Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MUČILIŠTA ZA STARE

Domovi za stare niču na crno bez kontrole!

Autor: Jelena Jokanović | 22.04.2015 - 07:31:00h | Komentara: 9

Prema evidenciji Ministarstva za rad o starim licima u Srbiji brine 120 privatnih domova, međutim, taj broj je realno mnogo veći jer mnogi posluju bez dozvole i poštovanja osnovnih standarda, a stvar pogoršava što su u mnogim uslovi života krajnje nehumani i na granici ljudskog dostojanstva.

Šta ih snađe pod  stare dane: Jedan  od staračkih  domova  u Srbiji

Šta ih snađe pod stare dane: Jedan od staračkih domova u Srbiji | Foto: Nebojša Raus

Koliko je situacija ozbiljna, govore podaci da svake godine inspekcija rada zatvori desetak nelegalnih domova, ali se njihov broj i pored toga ne smanjuje, jer ih se godišnje otvori dvaput više!


Zvaničnih podataka o broju divljih gerontoloških centara nema jer su mnogi registrovani kao privredna društva, dnevni boravci za stare, pansioni, samački hoteli, pa čak i kao turističke agencije, ali procena je da je njihov broj trostruko veći od zvaničnog broja.
Kako su kapaciteti državnih domova za stare uglavnom popunjeni i na krevet se često čeka godinama, preduzetnici su u brizi o starijim sugrađanima videli unosan biznis. Međutim, pošto privatnici teško mogu da prikupe novac za otvaranje domova sa po nekoliko stotina, pa i više od hiljadu ležaja, pa pribegavaju radu na crnom. Međutim, osim zakonskih okvira, ovakav rad iza sebe često krije nedostojne i neljudske uslove života i krajnje nehumano postupanje sa korisnicima doma.

- To su uglavnom privatne kuće pretvorene u staračke domove, i ono čega sam se nagledala nema ni u filmovima. Strme stepenice, sobe mračne kao u tamnici i skučene, ostava pretvorena u sobu, jedno kupatilo na njih 30. Prva preporuka koju smo dobili je da najpre proverimo da li imaju potrebnu dokumentaciju, svi su, naravno, potvrđivali da imaju, ali kada bismo im zatražili, pokazali su nam prazne papire - priča Ivana P. (32 ), koja je mesecima tragala za adekvatnim smeštajem za svoju baku.

U Ministarstvu rada potvrđuju da imaju veliki problem sa ovakvim domovima kojima je prioritet profit, a ne briga o ljudima. Inspekcija socijalne zaštite koristi svako saznanje o postojanju nelegalnog doma za stare za izlazak na teren. Problem je, kažu, što i kada im se zabrani rad, oni se jednostavno presele na drugu lokaciju i nastavljaju sa radom. Po podacima o zabranama rada, najviše ih ima u Beogradu, a zatim u Vojvodini. U proteklih 10 godina inspekcija socijalne zaštite je zakatančila 61 nelegalni gerentološki centar, a u poslednjih godinu dana izdate su 22 zabrane.

Dođite po babu, stiže inspekcija

Ivana P. navodi i da su njeni prijatelji imali neprijatnu situaciju, da su ih zvali iz doma da dođu da vode majku, jer im stiže inspekcija, a oni nemaju dozvolu za rad.
- Bila sam u šoku. U tom istom domu sam se raspitivala za smeštaj bake. Pokazivali su mi brdo nekih papira kada sam im tražila dozvolu, ali sam razmišljala ko će sve to da čita. U međuvremenu samo se odlučili za drugi dom, a onda čujem tako nešto - priča Ivana.

Poslednji komentari
  • Automedont Vreme: 22.04.2015 08:19h

    Eto kako skoncava generacija koja je isla na radne akcije i izgradila ono sto mi ne mozemo ni da okrecimo.

  • ana Vreme: 22.04.2015 09:22h

    svi ce da piste za socijalizmom. Jb im kapitalizam m vadi i deci hranu iz usta. Drzava bi umeszto sto izdrzava lojave debile o narodnom trosku trebalo da izdržava stare i leci decu.

  • milovan Vreme: 22.04.2015 09:42h

    Sta se sada svi prave kao iznenadjenji.??!! I gradjani i Vlast naju i znali su da je stanje katastrofa. Takav jvasluk jedino mozda ima jos u nekim Africkim drzavama.Ali nije to od jucer.Tose dogadja vec 20-tak godina. Gradjane ne zanima nista drugo,osim Sulejmana i Indijskih serija a vlast isto tako nista. Zato kakav narod ,tako i sve ostalo.

  • milovan Vreme: 22.04.2015 09:48h

    Svi su znali dasu domovi uzas.A sada i gradjani i drzava iznenadjeni. Gradjane zanima da prodju jeftinije i rese se starijih.A drzavu nista ne zanima. Gradjani bi samo oteli od starijih imovinu a drugo ih ne zanima. Kakav narod takva vlast.

  • pera Vreme: 22.04.2015 09:51h

    Iz iskustva znam da na Altini rade 2 doma kojima je zabranjen rad,ali oni i dalje rade.Gazdarica jednog od njih ima zabranu bavljenja tim poslom,ali ona je dom prebacila na sina koji nema puno veze sa tim,ona to i dalje radi.Kod nje se jede hrana stara po nekoliko dana,samo se izmixuje i dodaju zacini.Niko nesme nista da prigovori jer se radi o teze bolesnim ljudima ,neki dobiju i po neki samar.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP