Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA

Direktor „Želturista“ sakrio privatni biznis?!

Autor: Ekipa Alo! | 07.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 22

Srđan Kolarić, funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) i direktor preduzeća „Želturist“, koje ima status ćerka firme JP „Železnice Srbije“, prijavio je svoju imovinu i funkcije tek pošto je „Alo!“ postavio to pitanje Agenciji za borbu protiv korupcije, ali u svojoj imovinskoj karti nije naveo i da je suvlasnik u privatnoj firmi „Kolmar Vision“ iz Zemuna.

„Ne sporim da sam načinio prekršaj“: Srđan  Kolarić

„Ne sporim da sam načinio prekršaj“: Srđan Kolarić

Kolarić, koji od 27. decembra prošle godine obavlja posao savetnika generalnog direktora JP „Železnice Srbije“ Dragoljuba Simonovića (SNS), na čelo „Želturista“ je postavljen 27. februara ove godine. Po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije bio je dužan da svoju imovinu prijavi u roku od 30 dana.

On je to učinio 29. jula, tek nakon što je „Alo!“ postavio pitanje Agenciji i pošto su nam u toj instituciji rekli da će protiv njega pokrenuti postupak. Ipak, Kolarić nije u imovinskom izveštaju upisao da poseduje 50 odsto udela u svom preduzeću za konsalting i inženjering u oblasti građevinarstva „Kolmar Vision“.

Odbornik i savetnik za 112.000 dinara


On je u imovinskoj karti naveo da poseduje stan (72 kvadrata), kuću (100 kvadrata), trećinu udela u poslovnom prostoru (200 kvadrata), polovinu njive (1,5 hektara) i „sitroen C5“ (2008. godište). Kolarić ne prima platu kao direktor „Želturista“, ali kao savetnik generalnog direktora JP „Železnice Srbije“ mesečno inkasira 107.000 dinara. On po osnovu obavljanja funkcije odbornika SNS-a u opštini Čukarica svakog meseca zaradi dodatnih 5.000 dinara.

- Prvi put sada čujem od vas i verujte mi da ne znam da li sam taj podatak uneo u izveštaj. Verovatno je moja greška u pitanju i zbog toga ću biti kažnjen, ali rešićemo to. Takva obaveza je za sve nas jedna novina koju zakon propisuje, iako je reč o malom preduzeću sa troje zaposlenih, koje nema neki veliki kapital ni veliki promet.

Nisam računao da je to sada neka imovina koju treba posebno prijaviti niti su mi to rekli u Agenciji - kaže Srđan Kolarić za „Alo!“ i dodaje da on ništa ne krije od javnosti. Inače, još pre dva meseca u Agenciji za borbu protiv korupcije su nam potvrdili da ih Kolarić nije obavestio o tome da je preneo upravljačka prava u svojoj firmi i da će i zbog toga protiv njega pokrenuti postupak.


Iako je bio dužan da to učini u roku od 30 dana, Kolarić je ovu obavezu učinio tek 10. septembra i priznaje grešku.

Kolarić je na čelu  „Želturista“ od februara  ove godine, a imovinu je  prijavio tek krajem jula

Kolarić je na čelu „Želturista“ od februara ove godine, a imovinu je prijavio tek krajem jula | Foto: RAS


- Bio sam direktor u svojoj firmi, a onda sam u decembru prošle godine tu funkciju preneo na drugo lice. Smatrao sam da sam time rešio problem i da je to dovoljno, međutim iz Agencije su mi naknadno tražili da prenesem upravljačka prava u pogledu osnivačkog kapitala u firmi. Ne sporim da sam načinio prekršaj, jer to nisam obavio u zakonskom roku - kaže Kolarić i dodaje da je propust načinio i „Želturist“, jer Agenciji nije blagovremeno prijavio svoju funkciju u tom preduzeću.

Supruga u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije


Pored toga što je pet meseci kasnio sa prijavom imovine, direktor „Želturista“ Srđan Kolarić je tu obavezu izvršio 27. jula i to istog dana kada je izveštaj o imovini prijavila i njegova supruga Dragana Kolarić. Inače, u julu Skupština Srbije, na predlog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, izabrala je Kolarićevu za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Kolarićeva je profesor na Kriminalističko - policijskoj akademiji.

Poslednji komentari
  • Zoran Vreme: 07.10.2013 10:33h

    Šta se dešava sa stranačkim kadrovima (ima ih oko 50) koji primaju platu od Želturist-a a ne pojavljuju se u firmi. Svi su prijavljeni kao Ugovor o delu.

  • ;) Vreme: 07.10.2013 10:34h

    Strašno, supruga ima budžetsko radno mesto i dodatno prihoduje kao član odbora!!! Sopstvena firma, savetnik u drugoj, a direktor u trećoj firmi. Pred bankrotom smo, zbunjujuće. Dok je nama onih koji drže budžetsko radno mesto i dodatno poslaničko/odborničko, savetodavno, mesto u nekom od odbora, onih koji primaju i penziju i platu, onih koji su uzeli otpremninu u društvenoj firmi i nakon toga se ponovo nakačio na budžet nema nam napretka.

  • joca Vreme: 07.10.2013 11:47h

    ovaj naprednjak mora da je neki rostiljdzija il limar sa nekim megaterend ubrzanom diplomom koji dobija platicu od 100 hiljada na grbaci ovog naroda

  • Radnik Želturista Vreme: 07.10.2013 11:49h

    Pa normalno da direktor ne prima platu u Želturistu kada ne primaju ni radnici.Poslednja je isplaćena još za mart mesec!

  • kiki Vreme: 07.10.2013 12:16h

    ovaj je sigurno nekad slao tudju decu na ratista kao radikal a sad kao naprednjak bez ikakve skole peljesi srbijcu novi 5 oktobar se smesi i trebalo bi ovakve sve lepo popisati da zna narod koliko su oteli

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP