Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLADIKA GRIGORIJE

Dolazak pape u Sarajevo daje nadu i ohrabrenje!

Autor: Srna | 05.06.2015 - 11:16:00h | Komentara: 5

Dolazak pape Franje u Sarajevo je verski događaj od važnosti prvenstveno za Katoličku crkvu, a njegov susret sa pravoslavcima tokom te posete je događaj koji budi nadu i šalje ohrabrujuću poruku, izjavio je Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Vladika Grigorije

Vladika Grigorije

 
Vladika Grigorije, koji će predvoditi delegaciju Srpske pravoslavne crkve tokom posete pape Franje Sarajevu, rekao je da je dolazak rimokatoličkog poglavara značajan događaj za bilo koju sredinu, te da su razlozi za to jasni. Prema njegovim rečima, papa je ličnost koja predvodi više od milijardu vernika i kao takav je "glava" najbrojnije hrišćanske crkve na svetu.
Vladika Grigorije je rekao da dolazak pape Franje kao predsednika jedne male, ali uticajne države, ima i političku težinu, a da je njegov dolazak na planu međuhrišćanskog dijaloga veoma podsticajan i za Pravoslavnu crkvu.
"Neposredan susret je preduslov svakog dijaloga i nadasve preduslov života. Zato je i ovaj susret rimskog pape i nas pravoslavnih, događaj koji budi nadu i šalje ohrabrujuću poruku", izjavio je vladika Grigorije za Tanjug.

Papa Franja

Papa Franja | Foto: Profimedia

On je istakao da, imajući u vidu da ovaj susret treba da se dogodi u Sarajevu, gradu u kojem je živeo najveći broj hrišćana u BiH među kojima je bilo "Hristovih sledbenika i zapadnog i istočnog obreda", daje ovom susretu još važniji predznak.
"Tužna je činjenica da je danas broj hrišćana u gradu na Miljacki gotovo zanemarljiv, te papin dolazak doživljavamo i kao ohrabrenje i priznanje postojanog svedočanstva preostalih vernika Hristove vere u Sarajevu", ukazao je vladika Grigorije.
Episkop zahumsko-hercegovački i primorski ocenio je da papa Franja "svojim jednostavnim ali zato snažnim propovedanjem jevanđelja u ovom vremenu uspeva da pred svet iznese nepatvorenu reč Božiju".
"Za vernike, a pogotovo za one koji se trude u propovedanju jevanđelja što i jeste zadatak svih krštenih, to je inspirativan znak da se može svedočiti vera u ovom, jednako kao i drugim vremenima. Potrebna je, međutim, hrabrost i doslednost, uz iskreno pokajanje i međusobno praštanje", poručio je vladika Grigorije.
Poslednji komentari
  • CARICA Vreme: 05.06.2015 12:13h

    je l on ima dete? ...BLAGO NAMA DOK JE ARTEMIJA A SVI VI KOJI POSTUJETE PAPU I RUGATE SE BOGU I HRISTU STE PROVALJENI

  • pravda Vreme: 05.06.2015 13:20h

    vladika gligorije je najbogatiji covjek u hercegovini,strah i trepet je u hercegovini,sigurno je njegovo misljenje moralno i vjerodostojno sa tolikim bogatstvom

  • Aleksandar Vreme: 05.06.2015 13:41h

    Izdajnik je svako ko misli kao ovaj izdajnik !

  • Darija Vreme: 05.06.2015 14:00h

    Ovaj vladika Grigorija je bruka za SPC. Pošto toliko podržava Papuneka ga odvede ga na piće u kafić ili na neku utakmicu gde on stano provodiš vreme. Da li ti dolikuje VLADIKO takvo ponašanje? Zašto ćute i Patrijarh i svi iz SPC? Njega treba pod hitno razrepiti kao što su sada na sboru razrešena dvojica Vladika, jer je on bruka i sramota za Srpsku pravoslavnu crkvu, za hrišćanje i pravoslavne vernike.

  • Sreten Vreme: 05.06.2015 22:08h

    "ocenio je da papa Franja "svojim jednostavnim ali zato snažnim propovedanjem jevanđelja u ovom vremenu uspeva da pred svet iznese nepatvorenu reč Božiju". ..........................................Moj komentar na ovu izjavu Gligorija je da vladika - NE GOVORI ISTINU. U ovom trenutku , Vladika Gligorije je OGLEDALO Srpske Pravoslavne Crkve , koja se zadnjih decenija zaglibila u zivo blato.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP