Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SPREMITE SE

Do kraja nedelje u Srbiji kiša, a onda preokret

Autor: Tanjug | 06.08.2014 - 14:37:00h | Komentara: 0

Ciklon koji je pogodio Srbiju i sa sobom doneo obilne kiše i grad polako prolazi, a crveni alarm ostao je danas i sutra za područja Zapadne Srbije, Pomoravlja i Šumadije, rekao je Tanjugu rukovodilac Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije profesor Jugoslav Nikolić.

Kiša oblaci Kišni oblaci

"Padavine su se malo stišale zbog snižavanja temperature. Ovaj frontalni sistem je obećavao veće padavine i do kraja dana biće 20 do 40, mestimično i do 60 litara kiše po metru kvadratnom", rekao je Tanjugu Nikolić.
On kaže da će u petak doći do postepenog razvedravanja, a da od subote Srbiju čeka letnje vreme sa temperaturom višom od 30 stepeni Celzijusa.

sunce

Foto: foter.com

Letnje vreme neće dugo potrajati, do sredine naredne nedelje, kada dolazi slabiji "front" koji će usloviti mestimične pljuskove i padavine.
Republički hidrometeorološki zavod dao je i hidrološko upozorenje da će vodostaji biti u porastu na Kolubari, Ljigu, Ubu, Tamnavi, Jadru, Drini, Limu, Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Lugomiru i Resavi, dok su na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća veća lokalna izlivanja.

"Međutim, to ništa ne znači za glavne tokove. Glavni tokovi su stabilni iako dolazi do porasta vodostaja", kaže Nikolić i dodaje da na glavnim tokovima vodostaj neće preći upozoravajući nivo.

RHMZ

RHMZ | Foto: ALO!

On dodaje da je ovako nestabilno vreme uslovljeno velikom vlagom u vazduhu i velikom količinom vode koja se izlila tokom majskih poplava.
"Imamo pojačano isparavanje koje uslovljava pojačanu nestabilnost. Tako da i kada nemamo ovih frontova mi imamo stvaranje lokalnih oblaka i onda se dešavaju intenzivne ali kratkotrajne padavine", pojašnjava Nikolić.
Onako nestabilno vreme,naglašava on, dešava se i zbog promena u atmosferi, jer se u zadnjih 125 godina dešavaju klimatske promene.
"Imamo povećanje temperature od 1,6 stepeni u Beogradu u poslednjih 125. godina, što je uslovilo povećanje vlage u vazduhu za 10 posto. To je dovoljno da se stvare uslovi za nestabilnost", zaključio je Nikolić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP