Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRPSKI STRADIVARI

Dolazak prvog tona je kao rođenje deteta

Autor: Jelena Jokanović | 29.12.2013 - 08:29:00h | Komentara: 0

Beograđanin Dejan Blagojević (50) srpski je Stradivari. Ovaj samouki graditelj gudačkih instrumenata je svoj prvi instrument, violinu „osminku“, napravio pre više od dve decenije. Od tada je iz njegove majstorske radionice izašlo još 38 muzičkih instrumenata, od čega 23 violina, 13 viola i tri violončela. Njegovi instrumenti sviraju se na svim kontinentima, od Evrope do Australije, a najviše voli da ih sluša u izvedbi nekog darovitog deteta kojem je instrument poklonio.

Dejan Blagojević

Dejan Blagojević | Foto: Oksana Toskić

Još kao dečak, Dejan se zainteresovao za gudačke instrumente. Njegov otac Vladimir svirao je violinu, međutim, ono što će biti presudno za njegovo kasnije životno opredeljenje bilo je kada je jednom pronašao violinu bez žica i zavirio u njenu unutrašnjost.


„Ličilo mi je to na potpalublje nekog broda, malo je reći da sam bio oduševljen. Oduvek mi se sviđao njen oblik, a ono što sam video unutra me je toliko fasciniralo da je zapravo to bila inicijalna kapisla da počnem da sviram violinu, a kasnije i da ih sam pravim“, priča Dejan koji je godinama bio član Simfonijskog orkestra RTB-a, zatim Narodnog orkestra, a aktivnu sviračku karijeru završio je 2000. godine u gudačkom kvartetu „Beloti“. Danas radi kao muzički producent u Radio Beogradu.
Graditeljski zanat počeo je da uči od svog profesora kamerne muzike Ernesta Krumesa, koji je i sam bio graditelj.

Za gradnju  instrumenata potrebni su ljubav,  trud i intuicija

Za gradnju instrumenata potrebni su ljubav, trud i intuicija | Foto: Oksana Toskić

„Jednog dana doneo je potpuno novu violinu u školu i tada sam ga pitao da li bi mi pokazao neke početne korake. Tako sam malo-pomalo počeo da učim. Od prvog dana sam morao da iznalazim načine da dođem do određenog rešenja i tek onda bih mu nosio da pogleda“, priča Dejan.


Međutim, tek godinama kasnije, posle završenog Fakulteta muzičke umetnosti, njegov prvenac, „osminka“, ugledaće svetlost dana.

Instrumenti

Instrumenti | Foto: Oksana Toskić

„Bila je to neka neka vrsta pilot-projekta gde sam napravio jednu malu violinu za decu uzrasta do pet godina, pa sam rekao sebi: ‚Ako bude dobro zvučala, nastaviću sa radom‘. I bio sam zadovoljan. Naravno, uvek može bolje i svoje greške ispravljam kod svakog novog intrumenta“, kaže Dejan, kome je najveća nagrada u graditeljskoj karijeri priznanje sa čuvenog takmičenja za violoiniste i violinare „Vijenjanski“ u Poljskoj.


U današnje vreme, violina i njoj srodni instrumenti grade se isto kao i pre 300 godina, na osnovu tradicije staroitalijanskih majstora poput Stradivarija, Amatija, Gofrilera, objašnjava Dejan, u čijoj je majstorskoj radionici nastalo ukupno 39 gudačkih instrumenata, a na pitanje šta je potrebno za izradu jednog dobrog muzičkog instrumenta, odgovara:

Dosad napravio  23 violine

Dosad napravio 23 violine | Foto: Oksana Toskić

„Potrebno je pre svega mnogo ljubavi, truda i intuicije. Samo drvo mora da se oseti, da se odabere pravo parče koje na kucanje daje što viši, zvonkiji ton. Poželjno je da bude što starije. Time je pola posla završeno, a sve ostalo zavisi od dleta i umeća graditelja. Dobrom graditelju je potrebno dobro uho i osećaj, a ja već po komadu drveta prepoznajem kvalitet budućeg instrumenta. Najbolje je drvo bosanski javor, dok se za gornju dasku uzima drvo smreke. Dolazak prvih tonova je najlepši osećaj graditeljskog posla, sličan rođenju deteta“, objašnjava Dejan, dodajući da u Srbiji postoji svega petnaestak vilionara, od kojih je samo jedan školovan na čuvenom konzervatorijumu u Kremoni.

Želja - porodični kvartet


U domu Blagojevića, Dejan nije jedini koji se bavi muzikom. Njegova supruga Nataša profesor je violončela, a ćerka Emilija, koja najčešće svira na tatinim instrumentima, ove godine je upisala Muzičku akademiju. Sin Vladimir svira klavir, pa je Dejanova želja da jednoga dana napravi porodični kvartet.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP