Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDLOG

Diplomate: Albanci, sami
premestite spomenik

Autor: Tanjug | 09.01.2013 - 11:10:00h | Komentara: 0

Diplomatski predstavnici zemalja Zapada predložili su političkim partijama Albanaca u Preševu da sami premeste sporni spomenik pripadnicima rasformirane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe i Oslobodilačke vojske Kosova iz centra Preševa, na drugu lokaciju, piše "Danas" pozivajući se na diplomatske izvore.

Ideja diplomata je da se na taj način "spreči intervencija pripadnika državnih organa Srbije", koji su najavili da će do 17. januara, za kada su u Briselu zakazani pregovori Beograda i Prištine, sporni spomenik biti uklonjen "milom ili silom", dodaje list.

Prst u oko: Spomenik pripadnicima OVPMB-a u Preševu

Prst u oko: Spomenik pripadnicima OVPMB-a u Preševu | Foto: RAS

Diplomate predlažu kako navodi list i da Nacionalni savet Albanaca "pod hitno usvoji predlog izgleda zastave albanske nacionalne zajednice na jugu Srbije", kako bi se izbeglo dosadašnje isticanje zastave Albanije na skupovima na jugu Srbije, a u skladu sa važećim zakonom o Nacionalnim manjinama.

Odluku o sudbini spomenika u Preševu doneće 65 odbornika - Albanaca u skupštinama opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, na zajedničkoj sednici koja je zakazana za subotu, 12. januara, odlučili su politički predstavnici Albanaca te tri opštine na jugu centralne Srbije.

- O sudbini spomenika poginulim borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) odlučiće u subotu, 12. januara, 65 odbornika triju skupština opština, na sednici u Preševu, na koju ćemo pozvati više ambasadora akreditovanih u Beogradu - rekao je u ponedeljak Tanjugu Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo.

On je kazao da će toj sednici prethoditi stavovi odbornika vanrednih sednica lokalnih parlamenata Bujanovca i Preševa 11. januara, na kojima će se, kako je kazao, analizirati pretnje upućene od strane premijera i predsednika Srbije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP