Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMOTA

Dno: Gubici javnih preduzeća dva puta veći od gubitaka CELE privrede!

Autor: A. O. | 18.06.2014 - 11:30:00h | Komentara: 1

Registratorka Agencije za privredne registre Ružica Stamenković navela je da su javna preduzeća 2013. godinu završila s gubitkom od 51 milijarde dinara, što je 7,6 odsto manje nego 2012. godine, piše novosadski “Dnevnik”.

Železara Smederevo

Železara Smederevo | Foto: N. Pavlović

– Gubici javnih preduzeća su bili 2,2 puta veći od ukupnih gubitaka cele privrede – rekla je Ružica Stamenković, i navela da su javna preduzeća u Srbiji u protekloj godini imala 1.248 zaposlenih više nego u 2012. godini.
Sektorski posmatrano, najgore rezultate u poslovanju ostvarili su sektori saobraćaj i skladištenje te prerađivačka industrija.
Ona je navela da je sektor saobraćaj i skladištenje u protekloj godini ostvario gubitak od 62 milijarde dinara, što je čak 2,7 puta više od gubitka celokupne privrede. Prerađivačka industrija je u istom periodu svoj negativan rezultat uvećala s tri milijarde dinara u 2012, na 41 milijardu dinara u 2013. godini.
– Razlozi za tako loše poslovanje u ta dva sektora su u tome što oni imaju veliku prezaduženost koju ne mogu da prevaziđu iz redovnog poslovanja kao ni korišćenjem pozajmljenog novca – rekla je Ružica Stamenković.
Najbolja kompanija u sektoru rudarstva u 2013. godini bila je NIS s dobiti od 52 milijarde dinara, dok u telekomunikacijama prednjači Telekom s 15 milijardi dinara. U sektoru snadbevanju električnom energijom najveći profit ostvarila je Elektrosrbija – četiri milijarde dinara, a najrofitabilniji trgovac je bio “Delez” sa četiri milijarde dinara, pokazuju podaci APR-a. Po pitanju najvećih gubitaša po sektorima, u rudarstvu je najveći minus napravio Srbijagas – 50 milijardi dinara, prenosi "Telegraf".
– U prerađivačkoj industriji s najvećim gubicima je Železara Smederevo s 15 milijardi dinara, zatim Robne kuće „Beograd” u poslovima s nekretninama s osam milijardi dinara, a u građevinarstvu Preduzeće za puteve Beograd sa četiri milijarde dinara – navela je ona.
Ružica Stamenković je takođe rekla da je smanjenje gubitaka cele privrede u 2013. godini znak da je došlo do blagog stišavanja ekonomskih tenzija i da je skroman oporavak domaće ekonomije oslikao godišnji rast BDP-a od 2,5 odsto. Ona je takođe navela da je izvoz u poređenju s 2012. godinom povećan čak četvrtinu, i da je to bio ključni generator laganog oživljavanja privrede.
Ona je navela i da su kumulirani gubici srpske privrede u 2013. godini porasli 13,9 odsto u poređenju s 2012. godinom, i da iznose 2.857 milijardi dinara.
– Posledično, stopa izgubljenog kapitala privrednih društava povećana je s 35,9 odsto na 38,9 odsto – izjavila je Ružica Stamenković.
Kao primer, ona je navela da je u 2007. godini stopa izgubljenog kapitala privrednih društava bila 23,7 odsto, što ukazuje na to da su tendencije bile negativnije.
Prošle godine privreda Srbije prvi put je, dodala je Ružica Stamenković, imala broj zaposlenih ispod jednog miliona. U 2013. je nastavljen trend smanjenja broja zaposlenih pa su privredna društva zaposlila ukupno 991.030 radnika, što je 18.970 manje u poređenju s prethodnom godinom. S druge strane, javna preduzeća u Srbiji protekle godine povećala su broj zaposlenih za 1.248 u odnosu na 2012. U 510 javnih preduzeća lane je bilo zaposlenih 98.182 radnika.
Poslednji komentari
  • Gladijator Vreme: 18.06.2014 12:32h

    Najvise kadrova ponderisano gubtikom javnih preduzeca su imenovali Branko Ruzic, Zarko Obradovic i D Petrovic. Ruzicu je cak i kum Backovic uhapsen, otkrivene nedospustive aktivnosti njegovih generala, zastita tajkuna, citave Agencije koje zaposljavaju rodbinu a koja onda poklanja stanove, itd. O znacaju Ruzica najbolje govori da je Mica Re(a)ktor Megatrend licno upucivao izvinjenja u njegovo ime Vucicu posto je ovaj oborio hapsenje Djurica iz Partizana. Mica tvrdi da ga stiti licno Vucic, da li se to odnosi i na Ruzica i na same gubitke javnih preduzeca ?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP