Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA MALA VRATA NOVA INSTITUCIJA - SUPRUGA PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Dragica se kiti državnim znamenjima

Autor: Ivana Kljajić | 12.07.2014 - 08:45:00h | Komentara: 34

Dragica Nikolić je, uz logistiku Predsedništva Srbije i finansijama građana Srbije, samovoljno uvela instituciju supruge predsednika Republike Srbije, što je ozvaničeno i internet prezentacijom nazvanom po tituli koju nijedan propis ne poznaje i koja nosi ime supruge aktuelnog predsednika.

Ko je ovde predsednik?: Dragica i  Tomislav  Nikolić

Ko je ovde predsednik?: Dragica i Tomislav Nikolić | Foto: FoNet Dragan Antonić

Ova novotarija na internet domenu „Supruga.predsednik.rs“ praktično izjednačava nepostojeću funkciju supruge predsednika i državnu funkciju predsednika Srbije, koja je javnosti predstavljena na domenu „Predsednik.rs“.

Nikolićeva mimo  propisa koristi  standartu  predsednika

Nikolićeva mimo propisa koristi standartu predsednika

Romantičan životopis

„U Šumadiji, srcu Srbije, nalazi se grad Kragujevac. Tamo, u skromnoj, patrijarhalnoj porodici Ninković je 26. 4. 1955. godine rođena Dragica Nikolić, prva dama Srbije... Još tada, u ranom životnom dobu, Dragica Nikolić je imala viziju životnih ciljeva. Svi oni su počinjali i završavali se jednom rečju, istovremeno skromnom i očekivanom, ženski i majčinski krupnom i uzvišenom, rečju ‚porodica“‘, počinje njen životopis, u kojem se stoji i: „U prestonici Srbije počinje da se bavi onim što je oduvek želela i duboko u srcu osećala, a u čemu je u nedostatku vremena i uslova bila onemogućena, humanitarnim radom. Skolonost ka filantropiji, suštinskoj potrebi svog bića, pokazivala je tokom celog života, nesebično pomažući savetima, brigom i pažnjom one kojima je pomoć bila potrebna. Time je stekla ne samo ugled i poštovanje, već i najdraže priznanje, titulu velike supruge i majke“.

Zvanični sajt Dragice Nikolić neodoljivo podseća na veb stranicu posvećenu njenom suprugu, jer je korišćen identičan šablon i postavljen sličan sadržaj. Ona je od svog muža „pozajmila“ čak i državnu zastavu, takozvanu standartu predsednika Republike, za koju Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne propisuje da je koristi predsednik Srbije.

Ova trobojka sa specifičnim okvirom, sastavljenim od trouglova i deltoida, deo je hedera (zaglavlja) veb stranice Dragice Nikolić, isto onako kako je postavljena na sajtu predsednika.


Šef države i njegova žena imaju i istog izdavača sajta, i to Generalni sekretarijat predsednika Srbije, koji je potpisan u impresumu obe veb prezentacije. Uprkos pozivima, porukama i zvaničnom zahtevu, „Alo!“ juče iz Predsedništva nije dobio objašnjenje o tome na osnovu kojih propisa i na osnovu čijih ovlašćenja je Generalni sekretarijat predsednika pokrenuo internet prezentaciju nazvanu po nepostojećoj funkciji u državi i zašto je neko ko nije predsednik upotrebio standartu predsednika Republike Srbije.
Na naše pozive nije se javljao ni Simo Čulić, administrator oba sajta predsedničkog para, pa smo ostali uskraćeni i za informacije o finansijskim sredstvima kojima je plaćena izrada i održavanje sajta Dragice Nikolić.

Na sajtu se navodi da je „projektovanje i izrada ove veb lokacije u skladu su sa preporukama za izradu veb lokacija državnih organa, organa lokalne samouprave i javnih službi Republičkog zavoda za informatiku i internet“.

Heraldičar Dragomir Acović ocenjuje za „Alo!“ da se upotrebi državnih simbola u Srbiji i inače pristupa ovlašno i objašnjava zašto običan građanin nema, a supruga šefa države ima prava da na svom sajtu koristi državne simbole i zastavu.
- Instituciju prve dame propisi ne prepoznaju, ali ona ima svoj smisao po protokolu, običaju i osećaju pristojnosti - kaže Acović.

Postavljanje sajta Dragice Nikolić posebno je inspirisalo Tviter zajednicu da skuje šaljive domene, po uzoru na suprugu predsednika. Tako su predsedniku predložili pokretanje sajtova „Kum.predsednik.rs“, „Svastika.predsednik.rs“, „Šurnaja.predsednik.rs“, „Tašta.predsednik.rs“, „Sin.predsednik.rs“, „Snaja.predsednik.rs“...

Nikolićev kabinet saopštio je da je „zabeležen masivan hakerski napad na sajt predsednika Srbije i server na kojem je ta internet prezentacija“.

Instituciju  prve dame  propisi u Srbiji  ne prepoznaju

Instituciju prve dame propisi u Srbiji ne prepoznaju

Tarzan ingliš


Da je engleski jezik rak-rana predsedničkog para Nikolić, pokazuje i engleska verzija njenog sajta, pa je rubrika posvećena povećanju nataliteta „Više da nas bude“ nazvana nepostojećim izrazom „To make more kids“. Dragica i njeni prevodioci očigledno nisu znali da se srpski izraz „praviti decu“ ne može bukvalno prevesti na engleski. Englez bi rekao „to have kids“. Posle prozivki na društvenim mrežama, juče je uklonjena cela verzija sajta na engleskom.

Poslednji komentari
  • istina Vreme: 12.07.2014 09:29h

    Nusic je neprevazidjen, pokondirena tikva je toliko zivotno napisano da i danas ima savremenike,Zivka je tu,jos je ziva,al nas narod kaze da od sela mozes da pobegnes,ali ono nece od tebe.Svaka slicnost sa Dragicu je namerna.

  • mima Vreme: 12.07.2014 09:35h

    Mene, ovde nista ne cudi jer kakvi su im savetnici, takvi su i oni. SRAMOTA!

  • mima Vreme: 12.07.2014 09:46h

    Oni jesu otisli iz sela, ali selo iz njih nikada nece. Jeste da su se "domogli: Beograda, ali Bajcetinu, nemaju nameru da napuste. Renovirana, sredjena, napravljen put do Tomine kuce, zida se bogomolja i sve to finansiraju "sponzori" hocu reci narod, jer otkud bi oni imali ovoliki novac? SRAMOTA! A sto se tice SAVETNIKA, oni im i ne trebaju, dzaba ih placamo, kada su isti ili jos gori od njih samih! TUZNO!

  • DZejn Vreme: 12.07.2014 09:56h

    Samo se ti opusti ,sve je na svom mestu.

  • Kiklop Vreme: 12.07.2014 10:22h

    Ma kakav napad na sajt predsednika,napad na zenin sajt.On je covek prolupao nacisto cim je tasti izvadio diplomatski pasos..Sve ce to jednog dana doci na svoje mesto ,sredice to Vucic.Aco nedaj da nam bruka stranku

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP