Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RADNICI DOBIJAJU POKLON, A NE POZAJMICU

Dobit EPS-a od 2,3 milijarde ide na račune 35.000 radnika

Autor: G. Vučković | 25.02.2014 - 07:52:00h | Komentara: 12

Jovica Tošković, predsednik Sindikata kopova „Kostolac“, razrešio je nedoumice u vezi sa dodelom takozvane beskamatne pozajmice, koju bi trebalo da dobije oko 35.000 zaposlenih u EPS-u.

Jovica Tošković

Jovica Tošković

On tvrdi da se ne radi ni o kakvoj pozajmici jer je radnici neće vraćati, već da je reč o podeli dela dobiti koju je Elektroprivreda Srbije ostvarila tokom prošle godine. Podsetimo, ova pozajmica postala je izvesna 13. februara, kada je potpisan zvanični sporazum između sindikata EPS-a i Vlade Srbije.
Međutim, Tošković objašnjava da je reč „pozajmica“ pogrešan izraz, jer se radi o „akontaciji dobiti“.


– EPS je prošle godine ostvario dobit od oko 15 milijardi dinara, pa zaposlenima sleduje između dve milijarde i dve milijarde i 300 miliona dinara. Pošto će se ukupna dobit EPS-a znati sredinom godine, tada će biti poznato koliko će pripasti svakome od njegovih zaposlenih - kaže Tošković i napominje da će isplata prvog dela dobiti početi tokom marta, nakon usvajanja plana poslovanja EPS-a za tekuću godinu.

Prema prostoj računici, ukoliko se radnicima prepuste 2,3 milijarde, to znači da će svaki od 35.000 zaposlenih u EPS-u dobiti oko 66.000 dinara. U slučaju da deo dobiti koja im pripada bude dve milijarde, na račune će im leći po 57.000 dinara.

Neka nas tuže
 

Tošković je napomenuo da se još ne zna da li će novac biti uplaćen samo proizvodnim radnicima ili će biti obuhvaćena i administracija. Ali, ističe da će se sindikati kostolačkih kopova i termoelektrana sigurno zalagati da se administraciji ne isplati dobit: „Mi ćemo rizikovati, pa ćemo dobit tražiti samo za proizvodne radnike. Ukoliko administracija ne bude zbog toga zadovoljna, onda neka nas tuži“, kaže on.

Poslednji komentari
  • biki Vreme: 25.02.2014 07:42h

    Lako je imati toliko novca kad je u pitanju monoplisticko ponasanje ! Taj novac je otet potrosacima i onda kad je vec tako i nema mehanizma za povracaj i kaznjavanje, onda ga dati u narodne kuhinje i Crveni Krst ! To je bar pravednije, nego medjusobno da dele opljackano !

  • jocaaa Vreme: 25.02.2014 08:51h

    ja mislim da je tosa u pravu...nego ovi stalno nesto lazu kako u nema dobiti i da to treba sto pre da se skine drzavi i narodu sa grbace...u stvari to je vrlo profitno preduzece samo ako se vodi kako treba.....recimo ujutro da odete u krug kopa drmno...kad radnici stizu na poso..dve trecine ide u upravnu zgradu..a jedna trecina u hale i dole u rupu...

  • momazver Vreme: 25.02.2014 09:02h

    UZAS OD LOPOVLUKA.MINISTARKO U OSTAVCI,SAD SE VIDI DA SU TE IZVOZALI...ALI NAJZALIJE MI JE STO CE N A J V E C E BONUSE DOBITI DIREKTORI KOJI N I S T A POD MILIM BOGOM N E R A D E.

  • Tuga :((( Vreme: 25.02.2014 09:32h

    Jel to od nasih racuna za struju njima kupujete glasove????? I u slucaju da ste poslovali u minusu ko bi to pokrio??? Radnici ili mi?? Tuga :(

  • Tom Vreme: 25.02.2014 10:16h

    Fenomenalno, podigneš cenu struje do nebesa i deliš "dobit" (harač). Zašto se ta dobit ne uplati u državni budžet!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP