo mu je ove godine na ime promocije turizma u Srbiji dodelilo 950.000 dinara!


Ministarstvo: Proverićemo
efekte subvencija


U Ministarstvu privrede na čijem je čelu Saša Radulović kažu za naš list da će proveriti sredstva izdvojena za NVO u Dinkićevo vreme.
- Ministarstvo će proveriti efekte subvencija za turizam i ukoliko bude nekih nepravilnosti reagovaćemo u skladu sa tim - poručili su u tom Ministarstvu.

U programu rasporeda i korišćenja subvencija i donacija udruženjima građana namenjih za razvoj turizma u 2013. godini, koji je nedavno istaknut na sajtu Ministarstva privrede, navedeno je kako je u periodu od 1. januara do 29. avgusta, za 54 udruženja isplaćeno ukupno 70.699.285 dinara.
Dinkićevo ministarstvo je za NVO „Media 21“, osnovano 2005. godine, koja ima cilj, kako su naveli, „razvoj i unapređenje medija, sloboda govora, zaštitu novinara, kao i promocije - posebno medijske promocije prirodnih i turističkih potencijala Srbije i Niša“ uplatilo 950.000 dinara.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija ističe za „Alo!“ da treba proveriti da li u ovom slučaju postoji sukob interesa, jer su se mnoge NVO upravo i osnivane da bi se pare iz državnih fondova prelivale u partijske džepove.

- Stranke su i najčešći osnivači nevladinih organizacija, koje im, sa jedne strane, služe za izvlačenje para iz budžeta, a sa druge za jačanje stranačke infrastrukture i pravljenje glasačke mašinerije. Dešavalo se da takva udruženja nekoliko nedelja po osnivanju dobiju značajne pare iz budžeta, a onda nestanu kao zvezde padalice, ostavljajući za sobom pustoš u budžetu - navodi Dobrašinović.
Mahmut Bušatlija, konsultant za strane investicije naglašava da deficit u budžetu Srbije, koji se meri milijardama, nije nastao odjednom, već da su brojni primeri partijskog nepotizma dovele do posledica koje će, ko zna koliko dugo, plaćati građani Srbije.

- Na razne načine su se delile budžetske pare, a nevladine organizacije su bile najbolji način za to. Tim parama su se, na račun građana Srbije, promovisale partije, kupovali glasovi i socijalni mir - zaključuje Bušatlija za naš list, koji se, takođe, nada da će državni organi proveriti na šta su se sve trošile budžetske pare. Bivši ministar Mlađan Dinkić juče nije odgovorio na pitanja „Alo!“ vezana za ovaj slučaj.

Dragan  Videnović

Dragan Videnović | Foto: Branko Janačković

Videnović: zaslužio sam!

Dragan Videnović ne vidi nikakav problem u tome što je udruženje „Media 21“, koju zastupa, dobilo 950.000 dinara od ministarstva koje je u tom trenutku vodio njegov partijski šef.
- Promocijom turizma se bavim od devedesetih godina i u prethodnom periodu sam pisao projekte za mnoge organizacije i dobijao novac iz evropskih i američkih fondacija. Sa ovim projektom koji podrazumeva pravljenje internet portala koji će se baviti likom i delom cara Konstantina i promocijom grada Niša i koji će pored srpskog, biti na još šest jezika, konkurisao sam i prethodne godine, ali nisam dobio subvencije. Ove godine je ovaj dobar projekat prepoznat i dobio je subvencije - ističe Videnović i tvrdi da, iako je PR i član URS-a tri godine, nije u bliskim odnosima sa liderom te stranke: „Sa Dinkićem sam razgovarao nekoliko puta kada je bio u poseti Nišu, ali daleko od toga da smo prijatelji.”

Poslednji komentari
  • Libero Vreme: 11.10.2013 09:32h

    Jeste da smo isli u istu O.S.ali Mladja je zreo za jedno debelo ispitivanje, a kao sto rece Vucic mozda i za zatvor!

  • marija Vreme: 11.10.2013 09:49h

    ............Njihovi vozaci sluzbena vozila koriste kao privatna ........... odlasci sa porodicom na odmor Grcka , Zlatibor ........ima se moze se o drzavnom trosku ............,tako da Zoran DJumic sve moze pa i da obezbedi "povoljno " iznajmljivanje poslovnog prostora za svoju suprugu bas su ovi vozaci mocni , a sta li nam rade oni visi ? ............e , stvarno je lepo biti na vlasti.

  • kalimero2 Vreme: 11.10.2013 09:57h

    i jos uvek na slobodi, zivela Srbija...

  • Dragan Vreme: 11.10.2013 10:10h

    Kada ce vec jednom da raskrinkaju u Nisu Bananu i njegove saradnike koji na razne nacine peru pare.Pomenuti Videnovic u radno vreme tezgari kao novinar ranije za TV 5 a sada ima i emisiju na niskoj TV.Tamo su naravno direktori URS ovci pa se i Bane Jovanovic ne skida sa ekrana.Mnoge Nislije su ogorcene i zbog iskljucivo partijskog zaposljavanja URS ovaca a dodatni uslov banane je da navijas za Partizan.Nedavni razlaz sa neposlusnim direktorima je kulminirao neprestanim pritiscima Jovanovica sa raznim spiskovima za zaposljavanje koji ovi nisu vise mogli da ispunjavaju i da preuzimaju odgovornost za visak zaposlenih.I na kraju Bane radi kao izvrsni direktor u Direkciji za izgradnju a njegove sefove hapse zbog navodno samoinicijativni izvodjenje nekih radova a u stvari su radjeni po njegovom nalogu kao cuvena gazela na seoskom potoku ispred vikendice njegovog generalnog direktora inace obicne marionete koja se ni jednom nije za vreme mandata oglasio.

  • vlada Vreme: 11.10.2013 20:27h

    mladjo ce napipas corku konacno

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP