Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BRUKA ŠKOLSTVA!

Diplome prepune slovnih i gramatičkih grešaka!

Autor: Danas | 01.08.2013 - 22:18:00h | Komentara: 0

Studenti Odseka za anglistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, nakon više od dve godine čekanja i plaćenih 12.000 dinara, dobili su svoje diplome. Međutim, čitajući njihov sadržaj naišli su na veliko razočaranje, jer su diplome, i engleska i srpska verzija, prepune pravopisnih grešaka. Ovaj propust izazvao je veliko ogorčenje svršenih studenata, pa su pojedini od njih najavili i žalbe.

Sramota je da ovakve diplome šalju poslodavcu

Sramota je da diplome sa greškom šalju poslodavcu - ilustracija | Foto: foter.com

Naime, radi se o greškama „obajašnjenje“, „semestrara“, što se tiče diploma na srpskom. Diplome na engleskom jeziku ogledaju se u nepravilno napisanim rečima kao i u različitom prevođenju istih reči.

Tako, na primer, u delu gde se cifrom izražava broj bodova umesto „forty“, stoji „fourti“ (broj 40). Ili u izrazu „municipality of grad Sombor“, reč grad uopšte nije ni prevedena na engleski. Za reč sklonosti jednom je iskorišćen prevod „propensities“, drugi put „capabilities“, nakon zapete zajednička imenica napisana je velikim slovom, datumi nisu u skladu sa

Zaposleno sedam lektora

Interesantan je podatak da je, na primer, od 38 zaposlenih na Odseku za anglistiku, sedam lektora, od kojih su dvoje lektori stranci. Pored grešaka na diplomama ovog odseka, uočene su slične greške na diplomama sa drugih odseka, a one se, mahom, tiču pisanja brojeva slovima.

standardizacijom pisanja, itd. Još jedan propust jeste u tome što u diplomi stoji da je 85 odsto nastave bilo održano na srpskom jeziku, što takođe nije tačno, jer je u tom obimu nastava održavana na engleskom.
Mnogi studenti ogorčeni su, jer prema njihovim rečima, diplome deluju neozbiljno i sramota ih je da nekom potencijalnom poslodavcu pošalju takav dokument.
Student prodekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Strahinja Inić, kaže za Danas da je o ovim greškama obavestio nadležne, iako do sada nije stigla nijedna žalba u pisanoj formi na adresu fakulteta.
- Zaista nisam u potpunosti upoznat sa problemom kako bih vam mogao reći zbog čega je do njega došlo. Trenutno stanje stvari je da nijedna pisana prijava nije stigla na fakultet, a imam najavu da će se to desiti danas. Kontaktirao sam sa studentima koji imaju primedbe i uradio ono što je u mojoj nadležnosti, obavestio sam odgovarajuće organe i očekujemo da će doći do sastanka sa prodekanom za nastavu. Videćemo kako će se dalje odvijati stvari oko ovoga - kazao je Inić.
Sa fakulteta se, za sada, nisu oglasili povodom ovog slučaja.

Diploma sa greškom...

Diploma sa greškom...

 
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP