Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AMERIČKA FAA NAJAVILA INSPEKCIJU U MARTU SLEDEĆE GODINE

Direktan let iz Srbije za SAD moguć već u prvoj polovini 2014.!

Autor: Tanjug | 24.12.2013 - 12:45:00h | Komentara: 0

Direktni avio letovi izmedju Srbije i Sjedinjenih Američkih Država mogli bi da budu uspostavljeni u prvoj polovini 2014. godine, ukoliko tim američke Federalne vazduhoplovne administracije (FAA), koji je dolazak najavio za mart, o tome bude dao pozitivnu ocenu, izjavio je danas v.d. direktor Direkcije civilnog vazduhoplovstva Srbije Milan Živanović.

avion

On je, na konferenciji za medije, istakao da je američka FAA u februaru ove godine potvrdila visok stepen u primeni standarda vazduhoplovne bezbednosti u Srbiji, a nedavno najavila inspekciju u martu 2014.

- Direktorat je potpuno spreman da stavi na uvid sve što je potrebno da bismo dobili pozitivnu ocenu - rekao je Živanović i podsetio da je Srbija izgubila "kategoriju 1", što je uslov da bi bio uspostavljen direktan avio saobraćaj sa SAD.

Živanović je takodje naglasio da FAA ima strožije kriterijume u odnosu na evropske, izrazivši uverenje da će, nakon inspekcije u martu, Srbiji zvanično biti potvrdjena "FAA kategorija1", koja obezbeđuje uspostavljanje direktnog vazdušnog saobraćaja sa Amerikom.

Mogućnost da srpske kompanije lete u SAD, Srbija je izgubila 2004. godine zbog nedostataka u regulativi, organizaciji vazduhoplovnih vlasti i tadašnje neusklađenosti srpskih vazduhoplovnih standarda i procedura sa američkim.
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je, kako je rekao, u toku ove godine učestovao i u procesu ponovnog uspostavljanja letova iznad teritorije Kosova i Metohije.

On je najavio da bi letovi iznad teritorije KiM trebalo da budu uspostavljeni u aprilu, objasnivši da su u pitanju samo preleti aviona, ali ne poletanja i sletanja.

Kada su u pitanju novi avio prevoznici, u sledećoj godini direktorat je dobio zahteve od kompanije "Izi Džet Svitzerlend" za otvaranje saobraćaja iz Ženeve od januara 2014. godine, od španskog avio prevoznika "Vueling Erlajns" za saobraćaj na liniji Barselona - Beograd - Barselona od juna sledeće godine i portugalske kompanija "TAP Portugal" za saobraćaj na liniji Lisabon - Beograd - Lisabon, od jula 2014. godine, rekao je Živanović.

Govoreći o rezultatima ostvarenim u ovoj godini, on je podsetio, da je, bez obzira na nezavisni izvor finansiranja, finansijska situacija koja je zatečena u 2013. godini u Direktoratu zahtevala restrikciju troškova po svim osnovama, ali i smanjenje cena rada za obračun zarade za pet procenata od jula ove godine.

Prema njegovim rečima u prvih 11 meseci ove godine, ukupni troškovi direktorata smanjeni su za više od pet odsto, a prihodi uvećani za 11 procenata, u odnosu na isti period 2012.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP