Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŽENA KOJA JE ODSTRANILA GRUDI

Dojke nemam, ali imam glavu na ramenima!

Autor: Ružica Kantar | 15.05.2013 - 23:23:00h | Komentara: 1

Iako retko, i Srpkinje se, kao i holivudska glumica Anđelina Džoli, odlučuju na odstranjivanje dojki iz preventivnih razloga, kako bi smanjile rizik od dobijanja raka.

„Bolje je odstraniti zdrav deo tela i preživeti. Jednom kada čoveku sudbina ponudi taj  izbor, izbora nema”, priča za „Alo!“ B.

„Bolje je odstraniti zdrav deo tela i preživeti. Jednom kada čoveku sudbina ponudi taj izbor, izbora nema”, priča za „Alo!“ B. R.  | Foto: Shutterstock

Jedna od njih je i B. R. (37) iz Beograda, koja, objašnjavajući šta ju je navelo da ukloni potpuno zdravo tkivo, u iskrenom razgovoru za “Alo!”, kaže: “Bolje je odstraniti zdrav deo tela, a zadržati glavu na ramenima. Jednom kada čoveku sudbina ponudi taj izbor, izbora nema!”


B. R. je želela da ostane anonimna, jer ni svi članovi njene bliže porodice nisu upoznati sa procedurom uklanjanja zdrave dojke, na šta se odlučila uprkos savetima lekara. Ona kaže da je glavni razlog za tu odluku bio strah da joj se ne vrati karcinom koji je nedugo pre toga odstranila.

Država ne pokriva preventivu


Pored toga što RFZO ne pokriva troškove analize gena koji nose rizik od dobijanja karcinoma dojke, ni preventivna mastektomija nije u njihovoj nomenklaturi zdravstvenih usluga.
- RFZO finansira samo troškove uklanjanja dojki kod žena kod kojih je već ustanovljen rak. I tu pokriva troškove jedne ugradnje imlantata ili jedne proteze godišnje. Ujednačavanje grudi ne spada pod njihovu obavezu - objašnjava Jasmina Lukić, predsednica Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo zajedno”.

- U septembru 2009. godine mi je dijagnostifikovan karcinom dojke. Napipala sam ga sama, nakon čega sam se obratila lekaru. Zanimljivo je da sam poslednji put pre toga bila na ultrazvuku u martu iste godine, ali mi nikakve promene nisu nađene. Već u decembru sam bila podvrgnuta operaciji.
Iako nakon toga progresije bolesti nije bilo, čitajući i informišući se, shvatila sam da bi se odstranjivanjem i druge dojke smanjile šanse za povratak karcinoma, pa sam samoinicijativno odlučila da odstranim i drugu dojku - objašnjava B. R. Njen suprug je u početku ubeđivao da to ne uradi. Međutim, ova žena je pred očima stalno imala poražavajuću statistiku koja kaže da u Srbiji od raka dojke godišnje oboli oko 4.000 žena, a umre čak 1.600.

- U trenutku kad sam se razbolela imali smo dvoje male dece. Nisam uopšte želela da razmišljam da li će se bolest povratiti - dodaje naša sagovornica i poverava da je predostrožnosti radi želela da ukloni i jajnike, međutim, sa tim se lekari nisu složili.

U Srbiji godišnje od raka dojke oboli 4.000  žena, a umre 1.600

U Srbiji godišnje od raka dojke oboli 4.000 žena, a umre 1.600 | Foto: Dimitrije Goll


- Jednostavno sam htela maksimalno da smanjim rizik da se razbolim. I jako mi je drago što je Anđelina podelila svoje iskustvo, jer u našoj zemlji žene ne samo da se ne odlučuju na preventivnu mastektomiju već i, kada saznaju za bolest, odbijaju lečenje zbog straha da im ne opadne kosa i među četiri zida čekaju da umru - zaključuje ova hrabra Beograđanka.

Dr Radulović: Znam za pet slučajeva sličnih Anđinom!


Dr Siniša Radulović, naučni savetnik i klinički farmakolog sa Instituta za onkologiju, kaže za “Alo!” da ne postoji precizna statistika o tome koliko je žena, kao Anđelina Džoli, preventivno uradilo dvostruku mastektomiju: „RFZO ne pokriva troškove analize, ali su se one do sada radile na račun naučno-istraživačkog rada. Međutim, aparat koji radi testiranje na BRCA1 gen, koji nosi visok rizik od raka dojke, već godinu dana je u kvaru, pa više ne postoji ni ta mogućnost.“ On napominje da se godišnje Institutu javi između 30 i 50 žena koje su kandidati za mastektomiju, ali da se retko koja njoj i podvrgne.

Poslednji komentari
  • Pera zdera Vreme: 16.05.2013 10:39h

    Posto mi je majka umrla od raka mozga,da li da otstranim mozak kako ne bi dobio rak ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP