Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UHAPŠENO OSAM FITOSANITARNIH INSPEKTORA ZBOG MALVERZACIJA

Dragin znao za milionsku mućku sa vinovom lozom?

Autor: S. Vojinović - R. Kantar | 21.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Policija je juče uhapsila osam fitosanitarnih inspektora, koji su zloupotrebom službenog položaja oštetili Ministarstvo poljoprvrede, odnosno budžet Srbije, za više od milion evra.

Bivši ministar već se tereti za malverzacije sa regresiranim mineralnim đubrivom

Bivši ministar već se tereti za malverzacije sa regresiranim mineralnim đubrivom

Oni se terete da su na teritoriji opštine Erdevik aminovali dodelu državnih subvencija za vinovu lozu, iako nije bilo zasada, već je zemljište bilo zapušteno i zaraslo u korov. Dobro upućeni sagovornici „Alo!“ tvrde da do zloupotrebe subvencija nije moglo da dođe bez znanja bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina, koji je već u pritvoru, zbog malverzacija sa regresiranim mineralnim đubrivom.


Advokat Dragina: Ne brinemo se!


Advokat Saše Dragina, Danilo Nikolić, decidirano tvrdi za „Alo!“ da njegov klijent u slučaju „Azotara“, nije imao nikakve veze sa sumnjivom dodelom subvencija za vinovu lozu tokom 2008. godine.
- Svaki organ u državi ima svoje kompetencije, pa tako i ministar. On je, između ostalog zadužen za usklađivanje rada ministarstva, ali on nema nikakve veze sa fitosanitarnom inspekcijom, koja je potpuno nezavisan organ. Ne bojimo se da bi na bilo koji način rad inspektora u ovom slučaju mogao da se poveže sa Draginom - navodi advokat Nikolić.

- Ministarstvo poljoprivrede je zakupcima parcela poljoprivrednog preduzeća „Erdevik“ za zasade vinove loze podelio subvencije ukupne vrednosti oko 1,6 miliona evra. Na nekim parcelama vinova loza nije ni zasađena, a na drugima gde je bilo, počupana je kako bi se zemljište prevelo u poljoprivredno i postalo plen tajkuna.
Na kraju se ispostavilo da samo na jednoj od parcela, odnosno na pet odsto ukupne površine, zaista ima zasada vinove loze. A PP „Erdevik“ je samo jedan od primera zloupotreba subvencija. Postoji osnovana sumnja da je barem svaki drugi hektar za koji se dobijao novac, fiktivan.
Najstrašnije je što je u celoj ovoj akciji stradala „sitna riba“, jer praktično je nemoguće da za ovaj kriminal nisu znali tadašnji ministri Slobodan Milosavljević, u vreme kojeg (februar 2008.) je doneta Uredba za dodelu podsticajnih sredstava, kao i Saša Dragin, koji je nekoliko meseci nakon uredbe postao ministar i za vreme čijeg ministrovanja je deljen najveći deo ovih subvencija - tvrdi za „Alo!“ Marijan Rističević, poslanik SNS u Skupštini Srbije, koji je inače u više navrata upozoravao na sumnjive radnje u poljoprivrednom sektoru u Srbiji. Izvor „Alo!“ iz MUP-a Srbije kaže da je jučerašnja akcija samo nastavak one od 15. jula kada je uhapšeno desetak ljudi, koji su “povukli” ove subvencije.

Marijan Rističević,  poslanik SNS

Marijan Rističević, poslanik SNS | Foto: Aleksandar Levajković


- Na ovom predmetu radimo već godinu dana. PP „Erdevik“ je privatizovano i njime rukovodi porodica ubijenog Crnogorca Antona Stanaja, osuđenog na šest i po godina zatvora, zbog šverca cigareta - priča naš izvor, objašnjavajući kako je „posao“ organizovan.


- Pošto je moglo da se podigne samo 10.000 evra po hektaru, oni su našli tih desetak lica i samo fiktivno ih prijavili kao vlasnike zemljišta da bi uzeli više novca. Dragin, koji je tada bio na čelu Ministarstva morao je da zna za ovakvu zloupotrebu subvencija - objašnjava izvor „Alo!“.

Inspektori u PP „Erdevik” bez osnova delili  subvencije za vinovu lozu lažnim vlasnicima  zemljišta, a u stvari su išle sada već

Inspektori u PP „Erdevik” bez osnova delili subvencije za vinovu lozu lažnim vlasnicima zemljišta, a u stvari su išle sada već ubijenom Antonu Stanaju, šverceru cigaretama | Foto: Shutterstock

Danas još jedno hapšenje?


U MUP-u su saopštili da su slobode lišeni Marina Rankov (39) iz Boljevaca SO Surčin, Dragoslav Stevanović (64), Dejan Vukićević (50), Dijana Veselinov (60) i Marina Savić (49) svi iz Beograda, zatim Slobodan Matorkić (51) iz mesta Kusadak, Jasmina Ivanović (41) iz Smederevske Palanke i Nina Nikolić (45) iz Novog Sada, dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćena i Biljana Lukić Čupković (47) iz Beograda, a svi oni zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja. Kako “Alo!” saznaje danas se očekuje hapšenje još jednog inspektora.

Poslednji komentari
  • lor Vreme: 21.08.2013 09:38h

    jel ce Zivkovic bivsi nazalost premijer biti obuhvacen istargom

  • Anastasija Vreme: 22.08.2013 11:59h

    Hahahaaa, fotka vam je pravi pogodak!! Hahahahaaa..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP