Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA

Direktor EPS-a štitio
neplatiše sa Dedinja!

Autor: Aleksandra Medaković - Ružica Kantar | 25.12.2012 - 19:07:00h | Komentara: 13

Dragomir Marković, bivši generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS), godinama nije dozvoljavao da se vlasnicima vila i porodičnih rezidencija na Dedinju, među kojima su i Karađorđevići, isključi struja, iako su iznosi njihovih dugovanja za struju milionski, saznaje „Alo!“ iz izvora bliskog EPS-u.

Dragomir Marković

Nalozi za isključenje stajali u fioci: Dragomir Marković | Foto: FoNet

Bivši direktor, kako tvrdi naš sagovornik, zbog ličnih veza i kontakata nije dozvoljavao da se „privilegovanim“ dužnicima „seče“ struja, iako su postojali nalozi za njihovo isključivanje.


Kraljevski dvor i EPS sarađivali i ranije!
U dvoru negiraju da je porodica Karađorđević imala bilo kakve privilegije zahvaljujući bivšem direktoru EPS-a. Međutim, Dušan Babac, direktor Fonda „Kraljevski dvor“, u razgovoru za „Alo!“ priznaje da je postojala i izvesna poslovna saradnja između Dragomira Markovića i kraljevske porodice.
- Nije istina da je Dragomir Marković činio bilo kakve ustupke Karađorđevićima. Oni su s njim imali saradnju koliko i sa bilo kojim direktorom javnog preduzeća. Nije se radilo o druženju niti priajteljstvu. Jedino gde su EPS i Karađorđevići sarađivali je promocija EPS-ove bele knjige, koja je prema željama tog preduzeća promovisana na Belom dvoru. To je sve - objašnjava Babac.

- Ako bi neko pokušao da na Dedinju isključi struju osobama koje su imale neki kontakt sa Markovićem, poput Karađorđevića, koji su godinama dugovali milione dinara, to bi se istog momenta storniralo. U nekoliko navrata je čak i verbalno napadao ljude iz „Elektrodistribucije“ Beograd (EDB) koji su pokušali da to urade - navodi izvor „Alo!“. Međutim u EPS-u negiraju da se takva politika vodila u vreme Markovića.

- Marković je sam pre nešto više od mesec dana demantovao da je uticao na to da se pojedinim neplatišama godinama ne isključuje struja. Inače, posao isključivanja i naplate ne radi EPS, već EDB, tako da je jedina adresa za tolerisanje neplatiša EDB - naveo je Milan Mirosavljević, portparol EPS-a. S druge strane, u EDB-u ističu da to nije tačno, te da što se njih tiče, nema povlašćenih.

- Naši potrošači nemaju ime i prezime, samo EDB broj.Nalozi se pišu za EDB broj, a ne za potrošača. Nama su sve neplatiše iste i nema privilegovanih. Ako neko ne plaća, dobija opomenu, pa sledi isključenje.
Ukoliko se na mrežu nakači nelegalno posle isključenja, piše se prijava i sledi tužba - ističe Sandra Alagić, portparol EDB-a, i dodaje da „Elektrodistribucija“ trenutno vodi nekoliko stotina parnica protiv nesavesnih potrošača. Do zaključenja broja juče nismo uspeli da dobijemo odgovor od Dragomira Markovića, bivšeg generalnog direktora EPS-a.

Poslato 150.000 opomena!
Kako naš list saznaje, na Dedinju, elitnom delu grada, svaki deseti potrošač duguje više desetina hiljada dinara za struju. U EDB-u, međutim, ističu da to nije ništa neobično jer je toliki i ukupan procenat neplatiša na nivou grada.

Dedinje

Svaki peti građanin je neplatiša | Foto: Goran Srdanov

- Od 800.000 potrošača, 675.000 plaća redovno i ostvaruje popuste. Prošlih meseci poslali smo 150.000 opomena, što znači da je svaki peti potrošač u gradu opomenut. Sa deset odsto potrošača imamo probleme jer duguju 90 odsto ukupnog duga. To su uglavnom naselja u kojima se nalaze kuće koje se greju na struju poput Altine, Ledina, Batajnice, Kaluđerice, pa ni Dedinje nije izuzetak. Jedina opština u kojoj nemamo isključenja je Novi Beograd, i to samo zato što ima sistem daljinskog grejanja - navodi Sandra Alagić, portparol EDB-a.
Poslednji komentari
  • Sreten Vreme: 25.12.2012 19:51h

    Štiti Karađorđeviće i milionere sa Dedinja a isključuju po selima sirotom seljaku za dug od 5.000 dinara.Karađorđevići su za vreme vašera berbe naplaćivali ulaz u crkvu na oplencu, verovatno da bih izmirili dug za struju. Sramota!.

  • Drago Vreme: 25.12.2012 20:16h

    Joj lopovčine, a znam u mom gradu ljudi imaju po 5.000-6.000 i dođu da im isključe, kako on uopšte može da bude na toj funnkciji ako je to radio?

  • dm Vreme: 25.12.2012 21:17h

    .kako ih nije sramota onoj porodici iz okoline loznice sa 7dece i to jedno bolesno iskljucili struju a ove stite ? dali ce iko stati na put ovakvoj bahatostiI

  • neki Vreme: 25.12.2012 21:53h

    Ove klozetarske novine besramno lažu.

  • Mira Karanovic Kovacev Vreme: 26.12.2012 08:08h

    SRAM TE BILO Dragomire Markovicu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP