Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PORODIČNI POSAO U NACIONALNOM PARKU „ĐERDAP“

Direktor otvorio tati etnoselo usred parka!

Autor: Ekipa Alo! | 18.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 7

Javno preduzeće Nacionalni park „Đerdap“ dalo je saglasnost za legalizaciju ugostiteljskog kompleksa „Kapetan Mišin breg“ na zaštićenoj teritoriji parka, Živoradu Stefanoviću, ocu Srđana Stefanovića - direktora ovog javnog preduzeća, objavio je antikorupcijski portal “pištaljka”.

„Đerdap“ ko dedovina:  Srđan Stefanović

„Đerdap“ ko dedovina: Srđan Stefanović

Stefanović je na mesto direktora došao 2009. godine kao član stranke G17 plus, a pozitivno mišljenje za legalizaciju ugostiteljskog kompleksa dobijeno je na osnovu zahteva Zavoda za zaštitu prirode Srbije, na čijem čelu je u to vreme bio Nenad Stavretović, član URS-a, ali i kum direktora Nacionalnog parka, otkriva ovaj portal.

Zavod plaćao „Kapetan Mišin breg”

Zavod za zaštitu prirode Srbije 2010. i 2011. godine, dakle u vreme kada je Stavretović bio direktor Zavoda, izvršio je tri uplate u ukupnom iznosu od oko 95.000 dinara za „promet robe i usluga“ na račun etnokuće „Kapetan Mišin breg“, odnosno firme Živorada Stefanovića „KMB Bosonog“, oca njegovog kuma Srđana Stefanovića, direktora Nacionalnog parka.

U Živoradovom nelegalnom ugostiteljskom kompleksu, koji se u papirima vodi kao porodični stambeni objekat, javno preduzeće, kojim rukovodi njegov sin Srđan organizovalo je i nekoliko večera za učesnike dve međunarodne konferencije. Usluge nelegalnog etnokompleksa koristio je i „kumovski“ Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Na dokumentu kojim se daje pozitivno mišljenje za legalizaciju sedam objekata na teritoriji Nacionalnog parka „Đerdap“, koji čine etnokompleks „Kapetan Mišin Breg“, 14. decembra 2010. godine, na mestu na kome je trebalo da stoji potpis direktora, odnosno sina vlasnika ovog objekta, stoji potpis njegove pomoćnice Nevenke Jevrić. Na pitanje “pištaljke” da li zna da je u sukobu interesa, Srđan Stefanović odgovara: „Da li moj otac treba da ne živi dok sam ja direktor? Ako treba nekog da streljam, vi recite“.

Nenad Stavretović

Nenad Stavretović

„Alo!“ smenio Stavretovića


O Nenadu Stavretoviću “Alo!” je već pisao u martu ove godine. Naime, nakon otkrića našeg lista da je on sam sebi isplatio oko milion dinara za prekovremeni rad, Stavretović je podneo ostavku na funkciju direktora Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Direktor NPĐ, takođe navodi da su svi oni koji su podneli zahtev za legalizaciju objekata u delu parka koji ima „treći stepen“ zaštite prirodnog dobra dobili pozitivno mišljenje Nacionalnog parka „Đerdap“, a ne samo njegov otac.


Na mišljenje dato direktorovom ocu, osim pomoćnice direktora, potpis je stavio i samostalni stručni saradnik planiranja, zaštite i uređenja prostora u Nacionalnom parku Dragan Drndarević. On je za “pištaljku” izjavio da je bio upoznat sa činjenicom kako je vlasnik nelegalnog objekta otac njegovog direktora. „Nije da nisam znao, ali nije moj posao da utvrđujem vlasništvo objekta“, rekao je Drndarević.
On objašnjava da je utvrđivanje imovinsko-pravnih odnosa zadatak opštine Majdanpek, „a ne Nacionalnog parka čije mišljenje o legalizaciji nema nikakav značaj“. Pozitivno mišljenje je, kaže, potpisao, jer gradnja nije bila u suprotnosti sa prostornim planom, iako priznaje da za to područje Nacionalnog parka „Đerdap“ nije urađen urbanistički plan.

Vlasništvo opštine Majdanpek?

Iako je ovaj kompleks prilično popularna turistička destinacija, objekti u njemu još nisu legalizovani, a na sajtu Republičkog geodetskog zavoda četiri objekta tog kompleksa vode se kao „porodične stambene zgrade“, a tri kao „pomoćne zgrade“.
Spor postoji i oko vlasništva nad zemljištem na kome je izgrađen „Kapetan Mišin breg“. Direktorov otac tvrdi da je parcela u zoni nacionalnog parka njegovo vlasništvo, koje mu je bilo oduzeto šezdesetih godina, a onda vraćeno. Međutim, direktor Geodetske uprave Donji Milanovac Petar Stoimenov, tvrdi da je sporna parcela u celini vlasništvo opštine Majdanpek. I na sajtu Republičkog geodetskog zavoda ova parcela upisana je kao državna svojina, a kao imalac prava upisana je opština Majdanpek. Ime Živorada Stefanovića u ovom registru navodi se kao „držalac prava na objektima“.

Poslednji komentari
  • stevan Vreme: 19.05.2013 08:48h

    Komedija koju je Nusic davno napisao mi zaboravili pa se podsecamo. Jos kada vidis facu sve ti jasno da nije bas inteligentan ali za svoj interes vrlo sposoban.

  • Kum Vreme: 19.05.2013 09:07h

    Sam sebi dao saglasnost za legalizaciju bespravno izgradjenih ne jedog vec nekoliko objekata na drzavnoj zemlji ? Pa to je nenormalno i nemogu da verujem da se jos o tome pise u novinama kao aktuelna vest da se nerviramo i ponizavamo kao da to nije duznost organa ove drzave da to resava. Svakog dana nas saceka aktuelna vest - kumovske veze sa aferama i zloupotrebama koje ce nas dovesti do propasti svega sto imamo osim njihovog bogacenja i otimanja dok jos ima sta da se otima u ovoj zemlji. Dokle vise ?

  • keka Vreme: 19.05.2013 09:18h

    Nekada je dedovina bila svetinja i nesto sto je porodica kroz generacije posteno sticala a sada je to tatkovina. Nova moda i trend je da sinovi na polozaju omogucavaju "tata mata"-ma da steknu sve sto je tudje pa ce "tata mate" sve to jednog dana da ostave svojim sinovima legalno i vrlo posteno. A gde je tu efikasna drzava da to spreci i vrati otetu drzavnu imovinu ?

  • Kum Vreme: 19.05.2013 12:20h

    Kakvi kezovi kumova mora da su i zube namestili o trosku drzave pa ih ponosno pokazuju i da svi vide njihovu radost srecu i veselje. Zemljo moja ako su ovo najbolji i najposteniji kadrovi koje imamo nemam sta da dodam.

  • Bojan Vreme: 20.05.2013 01:50h

    Cist lopovluk i bezobrazluk. Isti gospodin koristi sluzbene automobile i vikendom kad mu se prohte. Drzava mora sto pre reagovati.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP