Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DANJU DRŽI SKALPEL, A NOĆU GITARU

Doktor koji prži rok!

Autor: Radmila Briza | 15.06.2015 - 21:00:00h | Komentara: 0

0, ako ste mislili da je rokenrol ubijen, mrtav i sahranjen zato što je proteran iz Srbije, grdno ste se prevarili! Neophodnu „infuziju“ danas mu daju „beli mantili“, a jedan od njih je i dr Zlatko Bokun, specijalista napredne abdominalne hirurgije - laparoskopije u beogradskom KBC „Zvezdara“.

Stručnjak za žuč i  žučnu kesu: Dr Bokun

Stručnjak za žuč i žučnu kesu: Dr Bokun | Foto: Dejan Briza

On je gitarista klupskog rok benda „Plutonia“. Skalpeli, instrumenti, operaciona sala i sviranje gitare su mu „u prstima“, a on za „Alo!“ kaže da ne može to da razdvoji jer su muzika i hirurgija čista umetnost.


- U KBC „Zvezdara“ sam već 15 godina. Radim laparoskopsku abdominalnu hirurgiju - žuči, debelog creva, jetre, nadbubrega, želuca... Laparoskopija ti daje mogućnost da ne otvaraš pacijenta velikim rezom. U trbuh ulazim pomoću nekoliko tankih instrumenata, a rezovi su beznačajni - rupice koje brzo zarastaju.
Laparoskopija, bez obzira na to što ti oduzima taktilni osećaj, jer rukama ne dodiruješ organe, daje ti uvećanu dvodimenzionalnu sliku na ekranu, zbog čega možeš da uradiš beskrvnu operaciju. Sve brzo zarasta, pacijent odmah prodiše, ustaje i oporavak je kratak - objašnjava dr Bokun svoju „poslovnu“ umetnost i, povezujući je sa sviranjem gitare dugim 25 godina, kaže:

- Veza između operisanja i sviranja ima koliko hoćeš. Najbitnija je da odlično znaš zanat! Da savladaš tehnički deo. Manuelna veština je neophodna za obe stvari - navodi on.

Taj hirurg kaže da sa bendom svira na dve nedelje i strogo vodi računa da je sledećeg dana slobodan na klinici.
- Rokenorol mi pomaže u komunikaciji sa pacijentima. Bolje učim psihologiju ljudi - da prepoznam ljudsku emociju - navodi on. Na pitanje da li mu rokenrol pomaže i da se nosi sa svim izazovima svog posla, on opisuje:

- Poznato je da nema dovoljno lekara i sestara, ali i u takvim uslovima dajemo svoj maksimum. Posle nekih stvarno teških operacija ta muzika mi je ventil, vraća me u normalu, svojoj suštini i motiviše za posao - priznaje taj gitarista, i dodaje: - Hirurgiju možeš da radiš samo ako je mnogo voliš. Sa druge strane, nikada neću prestati da se bavim muzikom - kaže dr Bokun.

Posle teških operacija muzika ga vraća u normalu

Posle teških operacija muzika ga vraća u normalu

Hendriks, Vlatko i EKV


Ko ti je bio najveći uzor među gitaristima?
- Džimi Hendriks! Svakako i Džimi Pejdž, Geri Mur...
Domaći?
- Vlatko Stefanovski, Azra, EKV, jedan od najvećih srpskih bendova! Milanova zaostavština će se tek obrađivati i shvatićemo koliko je on bio veliki autor, pesnik, pevač i producent. Potpuno ispred svog vremena! Avangarda od čoveka. Na ovim prostorima rok je bio uvek aktuelan, glamurozan, pre svega, inteligentan, jer je slao poruku - kaže on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP