Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROČITAJTE

Disertacija koja je uzdrmala Srbiju: prof. Dana Popović: Sve tvrdnje o plagijatu su tačne

Autor: A.O./Beta | 05.06.2014 - 11:18:00h | Komentara: 16

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dana Popović ocenila je da su tačne tvrdnje tri naučnika sa univerziteta u Velikoj Britaniji da je doktorski rad ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića plagijat.

Danica Popović

profesorka Dana Popović

Docent na Univerzitetu u Notingemu Uglješa Grušić, vanredni profesor na Univerzitetu Istočni London Branislav Radeljić i doktorant na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka Slobodan Tomić su u tekstu objavljenom 1. juna na portalu "Peščanik" naveli da Stefanovićev doktorat obiluje plagijatima.
U autorskom tekstu u današnjoj Politici Dana Popović je navela da je pročitala Stefanovićev rad, koji se od juče može naći na internetu.
"Sve tvrdnje o plagijatu su tačne. Okrenite stranu 14 u doktoratu prepoznaćete lako tekst sa strane 94 priručnika 'Decentralizacija kao polazište daljeg razvoja Srbije' iz 2006. godine. Okrenite stranu 59 i uverićete se da se poslednji pasus u doktoratu može naći na strani 468 publikacije 'Menadžment u funkciji održivog razvoja' iz 2012. godine", navela je Dana Popović.

Doktorska disertacija

Doktorska disertacija ministra Stefanovića

Ona je istakla da je proverila sve delove doktorata i sve tekstove iz kojih je rečeno da je Stefanović prepisivao, i zaključcila da su "akademci u pravu, plagijat je u pitanju". Prema njenim rečima, negde je plagijat doslovan, a negde - mozaički - kako ga nazivaju na Harvardu u svom uputstvu o citiranju.
Dana Popović je ponovila da doslovni plagijat nastaje bukvalnim kopiranjem tudjih rečenica, a mozaički - preuzimanjem delova tudjeg rada uz prepravke, kako plagijat ne bi bio identičan originalu.
Kako je istakla, taj mučan posao prepravljanja tudjeg teksta postao je popularan u doba prvih kompjuterskih programa za otkrivanje plagijata, koji to nisu mogli da otkriju, ali sada nove generacije ovih programa otkrivaju sve.

"I eto šta je Stefanoviću donela ta modernizacija: u svojoj tezi on

skoro na svakoj drugoj-trećoj strani hvali informatičko društvo,
elektronsku upravu, modernizaciju, a baš mu se ona osvetila", ocenila
je Dana Popović.

Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović i rektor Megatrenda Mića Jovanović

Komentarišući tvrdnju rektora Megatrend univerziteta Miće Jovanovića da je Stefanović sproveo istraživanje na 200 ispitanika, Dana Popović je navela da u doktoratu tog nema. "Nijedne tabele u tom radu nema! U sadržaju piše da se posle zaključnih razmatranja nalazi aneks, pa pomsilih, tamo ih je stavio.

Kad ono - ni aneksa nema! Na strani 182 završavaju se zaključna razmatranja, a na strani 183, gde bi morao da počne taj aneks - opet ništa. Tu počinje spisak literature - čime se rad završava", napisala je Dana Popović.
Ona je navela da očekuje i objašnjenje komisije kao neki doktorat može da se zove "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju loklanim samoupravama (primer grada Beograda)", a da u radu ne bude skoro ni reči o Beogradu.
Nebojša Stefanović je juna 2013. godine odbranio doktorat na Megatrend univerzitetu u Beogradu na temu "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)".
S' obzirom da je sajt "Peščanika", na kome je prvobitno objavljen doktorski rad Nebojše Stefanovića konstantno pod napadima hakera, ako želite, spornu disertaciju možete pročitati ovde.
Poslednji komentari
  • ivcha Vreme: 05.06.2014 11:51h

    Da je normalna velicina medjuredova i velicina slova "doktorat" g.Nebojse bi stao na 100 strana! Treba proveriti sve diplome, magistrature, doktorate svih zaposlenih u drzavnim ustanovama! Narocito bi obratio paznju na policiju i sudstvo!!! Dovesti aferu "Indeks" do kraja i kaznti krivce tako da sledecima kad padne na pamet da muckaju dobro se zamisle!

  • seks-na-eks Vreme: 05.06.2014 12:22h

    U Srbiji je, na žalost, na vlasti opasna politička mafija!

  • boban036 Vreme: 05.06.2014 12:23h

    Kakav rektor takav i doktor.... Trazili ste,gledaj te :)

  • Zoran Vreme: 05.06.2014 14:06h

    Poštovana profesorko ,Vi baš imate hrabrosti. SVAKA ČAST !

  • Dragica Vreme: 05.06.2014 16:42h

    Glavno pitanje bi trebalo da bude ko je uopšte Megatrendu dao akreditaciju, kao i nekim drugim visokim školama, kada svi znamo da se ovaj vajni fakultet naziva SEGA_MEGA školom, da profesori održe tek poneko ili nijedno predavanje u isturenim odeljenjima po Srbiji, i to uvek subotom ili nedeljem (kao nekada posle rata u večernjim školama za analfabete), da studenti spremaju ispite najduže jedan dan, ako ih uopšte i spremaju, jer se javno hvale kako su sve prepisali? Nema tu od fakulteta ni "F", na žalost. Svima je to u ovoj državi jasno! Pitam se samo zar im sve to nije bilo dosta, već im dadoše i akreditaciju za doktorate.SRAMOTA! Postidesmo se svi mi što smo završavali fakultet u onoj Jugoslaviji, što smo verovali da je znanje moć, što su nam naši profesori akademici bili uzor, Duša čoveka zaboli kada vidi dokle su nas doveli.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP