Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEŽE INVESTITORI

Dinkić: "Takata" odustala od Srbije!

Autor: Tanjug | 13.11.2013 - 18:05:00h | Komentara: 0

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je japanska kompanija "Takata" odustala od investiranja u Srbiju, a da će svoju investiciju realizovati u nekoj od susednih zemalja.

Dinkić je, u Sremskoj Mitrovici prilikom posete kompaniji "Kuper Standard", rekao da je "Takata" juče o tome zvanično obavestila Vladu Srbije, saopšteno je iz URS.

Od početka  godine do  odlaska raznim  udruženjima  odobrio 70,6  miliona dinara  subvencija:  Mlađan  Dinkić

Mlađan Dinkić | Foto: Nenad Đorđević

 Prema njegovim rečima, besmisleno je ukidati instituciju SIEPA koja je neophodna za privlačenje velikih investitora.

"Ministar privrede Saša Radulović pod hitno treba da prestane da unosi paniku među investitore, da im govori da neće u sledećoj godini biti podsticaja, jer inače neće biti ovakvih fabrika. Ovo nije bacanje (novca) u bunar već Radulovićevo bacanje prašine u oči", ocenio je Dinkić.
Ističući da se upravo zahvaljujući podsticajima, više od hiljadu ljudi zaposlilo u pet fabrika u Sremskoj Mitrovici, Dinkić je rekao da država nikada nije izgubila ni jedan jedini dinar koje je davala u podsticaje, jer su svi ugovori obezbeđeni bankarskim garancijama.
"Nikome se tu ne mogu poklanjati pare, jer banka preuzima rizik. Poreski obveznici, građani ne mogu biti oštećeni, naprotiv svaki evro uložen kroz podsticaje se vraća na više načina, jer najpre budu plaćeni radnici koji grade tu fabriku, pa onda i radnici koji se zaposle u fabrici. Tako se, kroz poreze i doprinose, za svaki uložen evro u budžet vraća sedam evra", objasnio je Dinkić.
Dinkić je naveo da je srpski izvoz u poslednje četiri godine udvostručen, a da će u ovoj godini biti rekordan - 27 odsto veći nego prošle - i da je taj rezultat postignut pre svega zahvaljujući Programu za podsticaj direktnih investicija, jer je od prvih petnaest izvoznika iz Srbije čak polovina dobila podsticaje.
Ukidanje tih podsticaja bi, kako je upozorio, bilo saumoubistvo u ekonomskom smislu, a Srbija bi se tako našla u neravnopravnom položaju u odnosu na susedne zemlje.
Lider Ujedinjenih regiona Srbije posetio je u Sremskoj Mitrovici i preduzeća "Termostandard" i "Vreko".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP