Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRUKA OSUDILA PONAŠANJE LEKARA „SNIMAČA“ IZ MAJDANPEKA

Doktor na stubu srama!

Autor: A. Medaković | 23.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 6

Gest doktora Aleksandra Ljuboje iz Majdanpeka, koji je snimao svog pacijenta bez znanja i pristanka, naišao je na najoštriju osudu lekara, lekarskih organizacija i Ministarstva zdravlja, a pomenutom lekaru preti pokretanje krivične i prekršajne prijave, kao i osuda etičkog komiteta Lekarske komore Srbije (LKS).

Prekršio lekarsku tajnu:  Dr Aleksandar Ljuboja

Prekršio lekarsku tajnu: Dr Aleksandar Ljuboja

Tatjana Radosavljević predsednica LKS ističe da je takvo ponašanje lekara zakonom i etičkim kodeksom izričito zabranjeno.

Pacijent iz Bora  kojeg je doktor  snimao

Pacijent iz Bora kojeg je doktor snimao


- Kada su pitanju ovakvi slučajevi, stav LKS je jasan, to je kršenje Krivičnog zakona i Zakona o zaštiti pacijenata, kao i etičkog kodeksa, što znači da takve osobe treba najstrožije kazniti. Na etičkom komitetu LKS je da utvrdi da li je ovakav čin nedostojan lekarskog poziva - navodi Radosavljevićeva.
Ona dodaje da se sličan slučaj desio i pre nešto više od godinu dana, kada je LKS, takođe, najoštrije reagovao

Dr Tatjana  Radosavljević

Dr Tatjana Radosavljević | Foto: Beta


- Snimanje pacijenata predstavlja najdirektnije kršenje lekarske tajne, a na Lekarskoj komori je da u tom slučaju stane u odbranu prava pacijenata, jer je poverenje pacijenata pored lečenja najvažnija obaveza doktora- objašnjava Radosavljevićeva. Prema njenim rečima, ovim slučajem će se pozabaviti ne samo LKS već i tužilaštvo i inspekcija zdravlja. Sa ovakvom ocenom slažu se i u Ministarstvu zdravlja.

- Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja izvršiće inspekcijski nadzor u Majdanpeku. Trebalo bi napomenuti da je za zdravstvenog radnika za kog se utvrdi da je povredio prava pacijenata zakon predvideo prekršanju kaznu u iznosu od 30.000 do 50.000 dinara - istakli su u ministarstvu. Podsetimo, Ljuboja je snimao i na snimku ismejavao pacijenta u Boru, koji je došao da se žali da je pogođen „nevidljivom” dijabolom.

„Grešni“ doktor je bio i  na izbornoj listi LDP-a

„Grešni“ doktor je bio i na izbornoj listi LDP-a

Ljuboja: To je zbog bezbednosti

Doktor Ljuboja, koji je jedan od istaknutijih članova LDP u Majdanpeku, rekao je za „Alo!” da snimak nije nastao iz bahatosti već „iz bezbednosnih razloga”.
- U to vreme, pre četiri godine, bio sam pod velikim pretnjama pojedinih pacijenata koji su tražili da im prepisujem opijatne lekove bez medicinskih indikacija, što sam normanlo odbijao – branio se Ljuboja, dodajući da on nije postavio snimak na internet.

Poslednji komentari
  • Dimitrije Pantic Vreme: 23.07.2013 08:26h

    I u tzv hitnoj pomoci u domu zdravlja Bogatic snimaju se pacijenti, direktorka je postavila kamere u ordinaciju lekara u hitnoj sluzbi i u intervencijama, i sve se snima, a pacijenti goli ! Inspektor zdravlja iy Sapca nista ne preduzima, a obavesten je. Skandal

  • ja Vreme: 23.07.2013 20:21h

    PAcijent se zove Bora, nije iz Bora

  • Stojan Vreme: 23.07.2013 22:04h

    Kakva sramota za lekarski poziv obrukao je ne samo sebe vec i struku. Jos se bavi i politikom. Dobro je da se reaguje da se pokrece odgovornost da se ovo ne ponovi a i stranka neka ga unapredi neka se bavi bolje politikom nego da bruka struku.

  • justice Vreme: 24.07.2013 01:25h

    Da! Pacijent se zove Boris a svi u D. Milanovcu ga zovu Bora, inace je totalno miran covek sto se vidi na snimku da nije ni agresivan. Doktor je snimo i sliku i ton sto je zabranjeno. Snimao je bez odobrenja pacijenta, i to je zabranjeno. Onda, narusio je diskreciju pacijenta jer je pokazivao snimak i delio ga trecim licima. Prekrsio je Hipokratovu zakletvu. On sve to u svom demantu i priznaje, jos kaze da je bio pod pritiscima da izdaje opojne lekove. Jos laze i pravi od naroda u D. Milanovcu narkomane. To sto se bavi politikom a lekar je moze da navede na pomisao da politickog protivnika ne bi lecio na adekvatan nacin. Lekarska komora Srbije mora da reaguje kao i tuzilastvo ako uopste ima pravde u ovoj zemlji!

  • face Vreme: 24.07.2013 09:20h

    Ja sam lekar.Snimak nisam odgledala,bilo me sramota.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP