Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIVŠI DIREKTOR KLINIČKOG CENTRA SRBIJE ZA ALO:

Đorđe Bajec: Podržavam istragu
u KCS, ukazivao sam na zloupotrebe dopunskog rada!

Autor: Ekipa Alo! | 03.08.2013 - 13:30:00h | Komentara: 2

- Kao bivši direktor KCS, u potpunosti podržavam proces kojim će se utvrditi istina o intervencijama koje su rađene na Klinici za kardiologiju ikardiohirurgiju KCS. Dok sam radio na poziciji direktora KCS, pismenim putem obavestio sam sve relevantne organe o potencijalnim zloupotrebama Pravilnika o dopunskom radu koji je donelo Ministarstva zdravlja. Ugovor između RFZO i KCS bio je važeći za određen broj usluga, a za utvrđivanje uočenih nepravilnosti, namoj zahtev kao direktora KCS, interna kontrola pokrenula je istragu o nenamenskom trošenju sredstava. O svemu tome obavešteni su svi relevantni državni organi - tvrdi Đorđe Bajec.

Đorđe Bajec

Đorđe Bajec | Foto: Željko Šafar

- Što se tiče ugovora između KCS i KC Niš, kada sam saznao da se lekari duplo plaćaju, insistirao sam na prekidu ugovora,bez obzira na pritisak pacijenata, uprave KC Niš i medija. Ovakav vid profesionalne zloupotrebe, a za ličnu korist, nisam mogao da dozvolim - kaže Bajec i dodaje da stoji na raspolaganju svim državnim organima radi utvrđivanja istine, odbrane lekarske časti i položene zakletve.

 - Neka istražni organi ne stanu samo na ovom slučaju, već radi dobrobiti svih građana Srbije, svi oni koji su se ogrešili o zakonmoraju da odgovaraju. Samo na taj način povratićemo narušeni ugled naše lekraske profesije - zaključuje Bajec.

Bajec je još 2010. godine govorio o lažnom dopunskom radu


Direktor Kliničkog centra Đorđe Bajec je još 2010. najavio da će biti podnete krivične prijave protiv zaposlenih koji su lažno upisivali dodatni rad. Bajec je tada naredio internu kontrolu u Kliničkom centru Srbije.

Uprava je tada predala dokumenta koja se tiču pojedinog medicinskog osoblja Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala, a Bajec je tada naredio internu kontrolu svih karneta od 2007. godine do danas.


- To se odnosi na dopunski rad, dešavalo se da su neki upisivali kao da su radili, a bili su u inostranstvu ili kući - rekao je tada Bajec za B92.
Novi sindikat Kliničkog centra Srbije, koji je održao štrajk upozorenja 12. maja, i KCS potpisali su Sporazum o protokolu rešavanja zahteva zaposlenih. Sporazumom se između ostalog predviđalo da se vrate stimulacije na zaradu svim zaposlenima i da se pravednije rasporede prihodi od dopunskog rada.
Takođe, ljudi koji su bili zaposleni na mestima koja su prevazilazila njihovu stručnost su, prema rečima predstavnika Novog sindikata, otpušteni. U Sindikatu su tada saopštili da su zadovoljni ishodom pregovora i rekli su da za mnoge propuste u sprovođenju zakona o radu Uprava nije znala.
Poslednji komentari
  • drLaki Vreme: 03.08.2013 18:38h

    Pa zasto nisi ucinio nista? Imao si ovlascenja, bio si direktor. Ali sladje je bilo da i ti uzmes dnevnice.

  • peda Vreme: 03.08.2013 22:05h

    Hapsite lekare za nesavesno lecenje bolesnika a ne za takve naknade jer su u pitanju strucnjaci.Ako ih nasa drzava ne plati za spasavanje zivota onda ce nemacka ili slovenija.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP