Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIH POVLAČI RANKA ŠKRBIĆA IZ BEOGRADA ZBOG MUĆKI SA LEKOVIMA

Dodikov kum ojadio i Srbiju?!

Autor: V. Papović - D. Vukajlović | 21.02.2015 - 13:40:00h | Komentara: 5

Ambasador Bosne i Hercegovine u Beogradu Ranko Škrbić, koji je i kum predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, najverovatnije će biti povučen zbog skandala sa nabavkom lekova i drugih malverzacija koje je navodno počinio u vreme dok je obavljao funkciju ministra zdravlja u srpskom entitetu u BiH.

Sa jednog od protesta  protiv Dodika i njegovog kuma Škrbića

Sa jednog od protesta protiv Dodika i njegovog kuma Škrbića | Foto: Dimitrije Goll

Prema izvorima „Alo!“ bliskim Savezu za promene, koji se sprema da preuzme Ministarstvo inostranih poslova BiH, povlačenje Škrbića je skoro gotova stvar, a konačnu odluku o tome treba da donese lider Partije demokratskog progresa (PDP) i predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić. Na Ivanićevom stolu, kako saznajemo, već se nalazi predlog Srpske demokratske stranke (SDS) da Škrbić bude vraćen iz Beograda, a konačna odluka o tome će biti donesena u narednih nekoliko dana.

Ranko Škrbić, kum,  ministar, ambasador...

Ranko Škrbić, kum, ministar, ambasador... | Foto: Dejan Božić

Ministrovao sedam godina!


Ranko Škrbić je Ministar zdravlja u Vladi RS bio sedam godina, od marta 2006. do marta 2013. godine. Nakon što je napustio taj resor, Predsjedništvo BiH imenovalo ga je za ambasadora u Srbiji. Prema optužbama Saveza za promene, karta za ulazak u politiku bila mu je činjenica da je kum predsednika RS Milorada Dodika, a zdravstvo u RS je ostavio u dugovima od oko pola milijarde evra.

Škrbićem se bavi i Republičko tužilaštvo Srbije kome je SDS još pre godinu dana prosledila dokumentaciju koja se tiče ugovora Fonda zdravstvenog osiguranja RS s firmom „Pharma trade“ s Maršalskih ostrva, odnosno predstavništvom te firme u Cirihu, a koji je sklopljen na štetu RFZO Srbije.

Vrednost ovog ugovora je 10,9 miliona evra, a istragom treba da bude utvrđeno zbog čega je dug plaćen opremom koju nabavlja Republika Srpska, zašto nije sprovedena tenderska procedura i zbog čega su u toku realizacije posla menjani uslovi ugovora na štetu RFZO Srbije.

Osnovni ugovor je podrazumevao da „Pharma trade“ snosi troškove carina, poreza i drugih dažbina vezanih za isporuku opreme, a aneksima teret tih obaveza je prebačen na Srbiju. Ovaj posao sklopljen je za vreme dok je Milorad Dodik bio predsednik Vlade RS, a ministar zdravlja Ranko Škrbić, koji je sada ambasador BiH u Beogradu.

E, moj kume, ne uzdaj se u me Duša ‘oće, al‘ srce  klokoće

E, moj kume, ne uzdaj se u me Duša ‘oće, al‘ srce klokoće | Foto: V. Tripić


U javnosti u Republici Srpskoj i BiH prošlog leta pojavile su se čak i optužbe na račun Škrbića da je kao ministar zdravlja srpskog entiteta dekretom ukinuo korišćenje humanog insulina za dijabetičare i naložio da se pacijentima prepisuje insulinski analog, koji je, kako se navodi, izuzetno opasan po zdravlje ljudi. Na taj način, prema ovim optužbama, nepovratno je ugroženo zdravlje pacijenata, a pojedini od novouvedenih lekova nisu bili čak ni do kraja klinički ispitani. Sve ove navodne malverzacije počinjene su, prema navodima opozicije, „samo u jednom cilju, a to je zgrtanje profita na skupim lekovima“.

Tišina u ambasadi


„Alo!“ je juče više puta pokušao da stupi u kontakt sa ambasadorom Škrbićem kako bi čulo odgovor na sve optužbe koje na njegov račun upućuju političke partije i javnost u RS i BiH, ali nam se niko nije javljao na fiksni telefon ambasade u Beogradu.

Poslednji komentari
  • babujka Vreme: 21.02.2015 15:17h

    Nezna se ko je veca lopurda kum ili on a takvih ima i u Srbiji

  • vitez Vreme: 21.02.2015 17:10h

    E, ako vas bude Vučić spasavao daleko će te dogurati. Možete dobiti samo povišen šećer i uvećati potrebu za sulinom.

  • srpskaposla Vreme: 21.02.2015 18:26h

    Nadam se da će i Škrbiću doći kraj .Spomenuste dug zdravstva RS od pola milijarde evra, ali i opšti haos u zdravstvu !

  • mima Vreme: 21.02.2015 20:15h

    LOPOVSKA POSLA!

  • gavrilovic Vreme: 22.02.2015 19:43h

    Pogledaj im FIZIONOMIJE i sve ce ti biti jasno. Primitivno i surovo beskrupulozno. Po obrazovanju, paprikari.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP