Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KRAJ ŠKOLE

Direktori, obratite pažnju na bezbednost dece!

Autor: Tanjug | 06.06.2015 - 13:52:00h | Komentara: 0

Najnoviji incidenti i slučajevi nasilja u školama ponovo su uznemirili javnost, pa iz Ministarstva prosvete još jednom podsećaju direktore na obavezu procene rizika i saradnju sa lokalnom zajednicima i roditeljima.

Reč je o odluci Ministarstva prosvete

Ovo je period kada u školama "vri" | Foto: Profimedia.rs

Ministarstvo smatra da pogotovo sada treba obratiti pažnju kada je nastavna godina pri samom kraju, zaključuju se ocene, u toku su maturski a predstoji i završni ispit.


Ovo je period godine kada u školama "vri", svodi se bilans, a koordinatorka Jedince za prevenciju nasilja pri Minstarstvu Biljana Lajović u izjavi Tanjugu navodi da je saradnja sa školskim timovima za prevenciju nasilja neophodna ali i da treba proveriti da li se dobro realizuju dežurstva i ako treba, pojačati ih.

  - Za osiguranje bezbednosti, škole mogu da angažuju roditelje, lokalnu stanicu policije, centar za socijalni rad, čitavu lokalnu zajednicu ako im treba podrška, rekla je Lajović i istakla da je značaj porodice u vaspitavanju dece neprikosnoven.

Škola, kako kaže, donekle može da ima kompenzatornu ulogu ali je uloga porodice skoro presudna jer sva istraživanja pokazuju da je ono što dete dobije tokom ranog razvoja od neprocenjivog značaja za njegov dalji život.
Upravo zbog toga će saradnja roditelja sa školom biti jedna od tačaka na kojoj će u narednom periodu biti akcenat, jer se pokazalo da roditelji, iz veoma raznovrsnih razloga, ne odgovaraju na najbolji način svojoj roditeljskoj ulozi.

 - Ne zato što ne žele, već se vremena menjaju, okolnosti se menjaju i nisu ni naučeni kako da vaspitavaju svoju decu, rekla je Lajović i istakla da je ta saradnja dvosmerna, uz dogovor u kojim područjima roditelji treba da doprinose i sarađuju sa ustanovom a koje su uloge vezane primarno za porodicu i to pre nego što dete dođe u školu.

Tuče i incidenti česta su tema u domaćim medijima, Lajović, međutim, ukazuje da su podaci u ovom segmentu ohrabrujući i da se situacija ipak popravlja, iako nas svaki pojedinačni slučaj uznemiri.

  -To nisu džinovski koraci, kaže koordinatorka i ističe da vrsta i količina nasilja podrazumevaju promenu sistema vrednosti, a to je ozbiljan, dugačak proces.

Sistem vrednosti se, kako podseća, ne uruši preko noći, pa se samim tim dugo i uporno gradi, uz željeni cilj da u najmanju ruku nasilja ima mnogo manje.
Ministarstvo je od 2005. godine, u cilju bezbednijeg boravka dece u školama, započelo program "Škole bez nasilja, u saradnji sa UNICEF-om, osnovana je Jedinica za prevenciju nasilja, uveden SOS telefon, školski timovi, štampane publikacije...

 - Takođe, stalno se rade istraživanja vezana za neki oblik nasilja ili konkretnu školu i nakon preduzetih aktivnosti meri se da li se nešto promenilo i ima li pomaka u sprečavanju nasilnih situacija - rekla je ona.
Prosvetna inspekcija posetila je OŠ "Borislav Pekić na Bežanijskoj kosi i ispituje slučaj prebijanja 13-godišnjeg učenika, pre nekoliko dana, zbog čega je završio u bolnici.

Takođe, očekuje se i izveštaj inspekcije o dešavanju u školi u Kotežu kada su dvojica maloletnika prošle sedmice upala u odeljenje i odnela dnevnik.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP