Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

"DRUGI SUSRET"

Dokumentarac o pomirenju našeg i NATO vojnika kandidat za Oskara!

Autor: Tanjug | 30.08.2013 - 19:07:00h | Komentara: 0

Savetnik predsednika Republike Radoslav Pavlović sastao se danas sa Zoltanom Danijem, pukovnikom u penziji i Željkom Mirkovićem, producentom dokumentarnog filma "Drugi susret", koji prati sudbine i susret dvojice bivših vojnika, američkog ratnog pilota koji je za komandama nevidljivog bombardera F117A učestvovao u NATO bombardovanju SRJ 1999. i oficira Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije čija ga je raketna baterija oborila tokom četvrte noći dejstava, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima Predsednika Republike.

Neobičan dvojac - Zoltan Dani i Dejl Zelk

Neobičan dvojac - Zoltan Dani i Dejl Zelko

Mirković i Dani su obavestili Pavlovića da im je iz SAD stigla vest o prihvatanju kandidature filma Drugi susret za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2014, navodi se u saopštenju.


Oni su, navodi se, izrazili nadu da bi, uz određenu pomoć i podršku za američku i širu globalnu promociju filma, ova topla ljudska priča o dva susreta, prvom neprijatnom, službenom, kada su Dani i Zelko bili vojnici u ratnim okolnostima i drugom, kada su se kao dvojica penzionera upoznali i sprijateljili deceniju kasnije, mogla da se nađe u najužoj konkurenciji za najprestižniju svetsku filmsku nagradu.

Savetnik Pavlović je zahvalio Daniju i Mirkoviću na poseti, ocenivši Drugi susret kao film pozitivnog duha, sa značajnom porukom humanosti i nade, i dodao da bi njegov eventualni ulazak u najužu konkurenciju za Oskara značajno afirmisao našu kinematografiju.

Pavlović je izrazio žaljenje zbog krizom uslovljenih budžetskih ograničenja za kulturu u našoj zemlji, ali i ponovio principijelnu spremnost države, da se, uprkos finansijskim teškoćama, angažuje na sve raspoložive načine u situacijama kada treba da podrži dobre i korisne projekte.

U tom smislu, preneo je gostima uveravanja da će se kroz institucionalne mehanizme i uz pomoć i podršku ljudi dobre volje u zemlji i inostranstvu učiniti sve što je u trenutnim okolnostima moguće da se podrži put Drugog susreta ka Oskaru za narednu godinu, navedeno je u saopštenju.

Povezane vesti:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP