Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO RADA ODGOVORNO ZA TROVANJE PETORO LJUDI

„Dom smrti“ nije ni imao dozvolu za rad

Autor: Vladimir Nikitović | 21.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

U trenutku izbijanja epidemije salmonele, zbog koje je umrlo petoro korisnika doma za stare „Dvoje“ u Vranićima kod Čačka, ova ustanova nije ni smela da radi, jer za to nije imala dozvolu!

Čija je nebriga  dovela do katastrofe: Dom „Dvoje“

Čija je nebriga dovela do katastrofe: Dom „Dvoje“ | Foto: V. Nikitović

Prema rečima inspektora protivpožarne zaštite u Čačku Dragana Jovanovića, 20. marta ove godine izdato je rešenje o zabrani korišćenja staračkog doma, jer je nebezbedan zbog nepoštovanja protivpožarnih standarda! Ipak, ova odluka nije sprovedena u delo, „iako je zvaničan dopis o tome prosleđen Ministarstvu za rad i socijalnu politiku“.


Vulin: Inspektora je malo


Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je da u Srbiji ima 175 domova za stare, a da ukupno ima 10 inspektora!
- Naša inspekcija i pored toga uradila je prošle godine više kontrola nego u prethodnih 10 godina i zatvorila 22 ilegalna doma za stare - podsetio je ministar, i dodao da je Dom u Čačku imao dozvolu za rad, ali i da je već bio zatvaran na 30 dana zbog određenih propusta u radu.

- Ministarstvo je još u aprilu prošle godine izdalo privremenu dozvolu na 60 dana za rad ovoj ustanovi, sa obavezom da se dostavi odobrenje za protivpožaru zaštitu. Takvo odobrenje dom nikada nije dobio - rekao je Jovanović inspektorkama Ministarstva rada koje su u Čačak došle zbog epidemije u domu „Dvoje“.

Međutim, njih dve su konstatovale da do ministarstva nikada nije stigao dopis o zabrani rada ove gerijatrijske ustanove i naglasile da „protivpožarni inspektor ne može izdavati rešenje o zabrani rada ustanovama ovog tipa“?!

- Ako protivpožarna inspekcija ne može da zabrani rad ustanovi u kojoj nisu ispoštovani standardi zaštite od požara, a u kojoj je leži 80 odsto nepokretnih osoba, onda ne znam o čemu pričamo - rekao je Jovanović.

Nije čuo za  protivpožarnu  zaštitu: Pero Marić

Nije čuo za protivpožarnu zaštitu: Pero Marić | Foto: V. Nikitović

 
Kako nam je rečeno u sektoru za vanredne situacije u Čačku, vlasnik doma za stare Pero Marić nikada nije otkolonio nedostatke u vezi sa protivpožarnom zaštitom. Marić nije bio dostupan za komentar ovih navoda, ali je ranije izjavio da u protekle tri godine inspekcijske službe „i pored brojnih kontrola, nisu pronašle nikve propuste u radu doma“.

Čačanska policija istražuje slučaj masovnog trovanja salmonelom, a nezvanično saznajemo i da će tužilaštvo pokrenuti pitanje krivične odgovornosti za smrt ljudi u staračkom domu.

- Dobili smo osnovne informacije od inspekcijskih službi, iz bolnice i Zavoda za javno zdravlje, a obavili smo i razgovor sa vlasnikom doma za stare Perom Marićem. Kada nam stignu rezultati obdukcijskih nalaza preminulih i kada saberemo sve dobijene informacije, biće jasnije da li u svemu ima naznaka nekog krivičnog dela - rekao je načelnik Odeljenja kriminalističke policije PU Čačak Predrag Pavlović.
Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 21.04.2015 07:33h

    Позове се тачно знана особа која је дозволила да дом за старе ради без дозволе и крај приче!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP