Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBRATITE PAŽNJU

Dobro pogledajte oznake na flašama: Koliko kancerogena unosite u sebe?

Autor: Doznajemo.com | 29.04.2014 - 18:31:00h | Komentara: 4

Svaki proizvođač dužan je da označi sastav boce, pa se tako na njima nalaze razne oznake.

voda

Oznake na flašama otkrivaju njihov sastav - koji nije uvek bezbedan

Na potrošače se apeluje da dobro provere oznake na dnu boce, kako bi izbegli korišćenje onih proizvoda koji mogu biti potencijalno štetni za zdravlje. Naime, plastična ambalaža s oznakama HDP, HDPE, LDPE, PP ne otpušta opasne sastojke u vodu, dok su ostale plastične ambalaže dugoročno opasne po organizam, jer je napitak u njima podložan delovanju štetnih materija, a kod naknadnog punjenja, naravno, i bakteriološkom.
Svaki proizvođač dužan je da označi sastav boce, pa se tako na njima nalaze razne slovne i oznake, poput:
PET ili PETE – označava flaše namenjene jednokratnoj upotrebi. Moguće je da ispuštaju teški metal antimon i hemijsku materiju EPA, koji ometaju delovanje hormona, kao i neke kancerogene materije.
HDP ili HDPE – plastika koja verovatno ispušta najmanje hemikalija u vodu.
PVC ili 3V – ispušta dve otrovne hemikalije, koje ometaju delovanje hormona u ljudskom telu, a najčešće se koristi za izradu flaša.
LDPE – plastika koja se ne koristi za izradu flaša, nego za izradu plastičnih vrećica, iako ne ispušta hemikalije u vodu.
PP – još jedna 'dobra' plastika (bele ili poluprozirne boje), koja se koristi kao ambalaža za sirupe ili za čaše za jogurt.
PS – ispušta u vodu kancerogenu materiju Stiren, a naviše se koristi za izradu čaša za kafu za jednokratnu upotrebu i za ambalažu brze hrane.
PC ili bez oznake – najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje hemikaliju BPA, usprkos tome, koristi se kod izrade bočica za bebe, sportskih flaša i posuda za spremanje hrane.
Dokazano je da se u PET ambalaži nalaze po zdravlje štetni sastojci (heksanon, oktan, nonan, benzen, toulen). Međutim, navodno je eksperimentalno dokazano da je mogućnost zagađenja sadržaja u boci malo verovatna.
Ipak, sumnje ostaju, posebno one da se pod delovanjem svetlosti i/ili temperature struktura PET polimera razgrađuje, čime se otrovnim proizvodima zagađuje sadržaj.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • zoran Vreme: 29.04.2014 20:58h

    na flasici koju kupujem pise PET-HDPE-PP,po vasem to znaci da ju flasa u redu zbog HDPE I PP ali nije jer je i PET.Znaci proizvodjaci ipak imaju nacin da zaobidju istinu.

  • Sinisa Vreme: 30.04.2014 08:23h

    Pa zar to nije posao inspekcija? I kako je moguće da boca koja je kancerogena dobije upotrebnu dozvolu?

  • skakavac Vreme: 30.04.2014 12:28h

    E,ovo je u Srbiji najveci uzrocnik kancera i to ne samo plasticna ambalaza za vodu,vec i mleko sokove,sirce,jestiva ulja u zadnje vreme i alkohol. Na ovome se zaradjuje a narod truje i naravno ima inspekcija ali one su korumpirane i nerade svoj posao.U Srbiji se ova ambalaza baca u zemljama EU i koje drze do zdravlja svojih gradjana ambalaza se zamenjuje uz kauciju naprimer u Nemackoj svaka plasticna flasa 25 centi bez obzira na velicinu-kapacitet. U Srbiju mogu da se koriste aditivi koji su poznate otrovne i kancorogene supstance a nazalost ima inspekcije ali za koga ona radi to je drugi par opanaka..

  • Miroslav Vreme: 06.02.2015 04:48h

    Jako bi interesantno bilo da objavite odakle vam ti podaci o štetnosti boca sa pojedinim oznakama? Američka uprava FDA (Food and Drug Administration – Savezna uprava za hranu i lekove)objavila je naučno potkrepljene podatke da je plastika sa navedenim oznakama minimalno štetna po zdravlje. Ko govori istinu?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP