Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LAUREATI

Dodeljene nagrade NUNS za istraživačko novinarstvo

Autor: Tanjug | 05.05.2015 - 16:11:00h | Komentara: 0

Novinari Adam Santovac, Slobodan Georgijev, Milica Stojanović i Perica Gunjić dobitnici su godišnje Nagrade za istraživačko novinarstvo, koju su im danas dodelili Nezavisno udruženje novinara Srbije i Ambasada SAD u Srbiji.

Ambasada SAD logo

Ambasada SAD

Nagradu je, u kategoriji elektronski mediji, osvojio novinar Televizije N1 Adam Santovac za emisiju "Jalovište neodgovornosti", o problemu izlivanja toksične jalovine iz zatvorenog rudnika kod Krupnja.


U kategoriji štampani mediji nagradu je dobio Slobodan Georgiev za tekst "Otkrivena tajna ministarskog sefa", objavljen u nedeljniku Vreme, u kojima se iznose detalji nacrta ugovora izmedju Vlade Srbije i kompanije Etihad o formiranju Er Srbije.


Dobitnici nagrade u kategoriji online mediji su Milica Stojanović i Perica Gunjić za serijal tekstova o prošlogodišnjim poplavama objavljenih u periodu od septembra 2014. do januara 2015. na sajtu CINS-a.


Nagradu dobitniku u kategoriji elektronski mediji dodelio je ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi koji je rekao da se američka ambasada snažno zalaže za slobodu medija, a da je dodela nagrada još jedan primer napora NUNS-a da se obezbede uslovi da mediji budu slobodni i nezavisni.

Majkl Kirbi

Majkl Kirbi | Foto: Nenad Đorđević


Kirbi je rekao da je sloboda medija najvažnija onda kad istražuje rad onih na odgovornim pozicijama, slikovito dodajući da su rimski imperatori uvek pored sebe imali savetnika koji bi im šapnuli provokativno pitanje kako bi imperator bio siguran da je odredjeni problem sagledao sa svih strana.


"Tu osobu koja neprestano postavlja teška pitanja nazivamo obad", rekao je Kirbi, dodajući da "obad moze da ubode coveka i tako izazove buru, ali sve to čini u službi istine, a da snažna i demokratska društva uvek imaju mesta za njega.


Kirbi je rekao da su u Srbiji nezavisne institucije, medju kojima su ombudsman, poverenik za informacije od javnog značaja, poverenik za zaštitu ravnopravnosti, aktivne i vredne i da je njihova svrha ista - da postavljaju teška pitanja, razmatraju pitanja od opšteg značaja i da se pobrinu da se osnovane demokratske i ustavne vrednosti u Srbiji poštuju.


"Iako SAD nema instituciju ombudsmana, ovde smo da proslavimo srpsku i američku zajednički obad, a to su mediji", rekao je Kirbi.


On je naveo da od 1.300 medijskih kuća neke teže ka zaradi, neke zastupaju odredjeni politički cilj, a neke su, poput onih koji su danas nagradjeni, odlučne u svojoj potrazi za istinom.


"Mediji u potrazi za istinom bi trebalo da postavljaju teška pitanja predsednicima, premijerima, ambasadorima i zaštitnicima građana. Profesionalci u medijima ne bi trebalo da budu strana koja sprovodi lov na veštice i proganja, ne bi trebalo da se pitanjima od javnog značaja služe kao paravanom za kampanje iz ličnog interesa", rekao je Kirbi.


Američki ambasador je rekao da njegova pozicija i politika njegove zemlje nisu iznad postavljanja pitanja. "Ja sam ovde da pohvalim i ohrabrim vaš posao, ali i iskrena uravnotežena i fer pitanja", rekao je Kirbi.


Predsednik NUNS Vukašin Obradović rekao je da je NUNS-ova nagrada pre svega podsticaj za novinare da se upuste u istraživanja koja nisu uvek ni laka ni bezazlena.


On je naveo da je istraživačko novinarstvo veoma važno za društvo u celini, čak i kad deo javnosti "histerično reaguje", ističući da takvo novinarstvo danas dobija na značaju pogotovo zato što je na suprotnoj strani novinarstvo hajki i osude ljudi.


O tome govore, kako je naveo, i broj i kvalitet prijavljenih radova na ovogodišnjem konkursu.

NUNS

NUNS


Na NUNS-ov konkurs ove godine prijavilo se 62 novinara sa više od 150 priloga. U užem izboru su u kategoriji elektronskih medija bili i Dragan Gmizić za emisiju "Slatke uredbe" iz serijala "Otkos korupcije" na RTV Vojvodina i Dušan Vojvodić za film "Kap", prikazan na TV N1 i na portalu ZA media.


U kategoriji štampani mediji u užem izboru bili su i Dragana Peco i Dino Jahić za tekst "Kupovina nagrada: Koja je cena časti?", objavljen u nedeljniku Novi magazin i Bojana Barlovac za tekst "Balkanski CNN i njegov aršin" objavljen u nedeljniku Vreme.


U kategoriji online mediji u užem izboru bili su i Aleksandar Đorđević za tekst "Ispumpavanje kopa i budzeta", objavljen na web portalu javno.rs i Dragana Peco za tekst "Policajci koji rade kao zaštitari osumnjičeni za nasilje i korupciju", objavljen na web portalu Balkan Insight.


O nagradjenima je odlučivao žiri u sastavu: Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Njuzvik (Newsweek) u Srbiji, Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik portala Južne vesti, Pedja Obradović, producent na TV N1 u Srbiji i Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP