Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PALMA:

Dosta je intelektualaca, trebaju nam zanatlije

Autor: G. J. | 01.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 11

Dragan Marković Palma, predsednik Skupšine grada Jagodina, izjavio je juče prilikom posete jagodinskim maturantima koji letuju u Paraliji da prosvetni sistem treba menjati u korist proizvodnih zanimanja.

„Deco, učite nešto korisno“: Palma

„Deco, učite nešto korisno“: Palma

On je poručio Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete da veoma brzo, već ove godine, mora da se uvedu novi smerovi u obrazovanju koji su budućnost za mlade ljude, kako bi se lakše zapošljavali.


- U Jagodini su otvorene tri fabrike i zaposleni su svi sa srednjom školom, dok fakultetski obrazovani žele da rade po kancelarijama. U Srbiji 90 odsto đaka posle srednje škole upisuje fakultet i gde će svi da rade sa tom stručnom spremom? Poznato je da u fabrikama nedostaju majstori, te smerove sve manje imamo, đaci ne žele na zanatske poslove - ističe Marković. On dodaje da devojčice maštaju da budu lekari, medicinske sestre i vaspitačice, ali da sa diplomama za ta tri zanimanja ima najviše nezaposlenih.

- To je gorući problem u narednom periodu. Do kraja godine otvorićemo dve fabrike u Jagodini, a 18. septembra otvara se „Vivo šoping centar“. U tim buticima radiće oni koji su završili fakultete, ali zarade neće biti na nivou te stručne spreme - konstatovao je Marković, koji je svakog maturanta častio sa po 20 evra za džeperac. Jagodinski maturanti već deset godina o trošku lokalne samouprave letuju u Grčkoj, dok su učenici četvrtog i osmog razreda u Buljaricima u Crnoj Gori. Do sada je 30.000 učenika letovalo po tom programu.
Poslednji komentari
  • Exi Vreme: 01.09.2014 08:05h

    Sada bi svi hteli da rade kancelarijske poslove, a nama treba PROIZVODNJA! Deco, pravim odabirom skole, lakse cete naci posao!

  • Likilik Vreme: 01.09.2014 08:07h

    Bravo, Palma! Svaka je na mestu!

  • Milos Vreme: 01.09.2014 08:08h

    Ja se nadam boljem zivotu! Od januara postajem stanovnik Jagodine!

  • Marko Vreme: 01.09.2014 08:10h

    Ma sve to treba uciti decu jos u osnovnoj. Sta da upisu, koja su zanimanja deficitarna, treba da se uvede neko savetovaliste, kao u inostranstvu! Bravo Palma

  • marko Vreme: 01.09.2014 08:20h

    Tako je Palma!!! Pa ionako kada zavrse te silne fakultete posle rade sa srednjom skolom po prodavnicama,kineskim radnjama...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP