Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLE OSAM GODINA

Dodik ide u opoziciju?

Autor: Novosti | 11.11.2014 - 08:32:00h | Komentara: 0

Najjača srpska partija Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, mogla bi posle osam godina učešća u vlasti BiH, da bude izbačena iz vladajuće koalicije u parlamentu BiH i Saveta ministara, ako dogovor SDA, DF i opozicionog Saveza za promene u Srpskoj, koji predvodi SDS, bude ostvaren u praksi!

Milorad Dodik

Milorad Dodik | Foto: Dejan Božić

To bi, tvrde upućeni, bio ozbiljan politički udarac Dodiku, čija partija je protekla dva mandata bila nosilac vlasti u Srpskoj i, u saradnji sa najjačom hrvatskom partijom HDZ BiH, važan faktor odlučivanja u zajedničkim institucijama u Sarajevu.
Dogovor zamenika predsednika SDA Bakira Izetbegovića, predsednika Demokratskog fronta Željka Komšića, partija iz FBiH, sa liderima partija iz RS – Mladenom Bosićem, predsednikom SDS, Mladenom Ivanićem, predsednikom PDP i Draganom Čavićem, prvim čovekom NDP, da formiraju vlast na nivou BiH bez SNSD poljuljao je plan HDZ BiH i SNSD da sa SDA formiraju većinu u parlamentu BiH.
SDA, DF i Savez za promene iz RS raspolažu sa 21 mandatom od 42 koliko ukupno ima parlament BiH. Sada im je potreban samo jedan mandat da formiraju većinu i izaberu novi Savet ministara BiH, a zainteresovanih za ulazak u vlast je mnogo.
Novi politički blok pozvao je lidera HDZ BiH Dragana Čovića, koji je zajedno sa Izetbegovićem i Ivanićem izabran u Predsedništvo BiH, da im se pridruži u procesu formiranja vlasti.
Čović i Izetbegović ranije su postigli dogovor da zajedno formiraju vlast. Potom je Čović postigao isti dogovor sa svojim višegodišnjim političkim partnerom Dodikom, ali je Izetbegović dogovorom sa opozicijom u RS zadao klasični aperkat dogovoru Dodik – Čović. Ako Čović, koji sa svoja četiri poslanika nema mnogo prostora za manevar, odluči da okrene leđa Dodiku, SNSD ide u opoziciju na nivou BiH.
Izetbegović je kazao da „ne bi bilo dobro da za Čovića hrvatski nacionalni interes bude opstanak Dodika u vlasti“. Izetbegović i Bosić su zaključili da je ovaj sporazum „početak nečeg novog i nova stranica u odnosima u BiH“.
– Trebamo preći iz faze politike konflikta u fazu politike međusobnih interesa i dogovaranja – rekao je Bosić.
Odmah je reagovao lider SNSD Milorad Dodik, koji je izjavio da SDA sporazumom sa Savezom za promene želi da razbije političku strukturu i stabilnost u RS.
– SDA želi destabilizaciju Srpske, ali ovim će destabilizovati BiH – rekao je Dodik i istakao da je za SNSD bilo neprihvatljivo nekoliko principa koje je od njih tražila SDA.
U vrhu SNSD tvrde da dogovor SDA i Saveza za promene potvrđuje tezu o „probosanskoj politici SDS i PDP“. Iz opozicije odgovaraju da SNSD vodi licemernu politiku, jer kada oni treba da formiraju vlast sa SDA onda je sve u redu, a kada to čini opozicioni blok onda je reč o „izdaji“, što je „vapaj očajnika koji gubi vlast“. SNSD su u ovom sazivu pripadala tri ministarstva u Savetu ministara BiH.
Tesno u skupštini Srpske
Kada je reč o formiranju vlasti u Srpskoj, SNSD, DNS i SP, koje su obezbedile tesnu većinu od 42 od ukupno 83 poslanika u Narodnoj skupštini RS, uveravaju da bi Srpska novi saziv parlamenta trebalo da dobije 26. novembra, a novu vladu do kraja godine. Ipak, Dodikova većina je na samoj granici, a tu je i mandat lidera NS Adama Šukala i jedan mandat SRS RS, koji su pristupili koaliciji sa DNS, ali su jako primamljivi i za opoziciju u RS.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP