Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRESLIŠAO IH ISTORIJU

Dodik pisao vrhu EU: Princip, Ferdinand i antisrpski plan!

Autor: Tanjug | 14.05.2013 - 16:38:00h | Komentara: 1

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najoštrije je kritikovao danas međunarodnu zajednicu zbog namere da naredne godine u Sarajevu organizuje obeležavanje 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata uz obrazloženje da je tu reč o "povoju antisrpskog plana".

Milorad Dodik

Milorad Dodik | Foto: Siniša Pašalić

Naredne godine, na veliki pravoslavni praznik Vidovdan, 28. juna, navršava se 100 godina od kada je Srbin Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što se smatralo povodom za izbijanje Prvog svetskog rata.

U otvorenom pismu predsednicima Evropske unije, Evropske komisije i šefovima država i vlada svih članica Unije, Dodik je istakao da su Srbi u više navrata u poslednje dve decenije bili na udaru međunarodne zajednice po razilčitim osnovama, a da se ovoga puta radi o još jednom, kako kaže, menjanju istorije i njenog povezivanja sa skorom prošlosću BiH.

Dodik kaže da je poznato da sarajevski atentat nije bio pravi uzrok svetskog sukoba, ali dodaje da tu ocenu, ipak, treba treba ostaviti istoričarima.

Istovremeno, predsednik Srpske je odbacio povezivanje tog dogadjaja od pre jednog veka sa poslednjim ratom što se, kako ukazuje, nastoji učiniti ovom manifestacijom.

"Zdravo za gotovo se uzimaju navodi da se radi o stogodišnjici atentata 'koji je doveo do izbijanja Prvog svetskog rata... i bolnih sećanja na opsadu Sarajeva pre dvadeset godina'. U potpunosti osporavam da ova dva istorijska dogadjaja mogu da se zasnivaju na istim pretpostavkama i pretpostavljam da je ovde u povoju antisrpski plan", napisao je Dodik u pismu, preneo je banjalučki "Glas Srpske".
Dodik, naime, naglašava da Republika Srpska nikada nije zvanično obaveštena o projektu u kojem se navodi i da njegove "aktivnosti... treba da posluže kao pokretač vekovnog projekta da Sarajevo postane raskrsnica svih evropskih kultura" (projekat Most kultura).

"Svako ko imalo poznaje činjenice vam može reći da Sarajevo sigurno ne može da bude taj kulturološki san jer je, kao što vam je svakako poznato, 95 odsto stanovnika tog grada bošnjačke nacionalnosti, a ovaj procenat stalno raste. Stoga se pre može smatrati monokulturnim gradom", napisao je, izmedju ostalog, predsednik Srpske u pismu evropskim zvaničnicima.

On je naveo i da se u samom projektu naglašava da je namera "multidisciplinarnog festivala... iako se radi o obeležavanju dogadjaja iz prošlosti... da se usredsredi na budućnost BiH... u političkom kontekstu mira i obnove", a najavljeno je da će se u sklopu tih manifestacija održati nekoliko izložbi na različitim lokacijama u Sarajevu i više gradova u BiH, kao i niz konferencija na visokom nivou i okruglih stolova, uz mogućnost da se pomenuti dogadjaji "zatvore političkim sastankom":

"Apsolutno sumnjam da će najznačajniji delovi projekta biti objektivni prema Srbima i veoma se pitam koja bi bila suština navedenog političkog sastanka? Donošenje još zaključaka protiv Srba? I konačno, mogu da vas uverim, a imajući u vidu sve navedene primedbe, da izložbe koje se predviđaju projektom neće biti dobro primljene u Srpskoj."

A kao dokaz da je sve tako kako piše, Dodik ukazuje i na izjavu gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića koji je nedavno rekao da je "Evropa shvatila da se najveći sukob nakon Prvog svetskog rata dogodio upravo u BiH".

"Prema tome, smatram da treba staviti upitnik nad dobrim namerama tog projekta", napisao je Dodik.
Poslednji komentari
  • neko vamo Vreme: 14.05.2013 19:17h

    Isuvise prostora se daje banjaluckom traktoristi, sta on misli i kako on to misli bog samo zna

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP