Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NE ŽELE NA BALKAN

Dojče vele: Romi koju
čekaju azil ne žele nazad u Srbiju!

Autor: Tanjug | 16.12.2012 - 20:00:00h | Komentara: 1

Od oko 600 ljudi koji trenutno žive u najvećem prihvatlištu za izbeglice u Berlinu, najviše, gotovo cetvrtina, romske su porodice iz Srbije i Makedonije, koje čekaju na odluku nemačkih vlasti da im odobri azil, preneo je Dojče vele.

Romi

Ne žele nazad na Balkan | Foto: Rajko Ristić

Iako žive u malim stanovima, oni ne žure da se vrate u Srbiju, jer su i takvi uslovi za njih komfor, u poredjenju sa prilikama u Srbiji, gde često nisu imali struju ni vodu, naveo je nemački radio.

Jedna od takvih porodica, Hustjak, živi u malom stanu s tri prostorije, ali, kako kaže, Alina Hustjak svojoj deci kojih ima četvoro, "može da ponudi nešto od života o kojem je sanjala".

Pre godinu dana ova romska porodica je napustila Srbiju i od tada čeka odluku nemačkih vlasti u postupku za dobijanje azila.

"Mislim da su nam šanse da ostanemo sa decom u Nemačkoj pola-pola", kaže Alina kojoj je najvažnije da njena deca mogu da računaju na dobro obrazovanje jer gotovo da ne znaju da čitaju i pišu.

"Najgore je bilo to što nisam imala dovoljno hrane za decu i što nije bilo nade da bi se to moglo promeniti. Nema ni najmanjeg napretka u Srbiji", ocenila je Alina.

Ova porodica dobijaće novac od nemačke države onoliko dugo koliko traje postupak za proveru zahteva za azil. Alina bi, nakon toga, želela da radi i uči nemački kako bi ispunila uslove za integraciju.

Ipak, gotovo da nema izgleda da će ostati u Nemačkoj. Pravo na dobijanje azila imaju uglavnom oni koji su pod političkim pritiscima morali da napuste svoju zemlju, što ovde nije bio slučaj.

Drugi motivi, zbog kojih bi potražioci azila želeli da žive u Nemačkoj, obično se ne uzimaju u obzir, podseća Dojče vele.
Poslednji komentari
  • Victoria Vreme: 08.12.2014 08:02h

    Oni koji u Srbiji nisu imali vodu i struju,odnosno najsiromasniji,nisu imali ni novac da dodju do Nemacke.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP