Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI PAZAR

Direktor bolnice: Bebu smo morali da transportujemo

Autor: Beta | 16.03.2015 - 14:54:00h | Komentara: 0

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Djerlek rekao je danas da su bespredmetne rasprave u koji grad je trebalo poslati životno ugroženu bebu, već da je u tom trenutku (u petak) prioritet bio spasavanje života novorodjenčeta.

Beba u inkubatoru

Ilustracija | Foto: Profimedia

Beba od pet dana iz porodice Ademović iz Novog Pazara poslata je ambulantnim kolima na lečenje u Kragujevac, ali je vozilo zaustavljeno zbog odrona na putu.
Odlučeno je da beba vojnim helikopterom bude prebačena u Beograd, ali se helikopter srušio nadomak aerodroma. U nesreći je poginulo sedam osoba.
Djerlek je novopazarskom radiju Sto plus kazao da bolnica u Novom Pazaru nema razvijenu neonatologiju kao što je imaju Kragujevac i Beograd.
"Moje kolege, pedijatar i anesteziolog, tog dana su odlučile, da bi spasile bebin život, da je transportuju u tercijarnu zdravstvenu ustanovu. Naša matična kuća je Klinički centar u Kragujevcu, ali u ovakvim trenucima, kada su u pitanju hitni slučajevi, to uopšte ne gledamo, bitno je samo da spasimo život pacijenta", rekao je Djerlek.
On je istakao da su nepotrebne polemike javnosti o tome u koju ustanovu je beba trebalo da bude upućena, jer je u tim trenucima bilo najbitnije da se što pre primi u jedinicu za intezivnu negu neonatologije, gde bi dobila adekvatnu zaštitu.
"Dete je primljeno sa teškom respiratornom insufijencijom, najverovatnije uzrokovanom aspiracijom tečnosti u oba plućna krila. Bilo je u veoma teškom stanju, maltene je bilo skoro mrtvo, a naši anesteziolozi su uspeli da ga reanimiraju. Upućeno je u tercijarnu zdravstvenu ustanovu, a u tim trenucima nije bitan grad, već da se beba što pre uključi na respirator kako bi joj spasili život", rekao je Djerlek.
On je dodao da su netačne informacije medija o tome da u ambulantnom vozilu, kojim je beba transportovana, nije bilo dovoljno kiseonika.
"To je specijalizovano vozilo koje je imalo sasvim dovoljno kiseonika da se ode ako treba i do Subotice. Medjutim, prestanak rada pluća je ugrožavao život bebi i vodila se bitka sa vremenom", rekao je Djerlek.
Spasavajući život ovoj bebi u petak su poginuli radnici Opšte bolnice, lekar Dževad Ljajić i anestetičar Miroslav Veselinović, pripadnici Vojske Srbije major Omer Mehić, kapetan Milovan Djukelić,zastavnik Nebojša Trajić i mehaničar leta zastavnik Ivan Miladinović. Ljajić i Veselinović su juče sahranjeni u rodnim selima Dugoj Poljani i Lukarima.
Djerlek je rekao da je to najveća tragedija koja je zadesila novopazarsku bolnicu od njenog osnivanja."Tuga se nadvila nad Novim Pazarom i celom Srbijom. Oni su zlatnim slovima upisali svoja imena u istoriji Opšte bolnice, ali i samog grada i zemlje. Njihova dela će se dugo pamtiti", rekao je Djerlek.
Gradsko veće Novog Pazara proglasilo je trodnevnu žalost, dok je za teritoriju cele Srbije dan žalosti bio juče.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP