Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KAKO SE RASIPAJU DRŽAVNE NEKRETNINE

Direktorka arči imovinu PIO fonda!

Autor: S. Đorđević | 12.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 13

Menadžment Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje sa direktorkom Draganom Kalinović na čelu pripremio je predlog pravilnika o raspolaganju nepokretnostima Fonda PIO kojim se, između ostalog, direktorki daju značajna diskreciona prava samostalnog odlučivanja o tome ko i pod kojim uslovima može koristiti imovinu Fonda.

Dragana  Kalinović, direktorka  Fonda PIO

Dragana Kalinović, direktorka Fonda PIO | Foto: RAS

Istim dokumentom precizira se da udruženja invalida i penzionera mogu bez naknade koristiti poslovni prostor Fonda i isti izdavatu u podzakup, čime se praktično legalizuje dosadašnja praksa po kojoj su penzionerska udruženje ustupala imovinu Fonda Partiji ujedinjenih penzionera Srbije, bez ikakve naknade i konkursa, a o čemu je „Alo!” već pisao.


Direktorka ne bi o diskreciji!

Uprava Fonda nije želela da za „Alo!” pojasni novi pravilnik i široka ovlašćenja direktora.
- Stručna služba je sačinila predlog pravilnika o raspolaganju nepokretnostima, koji nije bio predmet razmatranja Upravnog odbora, te nije ispravno izjašnjavati se o njegovom sadržaju pre nego što se izjasne i usvoje ga članovi Upravnog odbora u čijoj je isključivoj nadležnosti da donose takav akt. Konačan tekst pravilnika biće izraz volje svih predstavnika koji čine Upravni odbor, odnosno izraz volje predstavnika asocijacije korisnika, osiguranika i poslodavaca - poručuju iz Fonda. Odatle tvrde da najveći deo nepokretne imovine koriste za obavljanje sopstvene delatnosti, dok je u nadležnosti direktora Fonda „i jedan manji deo poslovnog prostora Fonda koji se izdaje u zakup, jer nije podoban za obavljanje delatnosti Fonda”.

Naime, uprkos tome što je kao jedan od osnova za donošenje pravilnika naveden statut Fonda PIO kojim je uređeno „da je Upravni odbor Fonda nadležan da obezbedi namensko i ekonomično korišćenje sredstava Fonda”, predlog menadžmenta predviđa da direktor Fonda samostalno, odnosno bez kontrole UO, donosi odluke o davanju u zakup nepokretnosti Fonda neposrednom pogodbom, odnosno bez licitacije. Reč je, kako je precizirano, o slučajevima kada se u zakup daje nepokretnost do 100 kvadrata ili na zahtev državnog organa, lokalne samouprave, odnosno sindikata i poslodavaca čiji predstavnici upravljaju Fondom...

Predlog pravilnika takođe predviđa da se nepokretnosti Fonda mogu dati na korišćenje bez naknade državnim organima, odnosno sindikatima i poslodavcima čiji predstavnici upravljaju Fondom „radi uspostavljanja dobrih poslovnih odnosa”, s tim što taj prostor ne mogu dati u podzakup, za razliku od udruženja invalida i penzionera, koji ustupljenu imovinu Fonda na besplatno korišćenje mogu dati u podzakup. Predviđeno je, doduše, da to mogu učiniti na osnovu javnog oglašavanja i izveštavanju Fonda o ishodu, ali slične obaveze ni do sada nisu sprečavale da imovinu Fonda ipak besplatno ustupaju, kao na primer PUPS-u.

„Alo!” je, podsetimo, nedavno pisao o tome da Fond PIO decenijama unazad „bez naknade izdaje u zakup” čak 17.210 kvadrata sopstvene imovine penzionerskim udruženjima širom Srbije, iako godišnje potroši više od 20 miliona dinara na zakup 4.660 kvadrata poslovnog prostora za sopstvene potrebe. Među onima koji koriste imovinu Fonda za džaba jeste i PUPS, a što je inače i protivzakonito.
Poslednji komentari
  • mika Vreme: 12.03.2014 07:30h

    Dok god smo ZEMLJA SRBIJA a ne država SRBIJA biće toga koliko hoćete.Pravo vreme za grabež !!!

  • Pešterac Vreme: 12.03.2014 08:16h

    Kada će istražni organi da konačno proveravaju javna preduzeća, ministarstva, sekretarijate, agencije i Inspektorate kojima rukovode nestručni kadrovi PUPS i da konačno penzioneri shvate čime su se oni sve bavili i koliko su se ovajdili.Ova direktorka sa ovim jako intelektualnim pogledom je malo dete i njoj je naređeno šta da radi. To je sramota šta su oni sve radili od izdavanja poslovnih prostora od socijale ,davanja nezakonitih kredita do preprodaje fudbalera i slično......Pogledajte na sajtu agencije za borbu protiv korupcije šta sve ta postavljena lica mlaanih PUPS ovaca imaju od imovine i kolika su im mesečna primanja.Sramota ! A hoće u Vladu STRAŠNO !

  • Pikilić Vreme: 12.03.2014 08:17h

    Otiđite u OFK Beograd pa proverite koji funkcioneri PUPS preprodavaju fudbalere i za koju proviziju!

  • Sejo Vreme: 12.03.2014 08:19h

    Neko je od njih i pozajmljivao čokoladice iz freeshopa sa Aerodroma Beograd pred kamerama !

  • Drasko Vreme: 12.03.2014 08:59h

    Sejo, nije on pozajmljivao, on je kontrolisao kvalitet kako decica ne bi jela lose cokoladice.Znaci kontrola kvaliteta , a ne " pozajmljivanje",......hahaha

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP