Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA

Direktor EPS
muljao sa porezom!

Autor: Ivan Ninić | 04.03.2013 - 17:46:00h | Komentara: 8

Aleksandar Obradović (SNS), generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS), dok je bio direktor češke elektroprivredne kompanije „Čez Srbija” državi nije platio PDV u iznosu od 1.653.681 dinar, otkrila je terenska kontrola Poreske uprave, koja je zbog toga „Čezu” naplatila kamatu od 614.680 dinara. Umesto krivične prijave, protiv Obradovića je podneta prekršajna prijava na osnovu koje je u oktobru prošle godine simbolično kažnjen opomenom, saznaje „Alo!“.

Aleksandar Obradović

Napredni neplatiša: Aleksandar Obradović | Foto: FoNet

Aleksandar Obradović (SNS) dok je bio direktor kompanije „Čez Srbija” državi nije platio PDV u iznosu od 1,65 miliona dinara, zbog čega je kažnjen samo opomenom

Naš izvor iz Poreske uprave, koji je imao imao uvid u dokumentaciju o kontroli poreskog obveznika „Čez Srbija“ d.o.o., kaže da je rukovodstvo tog preduzeća „tumačilo poreski zakon u skladu sa interesima firme“.

- Direktor Obradović i menadžment „Čeza” smatrali su da im pravo na odbitak PDV-a u prometu usluga sa inodobavljačima pripada automatski i da državi ne treba da plate ništa. Tako su zaobišli kompletnu proceduru povraćaja PDV-a, na šta bi svakako imali pravo, ali tek po uplati poreza, koju nisu realizovali. Ukupan iznos PDV-a koji nije uredno obračunat i plaćen u budžet Srbije iznosi 1.653.680 dinara i u pitanju su četiri fakture iz 2009. i 2010. godine - objašnjava izvor „Alo!“.

On dodaje da je zbog ovih mahinacija Poreska uprava obračunala kamatu od 614.680 dinara, koju je „Čez” morao da plati 2011. godine, ali da krivična

Obradović
bez komentara!

Pokušaj da o ovoj temi čujemo komentar direktora EPS-a Aleksandra Obradovića bio je bezuspešan jer, kako nam je odgovoreno iz sektora za odnose s javnošću EPS-a, „generalni direktor ne komentariše postupke koje vode državni organi“.

prijava nije podneta.

- Umesto krivične prijave, kolege iz filijale Poreske uprave u Novom Beogradu podnele su prekršajnu prijavu protiv Obradovića i „Čeza” i on čak ni novčano nije kažnjen, već je dobio opomenu - tvrdi naš izvor.

U presudi Prekršajnog suda u Beogradu od 9. oktobra 2012. godine, u koju je „Alo!“ imao uvid, piše da su Aleksandar Obradović i „Čez Srbija” krivi jer nisu po zakonu, u roku od 10 dana, obračunali i uplatili PDV u iznosu od 1.653.680 dinara. Uz izrečenu opomenu, sud ih je obavezao da uplate paušalni iznos od 1.000 dinara na ime troškova postupka. Jedna od presudnih okolnosti za nekažnjavanje bilo je to što je kamata na neizmireni iznos PDV-a plaćena pre pokretanja prekršajnog postupka. Za ovu vrstu prekršaja zakonom je zaprećena novčana kazna od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice, odnosno od 10.000 do 50.000 dinara za odgovorno lice.

Aleksandar Obradović

Aleksandar Obradović | Foto: RAS

Podsetimo, Aleksandar Obradović je u septembru prošle godine odlukom Vlade Srbije postavljen za direktora Elektroprivrede Srbije umesto Dragomira Markovića (DS). Proslavio se kada je odmah po stupanju na funkciju u svom kabinetu zaposlio bivšu balerinu „Grand produkcije” Draganu Miloševć, koja je u predizbornoj kampanji volontirala u informativnoj službi SNS-a.

„Čez”: Greška računovodstva!

Zbog čega na vreme nije plaćen PDV i da li je zbog tog propusta bilo ko iz menadžmenta „Čez Srbija” snosio posledice pitali smo matičnu „Čez grupu”.

Čez grupa

Centrala „Čez grupe“

- Grešku je prouzrokovalo bivše računovodstvo kompanije „Čez Srbija”, koje je imalo drugačije poreske tretmane od poreske inspekcije. Ovo pitanje nije imalo nikakve posledice po rukovodstvo „Čez Srbija” jer je grešku prouzrokovala spoljna usluga. Osim plaćanja kamate, „Čez” nije snosio nikakve druge kazne od strane poreskih organa Srbije - navodi se u odgovoru koji je „Alo“ dobio od Ladislava Križa, direktora odeljenja za medije „Čez grupe” iz Češke.

Ljubin Popovski, aktuelni direktor „Čez Srbija”, odbio je da odgovari na pitanja „Alo!”, uz uputstvo sekretarice „da pozovemo sledeće nedelje jer se direktor priprema za put“.

Poslednji komentari
  • Mile Vreme: 04.03.2013 18:00h

    Ma, to je bagra uličara preko koje nas Čuvari revolucije Crnoruki drže u Fundamentalizmu. mi dok ne pomlatimo ovu pseudo elitu i ne uzmemo sudbinu u svoje ruke nama ne može da krene!

  • maki Vreme: 04.03.2013 19:59h

    a deluje tako sexi...

  • Amos Vreme: 04.03.2013 21:39h

    Umesto da ide u zatvor jos je i nagradjen i postavljen na mesto gde moze jos vise da krade. To je kadar SNS. Estradne nazovi zvezde i lopine. Ni sef im nije nista bolji. Borac protiv korupcije i kriminala. Za koga bre oni nas smatraju. Ima Mile pravo. Samo ne sudbinu, vec kako je lepo jos Radovan III rekao: "Uzmes usranu motku i pobijes go*na"/

  • Mira Karanovic Kovacev Vreme: 04.03.2013 21:58h

    Boze sta nam se ovo desava. Koga god SNS postavi na neku funkciju, ubrzo nakon toga citamo da su to LOSI ljudi. Kako cemo sa takvima napred? Prosto je neverovatno da nam se ovo dogadja. Ispada, da sve sto nevalja udje u SNS i postane neki faktor. Da li je moguce, da stranke ne proveravaju te ljude prethodno, vec od novinara treba da saznamo kakvi su? Nista nije bolja situacija sa SPS-om. A o opoziciji ne zelim da trosim reci!

  • dejan Vreme: 05.03.2013 00:15h

    Ovaj mi lici na vanzemaljca!...ALIENI su medju nama...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP