Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBOLELA NA MIROVNOJ MISIJI U AFRICI

Doktorka sa VMA preminula od malarije

Autor: Alo.rs | 28.07.2015 - 15:24:00h | Komentara: 1

Doktorka Olivera Jovanović, radiolog sa VMA koja je nedavno, kao pripadnik tima Vojske Srbije, boravila u mirovnoj misiji u Africi, preminula je juče od malarije na VMA.

VMA

VMA | Foto: A. Isaković

Doktorka je, inače, boravila u mirovnoj misiji u Centralnoafričkoj Republici. Poslednji kontigent od 68 pripadnika VS iz Centralnoafričke Republike vratio se 25. juna.
Na VMA je primljena 6. jula, u veoma teškom stanju, i već posla dva dana pala je u komu, iz koje se, na žalost, nije probudila, saopšteno je sa VMA.
Pripadnici VS su u CAR angažovani na medicinskom zbrinjavanju osoblja u misiji UN - MINUSCA, u bazi “Morava” u mestu Bangi, na 4.505 kilometar od Beograda.
Prema nezvaničnim informacijama, doktorka je preminula jer nije uzimala prepisanu terapiju, a na VMA se javila u već poodmakloj fazi bolesti.
Ministasrtvo odbrane saopštilo je da je Dr Olivera Jovanović, lekar Vojnomedicinske akademije, koja je bila angažovana u prvoj rotaciji mirovne misije UN u Centralnoafričkoj Republici, preminula sinoć od posledica teškog oblika malarije.
- Dr Jovanović je primljena u Kliniku za infektivne i tropske bolesti Vojnomedicinske akademije 6. jula, u veoma teškom opštem stanju sa simtpomima i znacima otkazivanja više organa, o čemu smo ranije obavestili javnost. Tokom hospitalizacije preduzete su sve neophodne dijagnostičke i terapijske procedure u cilju lečenja najtežeg oblika malarije i njenih komplikacija.
Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije žale za gubitkom dr Jovanović, koja je za učešće u misiji zajedno sa ostalim kolegama odlikovana medaljom za službu u UN - navodi se u saopštenju.
Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković uputili su saučešće porodici Jovanović.
Dr Olivera Jovanović, lekar specijalista radiologije, bila je zaposlena u Institutu za radiologiju Vojnomedicinske akademije, a u Ministarstvu odbrane radi od 1995. godine. U misiji MINUSCA u Centralnoafričkoj Republici obavljala je dužnost lekara radiologa u vojnoj bolnici nivoa 2.
Imala je ćerku.

Ovo je prvi smrtni slučaj među pripadnicima VS koji su boravili u mirovnim misijama, ali ne i prvi slučaj oboljevanja od malarije.
- Bilo je slučajeva da su pripadnici misije bili zaraženi malarijom i ranije, ali je ovo prvi smrtni slučaj - kaže dobro obavešteni izvor “Blica”.

Poslednji komentari
  • baba Vreme: 28.07.2015 17:28h

    i sta cemo sada ko je odgovoran nije valjda niko

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP