Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDLOG

Dodik: Srebrenica mesto genocida nad Srbima i Bošnjacima

Autor: Tanjug | 16.06.2015 - 17:46:00h | Komentara: 0

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da "ako je neophodno da se usvoji rezolucija o Srebrenici, zašto ne bi bila takva da Srebrenica bude proglašena mestom genocida i nad Srbima i nad Bošnjacima".

„Ko je taj  Server“:  Milorad  Dodik

Milorad Dodik | Foto: S. Pasalić

Dodik je za RTRS naveo da bi to bilo u funkciji pomirenja u Bosni i Hercegovini, a ne, kako je rekao "jednostrane kvalifikacije koje se zagovaraju".


Predsednik RS je izjavio da se zanemaruju srpske žrtve i da, ako se želi "pažnja na Srebrenici, onda to može da bude pažnja na svim žrtvama, i bošnjačkog i srpskog naroda", prenela je Fena.


"Ja ne bih ni imao ništa protiv da bilo ko uputi rezoluciju u Savet bezbednosti i da kaže da je Srebrenica mesto genocida i nad Srbima i nad Bošnjacima. Prihvatićemo tako nešto. Onda bi to moglo da bude integrativni deo pomirenja, a ne stalnog razilaženja i sukoba", izjavio je predsednik Republike Srpske.


Dodik je najavio da će o tome razgovarati i sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, tokom predstojeće posete Rusiji.

Dodiku žao što predsednik Nikolić nije došao u Banjaluku

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da mu je žao što nije došlo do posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića BiH i dodaje da bi bilo pristojno da su se Nikolić i srpski član predsedništva BiH Mladen Ivanić sastali u Banjaluci.


- Naravno da predsednik Srbije ne treba da dolazi tamo gde nije poželjan, ali je ovde primarna činjenica da je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović spreman da pre 10 dana plaća advokate za one koji vrše terorističke napade, a sada je spreman da brani zločinca koji je počinio zločine nad Srbima, sprečavajući predsednika Srbije da u dobroj nameri dođe u posetu Sarajevu, istakao je Dodik.

On je naglasio da je iz cele priče u vezi sa otkazivanjem Nikolićeve posete vidljivo da Bakir Izetbegović misli da je on BiH, a ne član Predsedništva, koji predstavlja samo 33 odsto BiH, ali je njegova politika opasna za Srbe u celini.

- Neprihvatljivo je da se na taj način postavlja ultimatum, zbog čega podržavam odluku Mladena Ivanića da bude protiv takvog zahtjeva", rekao je Dodik, komentarišući otkazivanje posjete Nikolića BiH na Izetbegovićev zahtjev zbog hapšenja ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića.

Dodik je rekao da zahtjev Izetbegovića za odgodu posjete Nikolića, te poruka načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića srpskom premijeru Aleksandru Vučiću da nije vrijeme da dolazi u Srebrenicu dok se Orić ne vrati u BiH, znači da su Bošnjaci spremni da brane i svoje zločine i svoje zločince.

"Nesumnjivo da je Naser Orić zločinac koji je vodio operacije ubijanja Srba i to svedoče, ne samo Srbi, nego i Bošnjaci, ali je imao sreću da je bio oslobođen u stereotipu koji je nametnut i samom Haškom tribunalu - da za zločine mogu odgovarati samo Srbi, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Beograd jedino mesto gde se može dokazati Orićeva krivica za 3.500 ubijenih Srba u Podrinju i Srebrenici.

- Srbija i srpski narod ne smeju odustati od toga, istakao je Dodik.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP