Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA:

DOKAZANO: Žene će pre dobiti rak ako se ne sunčaju!

Autor: S.S. | 09.05.2014 - 12:31:00h | Komentara: 0

Nova studija je dokazala da one žene koje izbegavaju sunčanje imaju veće šanse da umru nego one koje se sunčaju svaki dan.

sunce sunčanje plaža

Foto: Profimedia

Istraživači sa Instituta „Karolinska“ u Švedskoj tvrde da smernice koje savetuju ljude da se klone sunca ako nemaju zaštitnu kremu – nam više štete, nego što pomažu, piše Daily Mail.
Izlaganje ultraljubičastom zračenju sunca se često navodi kao uzrok melanoma kože i zdravstveni stručnjaci savetuju da se izbegava preterano izlaganje njemu da bi se sprečili svi tipovi raka kože.
Međutim, nakon testiranja 30.000 žena starijih od 20 godina, novo istraživanje je pokazalo da su žene koje se klone sunca u povećanom riziku od melanoma kože i da imaju duple šanse da umru od bilo kojeg uzroka, uključujući i rak.
Vođa studije dr Pel Lindkuist kaže: „Rezultati ove studije jasno pokazuju da je stopa smrtnosti veća kod žena koje izbegavaju izlaganje suncu u poređenju sa grupom koja se najviše sunčala. U onim, zemljama u kojima je mali intenzitet solarne energije, je štetno za zdravlje žena“.

sunce sunčanje plaža

Foto: Profimedia

Neodstatak vitamina D, koji se stvara od izlaganja suncu, označavan je kao štetan jer je poznat po tome da povećava rizik od dijabetesa, rahitisa, tuberkuloze i multiple skleroze.
Profesorka biologije Doroti Benet, sa univerziteta u Londonu kaže: „Ovi nalazi podržavaju konsenzus koji kaže da je idelana količina izlaganja suncu za stanovnike Severne Evrope mala, a ne jednaka nuli“.
„Našim telima treba sunčeva svetlost da bi se stvarao vitamin D koji može da nam pomogne u borbi protiv nekoliko vrsta raka. Oni koji u normalnim granicama izbegavaju sunce ili pokrivaju veći deo kože treba da kozumiraju dodatke vitamina D“, savetuju autori studije.

Istraživanje je objavljeno u časopisu za internu medicinu.

 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP