Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLE UGRADNJE SVINJSKOG ZALISKA U SRCE, NOVOSAĐANIN (35) ZA ALO!:

Dobro sam, ali me mnogo boli!

Autor: R. Briza | 14.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

- Umoran sam! Mnogo me boli - prve su reči Novosađanina (35) koje je juče izgovorio za „Alo!“, tačno 24 sata posle jedinstvene operacije u ovom delu sveta - popravke jednog od četiri srčana zaliska pomoću biloškog materijala iz tankog creva svinje.

Intevencija je trajala četiri sata u Kardiohirurškoj klinici KCS-a, a izveo ju je prof. dr Miljko Ristić sa svojim češkim kolegom prof. Petrom Nemecom, koji je doneo taj materijal iz svoje zemlje.

- Nisam se plašio operacije. Moja bolest nije trajala dugo, ali je bila teška. Ovo je bila jedina opcija da preživim. Užasno me boli sada. Čekam da deluju lekovi koje sam dobio. Nisam raspoložen - navodi pacijent, koji je juče tokom naše posete još bio u šok-sobi, ali skinut sa mašine za disanje.
Potpuno je komunikativan i orijentisan, a na pitanje da li je svestan da je ušao u istoriju srpske kardiohirurgije jer je prvi kome je ugrađen zaslistak napravljen od sluzokože creva svinje, rekao je:
- Znam sve to. Sada samo želim da se odmorim.
Prof. dr Miljko Ristić dodaje da je pacijent u odličnom stanju i da su svi njegovi životni parametri aposlutno zadovoljavajući.

Heroj iz KBC:  Miljko Ristić

Heroj iz KBC: Miljko Ristić | Foto: Mitar Mitrović


- Najbolje u celoj situaciji je da on, posle oporavka od operacije, antibiotika i drugih lekova koje sada prima, neće tokom života morati da pije nikakvu terapiju kao da ugradnje zaliska nije ni bilo. Što je najvažnije, ne postoji mogućnost da ga njegovo telo odbaci - objašnjava taj stručnjak. Prema njegovim rečima, propadanje baš tog srčanog zaliska, što se desilo Novosađaninu, može da se desi posle svake bakterijske infekcije ili običnog gripa.

- Mikroorganizmi mogu skroz da ga „pojedu“ i umesto njega ostaje otvor. Uglavnom se to dešava mladim ljudima, kojima je očuvan srčani mišić. Sada će ovom pacijentu biološki implantat u potpunosti zameniti funkciju propalog zaliska - navodi on i dodaje da je, za razliku od klasičnih bioloških valvula, koje su veoma skupe, novi implantat košta oko 1.500 evra.

- Dobija se od specijalno gajenih svinja, starih šest meseci, sa čijih se tankih creva uzima sluzokoža, a metoda ugradnje pacijentima stara je tek godinu dana. Sledeća ugradnja u Srbiji očekuje se od ponedeljka - otkrio je prof. dr Ristić za „Alo!“.

Porodica Gajić uplatila sredstva!


Prof. dr Miljko Ristić kaže da Kardiohirurgiji KCS-a fali oprema za lečenje pacijenata kojima je transplantirano srce ili ugrađena pumpa, te su otvorili račun za donaciju kako bi ta oprema bila kupljena.
- Porodica Gajić, koja je skupljala novac za transplantaciju srca Miloša Gajića, a taj novac nije upotrebila jer je bolest bila brža i jača od čekanja odgovarajućeg donora, uplatila je značajna novčana sredstva za kupovinu opreme - kazao je on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP