Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KO ĆE KOME, AKO NEĆE SVOJ SVOME

Direktor zaposlio sina mimo pravila!

Autor: B. Jelovac - R. Ćoralić | 01.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 20

Milorad Bosančić (59), direktor OŠ „23. oktobar“ u Golubincima, kod Stare Pazove, zaposlio je prošlog leta sopstvenog sina kao nastavnika fizičkog vaspitanja, i to za stalno, a nedavni zaključci Agencije za borbu protiv korupcije da je sve učinjeno mimo propisa po svemu sudeći ostaće samo mrtvo slovo na papiru.

Milorad i Slavko Bosančić

Milorad i Slavko Bosančić

Bosančić, inače otac fudbalera Crvene Zvezde Miloša Bosančića (26), koji ostaje u direktorskoj fotelji, kao što i Milošev brat Slavko (28) ostaje na poslu, kaže za „Alo!“ da ne razume na osnovu čega njegov sin ne bi mogao da radi posao za koji je kvalifikovan samo zato što je direktorovo dete, kao i da ne zna u kom zakonu stoje propisi na koje se Agencija poziva.


Direktor: Moj Sin je jednoglasno izabran


Bosančić objašnjava da je njegovog sina Slavka za nastavnika fizičkog sa 35 odsto norme, odnosno sedam časova, za šta mu sleduje plata od 15.600 dinara, među prijavljenim kandidatima jednoglasno izabrao Školski odbor.
- On je nekadašnji odlični učenik ove škole, sa rezultatima na takmičenjima u fudbalu, atletici i odbojci i profesor je fizičkog, dakle, ima sve kvalifikacije, a kako je Odbor zaključio, njegova prednost je što je iz Golubinaca, pa neće biti dodatnih putnih troškova. Istina je da nisam pismeno obavestio Odbor da je moj sin jer to kao obaveza u zakonu nigde i ne stoji. Golubinci su selo u kojem se svi znaju i naravno da smo razgovarali i da sam članovima i rekao da mi je neprijatno što je moj sin. Međutim, ako kao što oni kažu nema pravo da konkuriše ili bude primljen u neku ustanovu samo zato što je sin direktora, onda je ugroženo njegovo ustavno pravo - zaključuje Bosančić.

Baveći se ovim slučajem, Agencija je u svom zaključku dala preporuku za razrešenje s javne funkcije direktora Milorada Bosančića jer je, suprotno dvema odredbama Zakona o Agenciji kao direktor škole doneo odluku o izboru svog sina Slavka na radno mesto nastavnika fizičkog vaspitanja na neodređeno vreme, a da o tome nije obavestio niti Agenciju za borbu protiv korupcije niti Školski odbor.

- On je javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice, s kojim se našao u dvostrukom odnosu zavisnosti, u jednom, u kojem je već bio i nije ga mogao izbeći jer je to njegov sin i, drugom, u kojem se našao primajući to lice u radni odnos u školi u kojoj je direktor, čime je ugrozio i poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije.
Bio je dužan da izbegne sukob interesa, a kad je već doneo odluku o izboru svog sina i zaključio s njim ugovor o radu, bio je dužan da o sukobu interesa pismeno obavesti Školski odbor i Agenciju, a to nije učinio - navodi se u obrazloženju Agencije, koju je o tome da je baš Bosančićev sin Slavko izabran među nekoliko kandidata zapravo obavestio „neko iz škole“.

- Nisam prekršio ni zakon niti proceduru, a njihova preporuka za moje razrešenje nije obavezujuća. U odgovoru sam im ukazao na to da neko, samo zato što je nečiji sin, ne može imati zabranu da konkuriše ako ima sve potrebne kvalifikacije za to radno mesto.
U Zakonu o osnovnom školskom obrazovanju ne postoji nijedna odredba po kojoj je direktor dužan da obavesti Agenciju o tome da li neko može konkurisati za radno mesto ili ne, te stoga nisam ni znao da treba da obavestim Agenciju - kaže Bosančić, koga Školski odbor ne samo što nije razrešio, već ga je nedavno opet na tajnom glasanju za naredne četiri godine izabrao za direktora ove škole, na čijem čelu je još od 2002.

Drugi sin igra u Zvezdi


I Bosančićev mlađi sin Miloš ovog leta je podigao prašinu, ali u celoj državi, pošto je transfer bivšeg igrača Partizana koji je iz Južne Koreje stigao u Crvenu Zvezdu proglašen najintrigantnijim transferom u srpskom fudbalu ovog leta. Dolazak bivšeg partizanovca izazvao je pravu buru na severnoj tribini, a Miloš je u jednom intervju objasnio da je, zapravo, već bio u Zvezdi sa svega deset godina.
- Bio sam sa dve godine starijim bratom u Zvezdi i trenirao s njegovom generacijom. Toma Milićević je bio trener i procenio je da moj brat nije za Zvezdu, pa ga je ćale odveo u Partizan. Meni je rekao da sam dobar i da ostanem. Pojavio sam se na narednom treningu, ali sam bio vrlo tužan bez brata jer sam navikao da je uz mene. Šta sam znao, imao sam deset godina, u suzama sam posle treninga rekao tati: „Vodi i mene!“ - objasnio je Miloš.

Poslednji komentari
 • dida dedic Vreme: 01.09.2014 07:46h

  Da je pravna drzava,sada bi,dragi direktore,i ti i tvoj sin,dobili otkaz.Zbog takvih direktora,kao sto si TI,ja ,student generacije,obijam pragove raznih skola,i8 godina sam zamena...Ti si postovao zakon.samo za sebe i svog sina,a sta se desava kad sam ja u pitanju..Dje pravne drzave,sledila bi pravicna kazna...

 • ;) Vreme: 01.09.2014 09:14h

  Nisam sigurna da je direktor škole u obavezi da obavesti Školski odbor o svom izboru obzirom da mu zakon omogućava da od kandidata sa kompletnom dokumentacijom izvrši izbor saradnika. Prosveta je familjiarizovana, nije to dete ni prvo ni poslednje koje se na radnom mestu sureće sa roditeljem. Malo je prosvetara koji sa kolegama razmene decu, da se ne susreću na hodniku škole. Kada može Krka da bude poslanik i direktor javnog preduzeća zbog čega Agenciji smeta ovo zbrinjavanje?

 • Lisa Vreme: 01.09.2014 09:28h

  A sta je u Belegisu, kod Stare Pazove? Pola familije zajedno s kumovima u dva mandata!!!!!!!!!!!!! Niko nije mogao ni konkurisati, uvek fali nesto od dokumenata, samo njeni imaju sve potrebno po konkursu!!!!!!!!!!!

 • mima Vreme: 01.09.2014 10:52h

  Licno poznajem i Slavka i cika Micu, radi se o dva vrlo kvalitetna coveka. Mica je direktor skole 12 god jer je korektan prema svima, i svi ga vole i u skoli... Covek je bas korektan. I treba da izadje kao pobednik iz ove price, sto i ne sumnjam...

 • Milan Vreme: 01.09.2014 11:01h

  Direktor Osnovne skole Vuk Karadzic u Pirotu,Tugomir Cvetkovic, je zaposlio sina i cerku na isti, nezakonit nacin, i nikome nista.Ali zato,za onog ko nema vezu,a kvalifikovan je i zeli da radi,nema mesta.To smo mi,to je nasa zemlja.

Pogledajte sve komentare

alo.rs VIP