Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRISTAO DA BUDE KARADŽIĆEV SVEDOK

Dodik: Radovan Karadžić je žrtva, a ne zločinac!

Autor: vesti-online.com | 03.04.2013 - 09:51:00h | Komentara: 5

"Cilj Muslimana i Hrvata u Bosni je bio raspad Jugoslavije po svaku cenu, na šta Srbi nisu imali adekvatan odgovor, i to ih je skupo koštalo". Ovo je samo deo iz svedočenja predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koje će izreći 9. aprila, na suđenju Radovanu Karadžiću.

Milorad Dodik

Milorad Dodik | Foto: Siniša Pašalić

Dodik je pristao da bude jedan od Karadžićevih svedoka, a govoriće iz prizme političara koji je početkom i tokom rata u Bosni bio u opoziciji. "Vesti" ekskluzivno objavljuju najzanimljivije teze Dodika koje će detaljnije elaborirati u Haškom tribunalu.

Nema veze sa Srebrenicom

Milorad Dodik će govoriti i o Srebrenici na osnovu višegodišnjeg istraživanja.
- Potpuno mi je neverovatno nakon svega što sam saznao u vezi sa događajima u Srebrenici da je Karadžić imao ikakve veze sa streljanjem zatvorenika jula 1995. godine - kaže Dodik.

- Karadžić je nastojao da izbegne raspad Jugoslavije i verovao je da je najbolje rešenje postizanje dogovora sa Muslimanima i Hrvatima. Na isti način su razmišljali i svi opozicioni političari u RS, pa i ja i moja partija. I on se zalagao za ono što se ja zalažem danas, a to je očuvanje srpskog naroda. Međutim, najveća greška Karadžića bila je što je potcenio značaj propagande i medija, što je proizvelo stvaranje stereotipa da su Srbi "loši momci" - tvrdi Dodik, koji će pružiti dokaze da je srpsko rukovodstvo činilo sve da između tri naroda u BiH dođe do sporazuma, ali da je "politička strategija Muslimana i Hrvata bila da ih prevare".

Muslimani prvi počeli

Govoreći o početku rata u Bosni, predsednik RS kaže da su prva ubistva i masovni zločini počinjeni nad Srbima od Muslimana.
- Ti događaji su imali ogroman psihološki efekat na srpski živalj. I svi kasniji događaji su zapravo bili reakcija na ono što bi Muslimani ili Hrvati isprovocirali - ističe Milorad Dodik.

- Bio sam svedok i učestvovao sam u mnogim raspravama oko političke situacije i pre i tokom rata, ali nikada nisam osetio postojanje namere Karadžića ili političkog rukovodstva da etnički očiste RS. Uostalom, da tog plana nije bilo dokazuje i činjenica da su Karadžić i SDS odmah nakon izbora ušli u vladu BiH sa Muslimanima i Hrvatima. Da je bilo namere o etničkom čišćenju, onda ne bi pristali da čine tu vladu - navodi u izjavi Dodik koji glavnu tezu tužilaštva - osnivanje srpske Skupštine, ocenjuje kao "konačni napor da se izbegne raspad Jugoslavije".

- Srbi su do tada učestvovali u zajedničkim institucijama i činili ozbiljne napore da se pronađe najbolje rešenje. Međutim, kod Muslimana i Hrvata za time nije bilo istinske volje već su sve predloge za očuvanje mira odmah odbacivali, a Srbi nisu imali mehanizam da spreče donošenje štetnih odluka. Stvaranje srpske Skupštine bila je logična posledica koju su podržali skoro svi srpski političari uključujući i mene - navodi Dodik priznajući da je bio u političkom sukobu sa Karadžićem, te da je prvi predsednik RS oko sebe imao neke "loše ljude".
- Međutim, nikada ga nisam čuo da naređuje ili predlaže činjenje bilo kakvog zločina. Zato predsednika Karadžića vidim kao žrtvu ovih događaja - naglašava u izjavi aktuelni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, svedočeći u odbranu prvog predsednika Srpske.

Šest ciljeva Republike Srpske

Jedna od tema će biti i takozvanih šest strateških ciljeva koje je usvojila Skupština RS. Dodik će pokušati da objasni da nijedan od tih ciljeva nije imao za cilj proterivanje muslimana i Hrvata.
- Proterivanje nesrba nije bio motiv za izglasavanje tih ciljeva. Ti ciljevi nisu bili ništa manje zakoniti ili legitimni od onih koje su imali Muslimani ili Hrvati - objašnjava Dodik.

Poslednji komentari
  • Miloš Vreme: 03.04.2013 11:04h

    Karadžić=Dodik=Zločinac & lopov

  • Milos Vreme: 03.04.2013 14:46h

    nisi ti Milos a ako jesi,stidim se sto se tako zoves

  • milan Vreme: 03.04.2013 14:54h

    Miloše, u pravu si.

  • nacho Vreme: 03.04.2013 17:35h

    RASO LEGENDO NASA! jednom je rekao da su srbi i muslimana braca (sto i jesu), jer su srbi, koji su tada primili islam, sacuvali srpstvo pod turcima! tako da su pravoslavci mogli opstati jer je jedan dio nas primio islam. i poznato je da su muslimani doskoro slavili slave pravoslavne, jer su znali ko i sta su. sad su zaboravili, jbg, previse alkohola i brasna se konzumira kod nas - a sve vjernik od vjernika. jbg.

  • Srbin Vreme: 03.04.2013 18:35h

    Za Milosa i Milana: bas lepo da ste odlucili da se prekrstite i vratite u pradedovsku veru. Pretpostavljam da ste imena izabrali na osnovu imena dede ili pradede :). Siguran sam da su deda Milan i deda Milos sakrili negde ikonu na tavanu pre par stotina godina, potrazite je :)

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP