Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ČIME TO PRETI RADE MARKOVIĆ:

Dosijei o Čedi, Koštunici, Đinđiću, Čoviću...

Autor: Vreme/B92/Telegraf | 20.11.2013 - 14:12:00h | Komentara: 3

Dosijei koje navodno poseduje bivši čelnik RDB odnose se i na pokojne Batića, Vuka Obradovića, Srđu Popovića, ali i na Vesnu Pešić, Žarka Koraća, Milana St. Protića, Ivana Marovića, Slobodana Homena, Dragana Milovanovića, Dragoljuba Markovića i Milana Jovanovića.

radomir marković

Radomir Marković | Foto: Reuters

Bivšem načelniku Resora državne bezbednosti, koji iz zatvora preti objavljivanjem 15 dosijea, suđeno je 2001. zbog iznošenja diskova iz DB sa dosijeima lidera bivše opozicije, tvrdi nekadašnji zamenik načelnika Resora Državne bezbednosti Zoran Mijatović.
On podseća da se te godine pred Beogradskim okružnim sudom sudilo Markoviću i još trojici bivših čelnika DB-a, jer su “skenirali i nasnimili na tri istovetna kompakt diska sadržaj petnaest osnovnih tajnih dosijea lica iz javnog, političkog i kulturnog života Srbije“.
Tada su Radomir Marković, Nikola Ćurčić, Branko Crni i Milan Radonjić, posle suđenja zatvorenog za javnost pred prvostepenim sudom, osuđeni zbog odavanja državne tajne na po godinu dana zatvora, s tim što je Ćurčić dobio četiri meseca više, ali je Vrhovni sud oborio tu presudu.
- Radilo se o disketi za koju je rečeno da se na njoj nalaze kopije 15-ak ili ne znam koliko dosijea i mi smo 2001. zbog toga podneli krivičnu prijavu protiv Markovića, Ćurčića i Branka Crnog za odavanje službene i državne tajne. To je sve što mogu da kažem – ističe Mijatović za B92.
On je postao zamenik načelnika DB-a nakon izbora Zorana Đinđića za premijera Srbije.
Nedeljnik Vreme je u januaru 2002. godine u tekstu Jovana Dulovića koji se bavio prvostepenom presudom i žalbom branilaca optuženih, objavio da je “izvesno je da su u Resoru državne bezbednosti MUP-a Srbije narezana tri identična CD-a sa petnaest osnovnih tajnih dosijea čelnika nekadašnje opozicije, te osoba iz javnog i kulturnog života. Sve ostalo je sporno”.
Kako se navodi u tekstu, u delu koji govori o tome šta je sud utvrdio, dosijei se tiču Vladana Batića, Nebojše Čovića, Vuka Obradovića, Srđe Popovića, Zorana Đinđića, Vesne Pešić, Vojislava Koštunice, Dragana Milovanovića, Dragoljuba Markovića, Žarka Koraća, Milana Protića, Milana Jovanovića, Ivana Marovića, Slobodana Homena i Čedomira Jovanovića.
S druge strane, supruga Radeta Markovića Ivančica demantovala je da se diskovi s tajnim dosijeima nalaze kod nje, poručivši svom mužu da je, ako je tako nešto zaista rekao, pre za hospitalizaciju u klinici “Laza Lazarević” nego što je za Zabelu.
Poslednji komentari
  • MIODRAG Vreme: 20.11.2013 16:42h

    I da mu je dosijea pisao Robert Ladlam,u Srbiji je to na nivou traca.....nemas ti nista......!!!

  • rakac Vreme: 20.11.2013 18:54h

    opet coki ,asad ga stiti imunitet

  • obilic Vreme: 22.11.2013 18:20h

    sto drzavna bezbednost srbije skriva nedela opozicije srbije iz vremena milosevica

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP