Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVETI GEORGIJE SE NIJE PLAŠIO DA UMRE ZA SVOJU VERU

Đorđe isceljuje sve muke

Autor: Snežana Ivaneža | 15.11.2014 - 08:45:00h | Komentara: 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Đurđic, u spomen na prenos moštiju Svetog Georgija, velikomučenika i borca za hrišćanstvo, koji je česta krsna slava kod srpskih porodica. Sveti Georgije je veoma poštovan u našem narodu i slavi se dva puta godišnje. Jednom 16. novembra kao praznik prenosa moštiju svetitelja, Đurđic, i drugi put 6. maja, kada se obeležava dan njegove smrti, Đurđevdan.

Na ikoni Đurđic, Sveti Georgije se predstavlja kao  pešak u stojećem  stavu sa kopljem  ili mačem u ruci

Na ikoni Đurđic, Sveti Georgije se predstavlja kao pešak u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci

Sveti Georgije, koji je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru, pogubljen je 303. godine.


Sveti Georgije je pred smrt zamolio svog slugu da preuzme njegovo telo posle smrti i prenese ga u Palestinu, odakle mu je rodom i majka i gde ima veliko imanje, koje je udelio siromašnima.

Sluga je baš tako i uradio. U vreme cara Konstantina bio je sazidan u Lidi hram Svetog Georgija od strane pobožnih hrišćana, pa su prilikom osvećenja toga hrama prenete i sahranjene mošti svetiteljeve. Bezbrojna čudesa dogodila su se od moštiju ovog svetitelja.

Propovedao je novozavetnu veru i, po predanju, čak je i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo. Oboje su osuđeni na smrt odsecanjem glave, a predanje kaže da je carica preminula pre izvršenja carske naredbe.

Hram

Hram

Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama, Sveti Georgije je predstavljen kako na konju, u vojvodskom odelu, sa krstastim mačem, ubija aždaju, koja je simbol paganske vere. Na ikonama za praznik Đurđic se predstavlja kao pešak u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.


Predanje kaže da je isceljivao sve muke.
U bogoslužbenom kalendaru samo je Đurđevdan obeležen crvenim slovom, dok Đurđic ne spada u zapovedne praznike, iako je od velikog značaja za Pravoslavnu crkvu.

Spasao mladića ropstva


Pored mnogobrojnih čuda Svetog Georgija, priča se i kako je spasao mladića koga su oteli Saraceni na dan Svetog Georgija. Pirati su momka darovali knezu na Kritu, koji ga je postavio za svog trpezara. Mladićevi roditelji su bili u velikoj žalosti za sinom. Kada je prošla godina, majka je opet pred ikonom molila Svetog Georgija da joj kako zna izbavi sina iz ropstva. Tužni roditelji su, prema starom običaju, postavili trpezu i poslužili goste. Kad je domaćin digao čašu u slavu Svetog Georgija, pojavio se njihov sin držeći u ruci bokal s vinom. Kada su ga svi pitali s iznenađenjem i strahom odakle i kako se našao tu, mladić im je ispričao da baš kad je hteo da posluži vino svom gospodaru na Kritu, pred njim se pojavio neki vitez na konju, uzeo ga i preneo u roditeljski dom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP