Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRŽAVA OPOREZUJE ROBU POKLONJENU POPLAVLJENOM STANOVNIŠTVU

Donatori smanjuju pomoć zbog PDV-a!

Autor: S. Đorđević | 31.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Pored toga što su u najbržem roku odgovorili apelu države i pomogli u poplavama ugroženom stanovništvu, bez obzira na to što su proteklih sedmica upućivali neophodnu pomoć u robi i namirnicima, kompanije, trgovinski lanci i ostali donatori iz Srbije primorani su da na isporučene donacije plate i PDV.

Budžetu 20  odsto od svake  donacije

Budžetu 20 odsto od svake donacije | Foto: Mitar Mitrović

Ogorčeni što, za razliku od donatora iz inostranstva, nisu oslobođeni plaćanja poreza, domaći dobrotvori upozaravaju da će zbog tog troška biti prinuđeni da smanje obim buduće pomoći.


Prikupljeno više od 1,5 milijardi!

Do 29. maja na račun Vlade Srbije ukupno je, preko dinarskog, deviznog računa i putem „pej pala“, uplaćeno oko 1,55 milijardi dinara. Na isti račun će prva uplata donacija prikupljenih preko SMS servisa 1003, a koje su oslobođene PDV-a, leći tokom juna, a novac sa namenskog računa počeće da se troše posle usvajanja Zakona o korišćenju sredstava za sanaciju i zaštitu od elementarnih nepogoda.

- Porez od 20 odsto na proizvode za higijenu, bebi i dečju opremu, vodu i sve ostale prehrambene namirnice koje smo već u nekoliko kontigenata isporučili za nastradele u poplavama, zaista nije mali. Na milion dinara u robi moramo državi da damo još 200.000 na ime poreza, umesto da i sa tim sredstvima pomognemo ugroženima. Apelujemo na državu da se od naplate tog poreza uzdrži ili ćemo nadalje morati da smanjimo pomoć ugruženima za iznos PDV-a - objašnjava za „Alo!“ vodeći čovek jedne od velikih donatorkih kompanija, koji je želeo da ostane anoniman. On ističe da se sa obavezom plaćanja poreza upoznao, čitajući tekst u „Privrednom savetniku“ od 23. maja, kada se i neprijatno iznenadio.

- U normalnim okolnostima nismo pravili problem oko plaćanja PDV-a na doniranu pomoć, jer smo taj izdatak unapred i planirani budžetima za donacije. Međutim, ovo je sada bila vanredna situacija i mnoge kompanije su se odmah odazvale i izdvojile srdstva za pomoć, zbog čega mislimo da nije uredu niti je moralno da nam naplaćuju porez na humanitarnu robu koju smo već hitno isporučili ugroženima - zaključio je sagovornik „Alo!“.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić ističe da je u 27 zemalja EU svaki oblik humanitarne pomoći, a pogotovu one koja se šalje u vanrednim situacijama zbog elementarnih nepogoda, apsolutno oslobođen plaćanja poreza.
- Zbog oprezivanja donacija, mnoge međunarodne organizacije već su odustale od programa pomoći našoj zemlji, pa je naročito zdravstvo ostalo bez vredne medicinske opreme. Imajući u vidu evropsku praksu, smatramo da bi naše vlasti morale da izmene zakon i ukinu naplatu PDV-a, barem na humanitarne donacije - ocenio je Rajić za „Alo!“.

Ministarstvo: Ukidanje poreza šteti budžetu


U Ministarstvu finanija potvrđuju da, za razliku od inostrane, humanitarna pomoć u zemlji nije oslobođen PDV-a i objašnjavaju da tako nešto nije moguće „jer bi propisivanje takvog oslobađanja moglo da dovede do značajnih zloupotreba“.
- Plaćanjem PDV-a na promet dobara bez naknade, odnosno humanitarnu pomoć, davaoci pomoći - obveznici PDV, olakšaće oporavak zemlje. Ali, kako je davanje humanitarne pomoći gest dobročinstva, svaki davalac pomoći treba da odmeri nivo pomoći u odnosu na svoje mogućnosti - poručuju iz ministarstva. Dodaju da donatori, kao obveznici poreza na dobit i poreza na dohodak građana, imaju pravo da izdatke po osnovu humanitarne pomoći iskažu kao rashod u iznosu do pet odsto od ukupnog prihoda. Ministarstvu, međutim, nije poznat ukupan iznos donacija u robi i uslugama, pa tako ni računica koliki će PDV na osnovu toga država zaraditi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP