Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OVAKO SU RASIPALI NOVAC

DIPOS bacio 20 miliona, a diplomate u fekalijama!

Autor: Ivan Ninić | 25.04.2013 - 00:00:00h | Komentara: 3

Diplomatsko osoblje i zaposleni u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, koji je smešten u reprezentativnom državnom objektu u ulici Kneza Miloša broj 56, u decembru prošle godine gacali su po fekalijama koje su se izlile iz kanalizacione mreže, iako je dva meseca pre toga državno preduzeće za izdavanje nekretnina DIPOS uložilo čak 20 miliona dinara u rekonstrukciju kanalizacije i sanaciju vlage u tom objektu!?

Diplomate  u nevolji:  Italijanski  institut za  kulturu

Diplomate u nevolji: Italijanski institut za kulturu | Foto: Oliver Bunić

Tehnički direktor DIPOS-a, koji je ukazivao na loš kvalitet i astronomsku cenu radova, ubrzo je nakon toga otpušten iz preduzeća, saznaje „Alo!“. Da je državna firma za izdavanje nekretnina DIPOS d.o.o. uzalud proćerdala novac bilo je jasno 12. decembra prošle godine, kada su dobili i-mejl od Italijana.


Projektant: Krivi su ulošci!


Arhitekta Miodrag Radulović iz firme ARC, koja je projektovala i obavljala nadzor radova, potvrdio je izlivanje, ali ne i loše izvedene radove u Italijanskom institutu za kulturu.
- Izvršili smo pregled i onda smo sa stručnjacima iz DIPOS-a konstatovali da su zaposleni u Institutu u WC šolju bacali uloške i gomile papira. To se sve natopilo vodom i zablokiralo je kanalizaciju na drugom spratu. Mi smo prethodno radove izvodili pet metara ispod zemlje, tako da to nema nikakve veze jedno s drugim jer se radi o grešci korisnika - objašnjava Radulović, kome nije poznato da li su i zbog čega uopšte ugovarani dodatni radovi.

„Molimo vas da hitno neko dođe u Italijanski institut za kulturu. Vlaga je probila kroz plafon kancelarije u prizemlju i kaplje voda“, poručili su iz te institucije. Novi i-mejl usledio je 25. januara. Međutim, kako u DIPOS-u nije bilo dovoljno sluha za ovaj problem, diplomate su toj firmi ponovo pisale:
„Poštovani, 25. januara 2013. smo poslali i-mejl u kome vas molimo da pošaljte nekoga da nam otpuši kanalizaciju jer se fekalije izlivaju na prvom spratu. Rezultat svega je da se fekalije ponovo izlivaju! Molimo da hitno reagujete!“. Do ovog diplomatskog skandala verovatno ne bi došlo, tvrdi naš izvor, da su prošlogodišnji radovi kvalitetno obavljeni i da komisija DIPOS-a nije bila „previše fleksibilna prema izvođaču“.

- Tehnička služba DIPOS-a utvrdila je da stanje izvedenih radova nije odgovaralo projektnoj dokumentaciji. Postoje i fotografije sa lica i mesta i ne treba se čuditi kako je naknadno došlo do izlivanja fekalija. Umesto da posao košta nešto oko 15,5 miliona, izvršeno je dodatno ugovaranje pošto su radovi već bili gotovi i cena je skočila na oko 20 miliona dinara.
Tadašnji tehnički direktor je ukazao na sve te probleme, a onda je smenjen i otpušten iz DIPOS-a - kaže izvor „Alo!“ iz tog preduzeća. Izvođač radova Vlastimir Trokan, vlasnik SZR „Trokan“, kaže za „Alo!“ da je radove izvodio onako kako mu je rečeno: „To su sve dogovori između investitora, projektanta i nadzornog organa. Sve naredbe koje sam od njih dobio sam izvršio, a šta piše u ugovorima i koliko je to koštalo, nemam pojma“, tvrdi on.

DIPOS bez komentara


„Alo!“ je kontaktirao sa Mihajlom Rakićem, zaposlenim u tehničkoj službi DIPOS-a, čiji potpis se nalazi na zapisniku o primopredaji izvršenih radova na objektu čiji je zakupac Italijanski institut za kulturu. Na njegov zahtev, sva pitanja smo mu dostavili u pisanoj formi, ali odgovore nismo dobili. Indikativno je da je Rakić u razmaku od nepunih mesec dana potpisao dva različita dokumenta. On u jednom dokumentu navodi da izvedeni radovi na kišnoj i fekalnoj kanalizaciji odstupaju od projektne dokumentacije, dok u drugom dokumentu potvrđuje kvalitet radova. Uprkos brojnim pokušajima, nismo uspeli da stupimo u kontakt sa direktorom DIPOS-a Kostadinom Popovićem.

Poslednji komentari
  • Sredoje Vreme: 25.04.2013 01:58h

    Posten covek je otpusten, tako se to radi u zemlji lihvara,zelenasa i prevaranata, gde posten covek ne moze da dobije normalno radno mesto.

  • Igor Vreme: 25.04.2013 10:19h

    Sve pohapsiti! Da u ovoj državi ima reda i zakona, ne bi im palo na pamet da rade tako nešto. Krade se i pljačka od vrha do dna države i skoro niko ne reaguje. Lopovska država!

  • neko Vreme: 26.04.2013 06:09h

    A od kud TI Sredoje znaš da je on pošten čovek? Taj je sve, samo nije pošten. Najmanje je stručan za poziciju na koju je postavljen. Čovek je sirovina neopevana, svima je pretio otkazima, kada njega naprednjaci postave za direktora. Nego je on hteo da zagrabi više za sebe, mimo ostalih. A sada koristi poznanstvo sa Ninićem da ostalima napakosti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP