Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U GAK “NARODNI FRONT” JUČE OTVORENA KAPELA

Do Boga u spavaćicama

Autor: R. B. | 18.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 2

Pacijenti i lekari koji su juče došli u GAK “Narodni front” bili su iznenađeni time da ih je u glavnom holu najveće ginekološke kline dočekala - kapela!

Lekari negiraju da tokom dana imaju potrebu da se pomole Bogu, dok pacijentkinje samo  odmahuju glavama

Lekari negiraju da tokom dana imaju potrebu da se pomole Bogu, dok pacijentkinje samo odmahuju glavama | Foto: Z. Ilić

Pacijenti i lekari koji su juče došli u GAK “Narodni front” bili su iznenađeni time da ih je u glavnom holu najveće ginekološke kline dočekala - kapela!

Iako će tek iduće nedelje biti osveštana, već je izazvala veliku pažnju sudeći po pozivima našoj redakciji, ali i komentarima lekara. Kapela ima dva potpuno otvorena ulaza - jedan s desne strane od glavnog ulaza u kliniku, a drugi preko puta ginekoloških ambulanti i kartoteke. Lekari pojma nemaju o čemu se radi, negirajući da imaju potrebu da se tokom dana pomole, dok pacijentkinje u spavaćicama odmahuju glavom misleći samo na pregled koji im predstoji.

Kapela je oznaka za manje privatne i javne prostorije namenjene za bogoslužbe u kojima se ne obavlja evharistija ili se obavlja ali samo sa posebnim odobrenjem.


- Nisam ni videla šta je! Ma pustite me, idem na pregeled, živa nisam! - iskrena je mlađa žena. A lekari sležu ramenima:
- Tu, gde je sada otvorena kapela, bili su do juče neki najloni. Pojma nismo imali šta se krije iza njih. Jutros, kad smo došli na posao, bili smo baš iznenađeni. Ne zato što stoje ikone, ima nas religioznih, a sličnih kapela ima i u drugim zdravstvenim ustanovama. Ali postoji jedan drugi, da kažemo, problem u celoj priči, a to je što smo mi ginekološka klinika. Žene po hodnicima šetaju u spavaćicama, a u blizini kapele rade se abortusi. Sve to ne ide jedno s drugim - navode lekari, koji su insistirali na anonimnosti. Najviše ih “boli” što je pre desetak meseci većina načelnika odeljenja u GAK “Narodni front” odbila da se postavi spomen-ploča njihovom preminulom kolegi prim. dr Spasi Anđeliću, govoreći da njihova klinika nije groblje.

- Dosad nam nijedna pacijentkinja, trudnica ili porodilja nije izrazila želju da se moli. Ako su se neke molile, to je bilo u krevetu, u tišini - naveli su lekari.

Biće i osveštana


Dr Snežana Rakić, direktorka GAK-a kaže da kapelica čeka svešteno lice da sledeće nedelje bude i zvanično otvorena. Na pitanje šta će sa lekarima koji na to ne gledaju baš “najbolje” i pominju spomen-ploču dr Spasi Anđeliću koja nije “prošla”, ona kaže: „Odluka je doneta jednoglasno! Što se tiče dr Anđelića, jedan stručni skup nazavaćemo po njemu. Naš kolega neće biti zaboravljen - kaže ona.

Poslednji komentari
  • Minja Vreme: 18.03.2015 08:45h

    Ne znam kome kapela može da smeta. Ne moraju da idu u nju ako neće.

  • Marko Vreme: 18.03.2015 20:36h

    Minja, smeta svakom zdravorazumnom čoveku, eto kome smeta. Samo u Srbiji je moguć ovakav cirkus. Koja je uoošte svrha kapele? 'Ajde da napravimo i za musliman i za katolike i za mormone, zašto favorizujemo neku religiju? Uostalom, Srbija je sekularna država i ovakav cirkus joj nije potreban.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP